• happyface

    VARFÖR får man inte äta blodigt kött?

    Hej!
    Jag vet att man bör undvika blodigt kött när man är gravid, tex oxfile som inte är helt genomstekt. Men varför?!

    Kan de vara farligt om man äter det? Isf på vilket sätt?

  • Svar på tråden VARFÖR får man inte äta blodigt kött?
  • Ego Lovers

    Toxiner som kan finnas i köttet som kan vara skadligt för fostrets hjärnceller eller som kan starta förlossningen i förtid så fostret dör

  • Annelie 76

    Bakterier dör vid upphettning över 70 grader, blodigt kött är inte upphettat så bakterierna dör. Risken är liten men finns så därför avråds man från att äta blodigt kött. Av samma anledning avråds man från opastöriserad ost och kallrökt mat. Blir man sjuk av maten finns risk för missfall.

  • happyface

    Okej, tack för snabba svar!

    Även om köttet legat i ugn i 200grader men är blodigt? Är bakterierna fortfarande kvar då?

  • BCH52

    Rått kött kan innehålla toxoplasmabakterier om den överförs till fostret kan det innebära missfall eller hjärnskador på barnrt.

  • BCH52

    Upphettning till 70grader och frys till minst -18 gr dödar bakterien. Tänk på att gravat och torkat kött då kan innehålla bakterien.

  • happyface
    BCH52 skrev 2015-05-17 11:00:00 följande:

    Upphettning till 70grader och frys till minst -18 gr dödar bakterien. Tänk på att gravat och torkat kött då kan innehålla bakterien.


    Okej, får avstå helt från blodigt kött för säkerhetsskull. Hade missfall förra året o vill inte gå igenom det igen. Är i vecka 8 idag.
  • Losan
    happyface skrev 2015-05-17 10:57:02 följande:

    Okej, tack för snabba svar!

    Även om köttet legat i ugn i 200grader men är blodigt? Är bakterierna fortfarande kvar då?


    Svar ja, eftersom köttet invändigt inte har en temperatur på mer än ca 60-65 grader om det fortfarande är rött.
  • Mascaraklumpar

    Fast var står det att man inte bör äta rött nötkött? Hittar inget om det i slvs kostråd

  • happyface
    exxandra skrev 2015-05-17 12:42:33 följande:

    Vi får äta blodigt kött, så länge det varit djupfryst innan för då dör toxinerna :)


    Är det sant? :D

    Så om köttbiten legat i frysen innan man tillagar den i ugnen är d lugnt?
Svar på tråden VARFÖR får man inte äta blodigt kött?