• Gabbzan

    Mjölk eller mjöl allergi

    Vi har en 10 månaders baby hemma. Har funderingar om den kan vara allergisk. Imorse åt den gröt och den kräktes upp och sedan var det bara att springa på toa då de kom en massa bajs också. Till min fråga:

    Hur vet man om de små är allergisk? Och vilka reaktioner kan de få? Har varit så ett par dar.


    Bekymrad
  • Svar på tråden Mjölk eller mjöl allergi
  • liol1973

    Om det bara varit så några dagar, utan andra äldre symptom, låter det mer som magsjuka/magvirus. I samband med magsjuka kan det ta några dagar/veckor innan magen tål mjölk (och då laktosen i mjölken) samt fullkorn igen. Prova med skonkost på laktosfritt ett par dagar och se om det blir bättre.

    Blir det inte bättre på laktosfritt och skonkost kan det istället vara symptom på en allergi eller intolerans mot något i vällingen. Det vanligaste där är glutenintolerans och mjölkprotein allergi men det finns även olika sädeslagsallergier.

    Misstänker man allergier bör man ta prov för glutenintolerans innan man ändrar/tar bort ngt sädesslag/gluten. För mp-allergi finns det dock inget tillförlitligt prov att ta. Diagnos ställs där via uteslutning och provokation och den uteslutningen kan man påbörja själv innan man tar kontakt med vården. Då tar man bort alla mjölkprodukter samt baljväxter (bönor, linser, ärtor, soja, jordnötter) för att se om symptomen försvinner.

Svar på tråden Mjölk eller mjöl allergi