• QueenBeee

    Frysta importerade bär, äta utan att koka dem först?

    Det har handlats frusna blåbär, jordgubbar och hallon i hemmet som är importerade/paketerade i Bulgarien, Polen(!!), Chile och Ungern. Det handlar om tre-fyra paket bär som ska användas till tårtdekoration. Allt är köpt på ICA, hallonen och blåbären (i ett paket var de blandade, men blåbären är visst svenska).

    Jag som är emetofob har länge varit noga med att undvika åtminstone frysta hallon, inte minst efter händelsen på ålderdomshemmet (även om de tydligen inte såldes i butik och har återkallats helt) och dessutom har ju sådana fall uppstått långt innan det. Nu råder det delade meningar hemma då jag är den enda som envisas med att vi borde koka dem innan de används. Det lär bli ca 15-30 pers totalt som lär äta dem och jag vill helst inte riskera något.

    Vad säger ni, ska jag koka dem i alla fall eller bara gå med på att låta dem tina?
    Jag har fått höra att "det då bara blir sylt av det, så då kan man lika gärna använda det från början", men mig veterligen blir det inte sylt efter en minuts kokning.

  • Svar på tråden Frysta importerade bär, äta utan att koka dem först?
  • Grus grus

    Det är hallon som kan vara lite känsligt, men då gäller det gamla och väldigt små barn. För "vanligt" folk och barn går det alldeles utmärkt utan att koka hallon, frysta eller färska spelar ingen roll. De gånger något HAR hänt med frysta hallon inblandat, är hallon från Serbien överrepresenterade.

    Min svåger äger ett företag som köper in bär och grönsaker, dock har aldrig deras företag varit inblandade i något sånt här, men han har full koll på den här världen. Jag hade inte ens en aning om att det fanns företag specialiserade på sånt här innan systern min träffade honom. Nu har vi alla lärt oss otroligt mycket, speciellt om majs och hallon.


    online you can be anything you want. Strange why so many choose to be stupid.
  • QueenBeee
    Jag är bara jag skrev 2015-05-14 20:36:17 följande:

    Hallonen-absolut. De övriga har jag aldrig hört nån varning om.


    Jag själv känner att jag hellre skulle vägra att äta av den tårtan, men det vore nästan lite jobbigt att bara se på när det är jag själv som är värden.
    De kan väl inte direkt ta nån större skada av 1-2 minuters kokning? Och ska jag låta dem tina först eller börja direkt? (Är inte direkt nån mästerbagare, som du kanske märker.)

    Det lutar nämligen åt att jag får smygkoka dem. ;)
  • Aniiee
    QueenBeee skrev 2015-05-14 20:42:34 följande:
    Jag själv känner att jag hellre skulle vägra att äta av den tårtan, men det vore nästan lite jobbigt att bara se på när det är jag själv som är värden.
    De kan väl inte direkt ta nån större skada av 1-2 minuters kokning? Och ska jag låta dem tina först eller börja direkt? (Är inte direkt nån mästerbagare, som du kanske märker.)

    Det lutar nämligen åt att jag får smygkoka dem. ;)
    Och vad tror du händer när man kokar bär?
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • QueenBeee
    Aniiee skrev 2015-05-14 20:45:46 följande:
    Och vad tror du händer när man kokar bär?
    Nu tänkte jag iofs på att det snarare blir så efter en längre tid.
  • QueenBeee
    Fiona M skrev 2015-05-14 20:51:16 följande:

    Eh, hallon blir hallonmos av en minuts kokning, tro mig. (Gjorde nyss glass-ish)


    Oh feck...

    Hahahahaha varje dag lär man sig något nytt! ;)
    Fortfarande lite osäker över detta dock, även om Grus grus' inlägg var något lugnande.
  • Aniiee
    QueenBeee skrev 2015-05-14 20:48:44 följande:
    Nu tänkte jag iofs på att det snarare blir så efter en längre tid.
    QueenBeee skrev 2015-05-14 20:54:41 följande:
    Oh feck...

    Hahahahaha varje dag lär man sig något nytt! ;)
    Fortfarande lite osäker över detta dock, även om Grus grus' inlägg var något lugnande.
    Som sagt, det blir hallonmos. Särskilt som det inte "räcker" isf att koka MINDRE än att det blir hallonmos. Hallonen ska kokas för att man ska döda bakterierna, och de dör inte före 65 grader, isf.

    Men som sagt, det är inte så noga. De som riskerar att bli sjuka är de med nedsatt immunförsvar, dvs framför allt gamla och väldigt unga/små barn under två tror jag man brukar räkna isf. 

    Annars är det i princip ingen fara. Som jag skrev i en annan tråd: Hur många äter frysta bär på en dag? En halv miljon? Hur många blir sjuka? Mindre än en person i månaden?

    Risken att någon blir sjuk av hallon är försvinnande liten.
    Bokcitat, filmcitat, musikcitat, spelcitat..... har du inget vettigt att säga själv?
  • QueenBeee
    Aniiee skrev 2015-05-14 21:00:04 följande:
    QueenBeee skrev 2015-05-14 20:54:41 följande:
    Oh feck...

    Hahahahaha varje dag lär man sig något nytt! ;)
    Fortfarande lite osäker över detta dock, även om Grus grus' inlägg var något lugnande.
    Som sagt, det blir hallonmos. Särskilt som det inte "räcker" isf att koka MINDRE än att det blir hallonmos. Hallonen ska kokas för att man ska döda bakterierna, och de dör inte före 65 grader, isf.

    Men som sagt, det är inte så noga. De som riskerar att bli sjuka är de med nedsatt immunförsvar, dvs framför allt gamla och väldigt unga/små barn under två tror jag man brukar räkna isf. 

    Annars är det i princip ingen fara. Som jag skrev i en annan tråd: Hur många äter frysta bär på en dag? En halv miljon? Hur många blir sjuka? Mindre än en person i månaden?

    Risken att någon blir sjuk av hallon är försvinnande liten.
    Fetmarkerat: Så har jag också försökt tänka, även i andra fall, men det händer att man råkar bli lite väl inbilsk ändå.

    Tack för ännu ett lugnande inlägg! :)
Svar på tråden Frysta importerade bär, äta utan att koka dem först?