Det mesta går bra att äta
De flesta börjar nog tänka lite extra på vad de äter när de blir gravida. Plötsligt känns det viktigare, eftersom man inte bara äter för sin egen skull längre. Vad behöver egentligen den där lilla i magen, undrar man kanske. Och finns det något man inte bör äta? Hur var det med de där fiskarna till exempel?
Man kan ha många funderingar om mat under graviditeten, men det allra mesta går faktiskt bra att äta även när man är gravid.
Man behöver inte äta för två
Det är lätt att tro att man ska äta för två när man är gravid, men så är det inte. Hur mycket extra mat som behövs beror på vad man vägde innan man blev gravid och hur viktökningen under graviditeten ser ut. Det kan också vara bra att tänka på att det inte bara är energi man behöver mer av utan framför allt näring.Barnmorskan i mödravården eller en dietist kan ge råd om hur mycket som är lagom, här är några riktlinjer:
Första trimestern, alltså under de första 12 veckorna, behövs nästan ingen extra energi alls. En extra frukt per dag täcker behovet.
Andra trimestern, mellan vecka 13 och 27, behövs lite mer, till exempel en frukt, en smörgås och ett glas mjölk extra varje dag.
Tredje och sista trimestern behövs ännu lite mer, motsvarande exempelvis två mellanmål och en frukt extra varje dag. Ett bra mellanmål kan vara en smörgås med pålägg och ett glas mjölk eller en tallrik gröt eller yoghurt/fil med müsli.
Parasiter och bakterier
När man är gravid är det extra viktigt att man försöker undvika mat som kan innehålla parasiter och bakterier. Det gäller framförallt listeriabakterien och toxoplasmaparasiten, som båda kan vara skadliga för det växande fostret.
Toxoplasma
Man bör undvika att äta rått kött och rå köttfärs när man är gravid, eftersom det kan innehålla toxoplasma.
Toxoplasmaparasiten dör vid djupfrysning, minst -18 grader, och vid matlagningstemperatur över 70 grader, det vill säga när det bubblar.
Toxoplasma försvinner däremot inte om köttet gravas, torkas eller kallröks. Exempel på torkat eller kallrökt kött är parmaskinka och salami. Vill man ändå äta sådant kött kan man frysa det i tre dygn, då dör eventuella parasiter.
Listeria
Listeriabakterien kan växa i kylskåpstemperatur och den överlever frysning. Den dör däremot vid matlagningstemperaturer över 70 grader.
Rökt och gravad fisk kan innehålla listeria. Om bakterien får möjlighet att föröka sig i en vakuumförpackning med flera veckors hållbarhet kan bakteriemängderna bli stora. Nyrökt, nygravad och hemgravad fisk är därför säkrare att äta. Även sushi går bra om den är nygjord med fräscha råvaror.
Vakuumförpackningar kan vara en risk och därför är det bra om man väljer så nyförpackade produkter som möjligt. Det gäller till exempel skivat smörgåspålägg som skinka och korv. Helt kött är säkrare än skivat, eftersom bakterierna inte kommer åt lika lätt där.
Kall färdigmat som patéer, sallader och röror som börjar närma sig utgångsdatum kan innehålla listeria. Därför bör man vara mer uppmärksam på bäst före-datum när man är gravid.
Undvik opastöriserad mjölk
Opastöriserad mjölk kan innehålla listeria. Därför bör man undvika det under hela graviditeten.
Ost som är gjord på opastöriserad mjölk kan också innehålla listeria, men vanliga hårdostar och mjukost i tub eller plastask utgör ingen fara. Hårdostar och mjukost i tub eller plastask från mejerier och vanliga mataffärer är sällan tillverkade av annat än pastöriserad mjölk. Är man det minsta osäker så kan man använda osten i matlagningen och upphetta den, så slipper man eventuell oro.
Dessa ostar går bra att äta:
Hårdost, till exempel Grevé
®, Präst
® och Herrgård
Parmesanost
Mjukost och annan bredbar ost i tub eller ask
Fetaost gjord på pastöriserad mjölk
Mozzarella, Ricotta, Halloumi går bra om de är nyförpackade
Cottage cheese, till exempel Keso
®.
Undvik de här ostarna:
Mögelostar, till exempel Brie, Camembert, Gorgonzola och Chèvre
Kittostar som Vacherol, Taleggio och Munster
Färskostar och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk
Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
Dessa ostar kan dock användas i matlagningen, det vill säga om man hettar upp dem till minst 70 grader, tills det bubblar. Då dör eventuell listeria.
Fisk från stora hav går bra att äta
Fisk innehåller många nyttigheter som jod, selen, D-vitamin och omega-3-fett, som är extra viktigt under graviditeten. Många är oroliga och vet inte vilka fiskar de kan äta. Men i princip alla fiskar som finns fabriksförpackade i affärernas frysdiskar är bra också under graviditeten. Det är fiskar från stora hav, med liten risk för att de ska innehålla för mycket miljögifter. Undantag är strömming och hälleflundra, som man bör undvika.
Man kan välja fritt mellan olika färdigfabrikat, till exempel inlagd sill, tonfisk på burk, fiskbullar, kaviar och makrill. Man ska helst välja varierat av olika fisksorter och gärna äta fisk eller skaldjur i någon form tre gånger i veckan av de säkra sorter som Livsmedelsverket rekommenderar. Om man av något skäl inte kan äta fisk eller skaldjur, och inte tror att man får i sig tillräckligt av omega 3-fett, ska man tala med sin barnmorska om hur man ska göra.
Försiktighet med viss fisk från Östersjön och insjöar
Viss fisk från insjöar och Östersjön innehåller en del miljögifter. Miljögifter, exempelvis kvicksilver, försvinner tyvärr inte vid tillagningen.
Kvinnor i fertil ålder och barn bör inte äta några av följande fiskar oftare än 2-3 ggr/år på grund av höga halter dioxiner och PCB.
vildfångad lax, öring och strömming från Östersjön,
lax och röding från Vättern
lax, öring och sik från Vänern
Odlad lax går dock bra att äta eftersom odlingen sker under kontrollerade former.
Gravida och ammande kvinnor bör inte äta följande fiskar oftare än 2-3 ggr/år på grund av innehåll av kvicksilver.
gädda
gös
abborre
lake
stora rovfiskar från havet, t.ex. svärdfisk, tonfisk, hälleflundra och haj
Tonfisk på burk går dock bra, eftersom den görs av en annan art av tonfisk än den man gör filéer av.
På livsmedelsverkets hemsida finns en utförlig lista.
Högst 50 gram lakrits
Godis ger inte så mycket annat än kalorier, och därför bör man äta det med måtta. Som gravid kan man behöva tänka på hur mycket lakrits man äter. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör man inte äta mer än 50 g lakrits om dagen när man är gravid.