• mammalovis

    Hur förändrades era barn av mjölkproteinfri kost? (Riktig mat)

    Min dotter på 15 månader har blivit ordinerad mjölkproteinfri kost i 3 månader för att nollställa magen efter ca ett halvår med lösa avföringar. Senaste provet innan dieten visade att hon blivit av med bakterien Clostridium som hon troligen fick problem med i samband med en kur med Kåvepenin i januari.

    Innan kosten förändrades hade hon uppåt 4-5 blöjor dagen efter hon fått något med mjölk i (tror vi), övriga dagar 1-3 blöjor. Nu efter två veckor utan mjölk har hon haft helt bajsfria dagar också. Senast i fredags med två stora läckageblöjor i lördags och en rejäl i söndags morse. Sedan kom det bara en liten rand på 2 cm idag drygt 2,5 dygn senare.

    Är det vanligt att de blir förstoppade som en reaktion?

    Eller är det en konsekvens av att hon inte äter gröt morgon och kväll längre och har blivit sämre på att dricka överlag? Hon dricker Proviva (enligt dietist) och havredryck, men kommer knappast inte upp i 1 liter vätska om dagen. Hon väger 11 kilo. Sedan har hon senaste dagarna ätit mindre, men hon har också fått 6 nya tänder nu under de senaste två veckorna.

    Ikväll har hon fått en stor del av en liten ask russin och 3 plommon, så vi hoppas det sätter fart på magen. Imorgon ska hon på röntgen för buköversikt, så det känns ju lite knäppt om hon är förstoppad som omväxling. Ja ja, vi får se imorgon, röntgentiden är på eftermiddagen så det kanske hinner komma någon blöja innan dess ...

  • Svar på tråden Hur förändrades era barn av mjölkproteinfri kost? (Riktig mat)
  • liol1973

    Jag tror att det är helt normalt att hon blir bajsfri ngn dag när magen börjar lugna ner sig. Och utan diarré behöver hon ju inte lika mkt vätska längre heller eftersom själva diarrén i sig är enormt vätskekrävande. :)

    Diarré hänger i regel ihop med att avföringen går för snabbt genom tarmen, och kommer därmed ut "förtidigt".
    Normalt tar det 1-2 dygn för maten att passera tarmen, men med diarré kan det gå på några timmar. Tarmen är därmed rätt tom efter en diarré blöja, medan en frisk tarm aldrig är helt tom. Gapet mellan 1-2 dygn och några timmar är alltså den tid man kan räkna med att det inte kommer ngt bajs alls efter en diarré blöja, om tarmen nu är frisk. Så 1-2 dagars uppehåll är fullt normalt, och sedan får man räkna med ngn dag till innan tarmen helt kommer in i en regelbunden rytm.

    Att det är uppehåll efter en diarre blöja betyder alltså inte automatiskt att hon är förstoppad. Om barnet verkar ha ont eller om avföringen som kommer är torr och hård (i ex. liten rund form) så rör det sig nog om förstoppning och då kan man hjälpa till rapsolja, russin etc. Annars skulle jag avvakta lite och ge tarmen chansen att läka. :)

  • mammalovis

    Tack och lov bajsade hon på förskolan i morse, tre dygn senare med samma mängd och konsistens som på sistone. Vi får väl se om vi måste öka upp vätska, frukt, fett i maten eller dylikt.

Svar på tråden Hur förändrades era barn av mjölkproteinfri kost? (Riktig mat)