• MorUggla

    För trångt bäcken?

    Hej alla goa människor,

    Jag har alltid haft känslan av att jag har ett för trångt bäcken, därav är jag jätterädd för den kommande förlossningen om ca 20 veckor. (Förstföderska).

    Vad blir följden av ett trångt bäcken? Provar de med att försöka suga ut barnet med sugklocka eller liknande innan det blir ett kejsarsnitt?

    Undrar främst HUR de märker att man har ett för trångt bäcken under förlossningen? Vill inte få igångsättningsmedel i kroppen enbart för att de tror att det går segt med öppningsskedet...


    Det är ju inte direkt en rutin hos barnmorskan att de skickar alla blivande mammor på en "bäckenben-mätnings-kontroll".

    Någon med mer erfarenhet eller kunskap kring detta område som vill lugna mig lite?

  • Svar på tråden För trångt bäcken?
  • MorUggla

    Hej Tines,

    Jag är absolut inte smal, men har en väldigt "tajt kroppsbyggnad" i övrigt. Knappast någon bröstkorg heller d.v.s... Mäter man t.ex. mellan höftbenen så är jag bara 25 cm bred däremellan...

  • Baktakt

    Det är extremt ovanligt att ha för trångt bäcken. Enligt min BM är det man förr trodde var att bäckenet var för trångt, istället var det man idag kallar värksvaghet. Det innebär att man får lika jäkliga värkar som "alla andra", men de kan inte trycka fram barnet.

    Din BM kommer att kolla hur väl ditt barn sjunker ner i bäckenet och först gradera det som rörligt, sedan ruckbart och sist fixerad. Sjunker det inte ner som det ska, så skickar din BM dig vidare till specialistmödravården. Du kan också själv kontakta specialistmödravården på ditt sjukhus och berätta om din oro, så kan du få hjälp.

  • Gunegnica

    Jag har för trångt bäcken. Det som händer är att barnet inte kan passera och då blir det ks. Man kan inte dra ut barnet med kraft så att säga. Mitt första barn fastnade och det blev ks. Under min andra grav röntgades jag och det bekräftades att det är för trångt.

    Det enda tecken som finns för trångt bäcken är att man är kort. Ditt yttre höftmått är helt ointressant. Att röntga alla hade varit ett gigantiskt slöseri med pengar, extremt få har trängt bäcken.

  • Flickan och kråkan
    MorUggla skrev 2014-10-06 17:20:03 följande:

    Hej Tines,

    Jag är absolut inte smal, men har en väldigt "tajt kroppsbyggnad" i övrigt. Knappast någon bröstkorg heller d.v.s... Mäter man t.ex. mellan höftbenen så är jag bara 25 cm bred däremellan...


    Tja, du. Jag har 20 cm mellan höftbenen (och det efter tre graviditeter och tre förlossningar) och är dessutom relativt kort - 160 cm.

    Jag har har haft turen med mig att ha en oerhört samarbetsvillig kropp när det kommer till förlossningar. Jag har haft tre helt okomplicerade och snabba förlossningar. Förlorat minimalt med blod och totalt fått sy två stygn (det var under andra förlossningen som jag sprack aningens, de brukar inte sy så små bristningar men det var precis vid urinröret så de tog det säkra före det osäkra).
  • Flickan och kråkan

    Med det sagt, så vill jag också äga att jag förstår dig till fullo att du oroar dig för förlossningen och det totalt okända......och på många sätt obegripliga. Helt normalt!

  • lisenlisen

    Du kan ju mäta ditt bäcken - jag vet inte exakt hur det går till men det är en läkare eller barnmorska som gör det - man gör det liksom inte på utsidan för det har ingenting med saken att göra. Säg att du är orolig och vill att det gör det - annars gå till privatvård. 

    Du kan säga nej till sugklocka i ditt förlossningsbrev. Skriv att de inte får använda det. 

  • Maria 164

    Bäckenet är ingen statisk fast konstruktion, det består av flera delar och mer eller mindre rörliga fogar. Även som icke-gravid kan du känna med händerna att bäckenet ändrar storlek beroende på vilken position du väljer.


    Därför anser många läkare att det inte är lönt att röntga för mätning, det säger inte så mycket om hur det kommer att se ut under en förlossning.


    Själv är jag just nu höggravid med ordentlig foglossning, och mäter samma som dig (inkl extra omväg runt magen), och har utan problem fött ett normalstort barn innan.


    För trångt bäcken för att föda vaginalt är ovanligt i Sverige i modern tid, det brukade höra ihop med missbildningar i skelettet p g a bristsjukdomar under barndomen. Googla "rakitis".


    Naturligtvis ska du prata med din mödravårdsbarnmorska om din oro, hon bör kunna lugna dig eller hjälpa dig till en undersökning som gör dig lugn... men att vara smal med smala höfter är inte något farligt i sig.

Svar på tråden För trångt bäcken?