• Loiza

    Hur löser sig ämnen.

    Hur löser sig vetemjöl i vatten? vad uppstår rent kemiskt? 

  • Svar på tråden Hur löser sig ämnen.
  • Loiza
    Annelie 76 skrev 2015-08-17 19:15:45 följande:

    Inte alls. Det blir en emulsion, vilket borde stå i din lärobok. Läs den.


    Tack för svar, dessvärre gör det inte de.
  • Aikido

    Eller gögla. Det är jag bra på. Goggle. Gooolge. G. Skit.

    Varför blir kakan hård när den kommer in i ugnen?


    När man bakar är de viktigaste ingredienserna mjöl och vatten. Mjöl består av stärkelse som är ett kolhydrat, uppbyggt av mycket stora sockermolekyler, och proteinet gluten (det man kan vara allergisk mot). Proteiner är också stora molekyler. Gluten finns i olika mängd i olika sorters mjöl, mest i vete och minst i havre. När mjöl blandas med vatten kommer både stärkelse och gluten att suga upp vatten och svälla, man har fått deg där gluten är böjliga ”armeringsjärn” och stärkelse är ”lös cement” (klister).
    När man värmer proteiner förstörs de och blir hårda, tänk på när man kokar eller steker ägg! Glutentrådarna i degen förstörs också när det blir varmt, de blir hårda. Dessutom torkar stärkelsen. I ugnen (eller på spisen) kommer degens glutenmolekyler att förstöras (de slutar att vara böjliga), stärkelseklistret ”härdar” och vatten avdunstar – degen blir till bröd. På ytan är det mycket varmare än inuti, där sker dessutom reaktioner som ger hårda brunfärgade produkter. 
    När glutenmolekylerna blivit hårda kan de inte igen suga upp vatten och fungera som ”degarmeringsjärn”, så även fast man kan göra ”deg” både från mjöl och från bröd så kan man inte göra mjöl från bröd, och bara göra bröd en gång av samma mjöl.

Svar på tråden Hur löser sig ämnen.