• Anonym (N)

    Aldrig mer besöka någon med katt? Kattallergi

    Hej

    Min man är sedan han var liten allergisk mot katter (men även hästar och hundar). Han har även lätt astma och kvalsterallergi. 

    Problemet är att flera av våra vänner och släktingar har katt. Han får problem med andningen men även röda ögon och ibland utslag. Vi känner att vi blir isolerade pga av hans allergi mot katter. 

    Han sökte för några år sedan på VC där de endast rådde honom till att hålla sig borta från djur (främst katt som han reagerar mest mot) och att det inte finns något annat att göra.

    Stämmer det? Självklart kommer vi inte att skaffa några egna djur, men skulle så gärna önska att det fanns något vid "speciella" tillfällen så som födelsedagar och jul man skulle kunna ta.

    Vi kan ju tyvärr inte göra något åt att våra syskon och vänner har katt, men kan vi göra något för att lindra besvären så att vi kan besöka dem åtminstone någon gång ibland?

    Tacksam för råd!!

  • Svar på tråden Aldrig mer besöka någon med katt? Kattallergi
  • Allergiexperten

    Hej!
    När man får allergisymtom så frisätts något i kroppen som heter histamin. Histaminet gör att det kliar i ögonen, drar ihop sig i luftrören och kan ge både andningsbesvär och hosta. Det finns mediciner som går under samlingsnamnet antihistamin. De medicinerna blockerar frisättningen av histamin och gör att allergisymtomen minskar, dock inte försvinner helt.
    Mitt råd är att alltid ta antihistamintablett innan besök där pälsdjur finns. Man kan också "ladda kroppen" med att ta antihistamintablett under några dagar upp till veckor om man vet att man kommer att vistas längre tid där det finns något man är allergisk emot. Men det är viktigt att notera att andningsbesvär, hosta och astma är allvarliga symtom på allergi och det behövs luftvägsvidgande och inflammationshämmande medicin för detta.
    Mitt råd är att gå till en allergikunnig läkare och rådgör vilka mediciner som är lämpliga. Det man alltid strävar efter är att minska mängden allergen så att kroppen inte går på "högvarv" och jobbar med att ta hand om allergisymtomen vilket i värsta fall kan ge allvarliga astmaanfall. Det är ju också väldigt klokt att ni inte skaffat pälsdjur hemma. Byt alltid kläder och duscha av kroppen efter besök där pälsdjur finns, detta minskar allergenhalten avsevärt.
    vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden Aldrig mer besöka någon med katt? Kattallergi