• Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Hur man bakar simpel bröd?

    Lite pinsam fråga, men jag hoppas jag får trevliga svar istället för hånskratt.

    Jag tror jag har en liten skymt över hur man skulle kunna göra det. Men för säkerhetens skull så frågar jag här. Jag har försökt Googla, men får bara upp svar där man bakar avancerade bröd. Så som morotsbröd, havrebröd, mörkt bröd. O.s.v. O.s.v.

    Jag vill bara baka simpel bröd. Inga konstigheter.

    Jag tror att man använder mjöl, mjölk och kanske ägg. Och sedan blandar man? Därefter lägger man jäst och blandar ytterligare mer. För att sedan lägga kökshandduk eller något liknade över bunken (Där degen ligger i) Och liter det jäsa. Hur många minuter bör det jäsa?

    Och sedan då. Blanda ytterligare mer, och därefter gör man formerna och lägger det i ugnen? Har jag rätt. Eller missar jag totalt nu?

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Hur man bakar simpel bröd?
  • Anonym (pumpernickel)

    Du börjar med jäst, smula ner i en bunke, blandar med degvätska, salt, socker, kryddor, matfett osv, rör ut jästen ordentligt och tillsätt mjöl. Lägg kökshandduk över för att jäsa till dubbel storlek.
    Baka ut, låt jäsa igen på plåten och sen gräddar du :)

  • Aniiee

    Jag tror, TS, att du bör börja med ett bakpulverbröd. Scones till exempel, eller en franska på bakpulver, innan du ger dig på jäst och sånt. Bemästra det först. DOCK bör bakpulverbröd ätas så fort som möjligt, helst samma dag.

    Här har du jätteenkelt sconesrecept:

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Blanda ihop 4 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver, 1 tsk socker, 1 tsk salt i en bunke.

    Nyp i 50 gram smör, eller rör i 0,5 dl olja (vilken som finns hemma).

    Tillsätt 2 dl vätska (vatten, mjölk, grädde, gräddfil, filmjölk eller vad som, som inte är juice eller läsk eller så), och rör ihop till en smet. Den behöver INTE mer än röras ihop, men en del vill ha degkonsistens. Rör tills du är nöjd, helt enkelt.

    Klicka ut två större eller fyra mindre scones på en plåt med bakpapper på. Sätt lite högre än mitten i ugnen i 15-20 minuter för större bröd, 8-10 minuter för mindre. Håll koll medan du lär dig baka, olika ugnar gräddar lite olika. Tiden i recept är ungefärliga, din ugn kan vara snabbare eller långsammare.

    Som du ser behövs ingen tid för jäsning osv. Så börja där och lycka till Solig

    Alla är noviser i början.


    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Av en hemlig anledning vill jag gärna att man förklarat noggrant och i ordning om hur exakt man gör bröd.

    Exempelvis, vart börjar jag?

    Socker kommer jag definitivt inte ha i mitt bröd, då jag är ute efter endast nyttigheter.

    Samma sak med bakpulverbröd? Tror att jag aldrig hört talas som om att man bör lägg i någon sådant pulver.

    Om jag har förstått det rätt med att baka bröd.

    1 - Lägg vetemjöl i en bunke, häll i vatten. Knåda till det blir deg. Därefter lägga jäst. (Är det egentligen VIKTIGT. Kan man kanske baka bröd utan jäst. Vad händer om man inte lägger jäst?)

    Därefter blanda, och kanske lägga mer vatten om man märker torrhet. Och senare låter man degen jäsa. I hur många minuter bör den jäsa?

    Därefter kan man snabbt börja göra själva formen. Och lägga det på plåten och lägga in det i ugnen.

    Bara så?

    Tack på förhand!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))

    Som sagt. Simpel bröd. Ingen scones. Det kanske jag gör någon annan gång.

    På tal om scones. Är det onyttigt? Eller är det nyttigt?

    Tack på förhand!

  • Lena

    Rör jäst i vätskan först och sen i med mjölet. När degen är slät kan frön röras i. Låt jäsa. Forma och jäs igen. Grädda.

    Vilka-vika bröd kan du söka på för enkla recept.

  • mr me

    Det enklaste bröd du kan baka gör du på jäst, mjöl och vatten. Du kan även ha i lite salt och rapsolja/smält smör.

    Börja med att blanda vatten med (färsk) jäst i en bunke. Vattnet ska inte vara skållhett, men gärna lite varmt. Omkring en halvliter vatten är lagom. Sedan kan du ha i lite olja i också, eller smält smör. Upp till en halv dl olja, eller 50 gram smält smör.

    Därefter, när du rört ut jästen i vätskan (vatten + ev olja/smör + ev salt + ev socker) häller du i (vete)mjölet. Det går med fördel även bra att ha i andra sädesslag som havregryn, rågmjöl eller kornmjöl. Det blir jättegott, men se till att merparten (eller allt) av det mjöl du har i är vetemjöl.

    Rör ned lite mjöl i taget tills du får en tjock smet. Häll sedan upp några dl mjöl på diskbänken (se till att diskbänken är ren innan) och häll ut smeten i mjölet. Sedan får du arbeta in mjölet i "smeten" tills du har en fast deg som inte är för kladdig. Om det är väldigt kladdigt, tillsätt mer mjöl.

    När du har en deg som du är nöjd med, låt den jäsa en stund under en jäsduk. En halvtimme räcker. Jästen tycker om socker, så om du vill kan du tillsätta lite socker, sirap eller honung medan du gör degvätskan för att underlätta jäsningen.

    När degen har jäst en halvtimme så formar du degen till bullar, limpor eller någon annan form. Lägg bullarna/limporna på bakplåtspapper på plåtar, täck med jäsduk och låt jäsa 30-60 minuter ytterligare.

    Grädda därefter i ugnen i 200 grader i ca en halvtimme.

    Klart!

  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    Lena skrev 2014-09-20 20:33:04 följande:

    Rör jäst i vätskan först och sen i med mjölet. När degen är slät kan frön röras i. Låt jäsa. Forma och jäs igen. Grädda.

    Vilka-vika bröd kan du söka på för enkla recept.


    Måste man lägga hela jästen? Eller går det att bara använda halvan, och sedan spara hälften till nästa bakning av bröd?
  • Anonym (Baka bröd (Skäms))
    Lena skrev 2014-09-20 20:33:04 följande:

    Rör jäst i vätskan först och sen i med mjölet. När degen är slät kan frön röras i. Låt jäsa. Forma och jäs igen. Grädda.

    Vilka-vika bröd kan du söka på för enkla recept.


    Vad menar du med ''Då kan frön röras i''.

    Och grädda?

    Vadå grädda?

    Tack! Och förlåt om jag verkar korkad. . . . :(
  • mr me
    Anonym (Baka bröd (Skäms)) skrev 2014-09-20 20:40:49 följande:
    Måste man lägga hela jästen? Eller går det att bara använda halvan, och sedan spara hälften till nästa bakning av bröd?
    Jäst blir lätt dålig och börjar mögla, men det går utmärkt att spara halva om man inte sparar för länge.
Svar på tråden Hur man bakar simpel bröd?