• Blossom

    Smakrik laktosfri ost?

    Ska bjuda ett gäng på middag varav en är laktosintolerant. Har planerat att göra en bakpotatisröra med bland annat västerbottensost, vad kan jag byta ut västerbottensosten mot som både är laktosfritt och gott?

  • Svar på tråden Smakrik laktosfri ost?
  • Anonym (Vegan)

    Du kan göra en egen veganost:


    Ingredienser:
    8 ½ dl vatten
    2 dl morötter (eller kålrot eller färigkokta röda linser)
    3 msk agar-agarpulver
    3 dl naturella cashewnötter (eller naturella jordnötter)
    1 ½ dl b-jäst/näringsjäst
    6 msk citronsaft eller limesaft
    2 tsk salt
    2 krm vitlökspulver
    2 krm gurkmeja
    2 krm paprikapulver


    Gör så här:
    Mixa alla torra ingredienserna fint i en mixer. Pressa även ur citronsaften i en liten skål eller glas.


    Riv morötterna fint och koka upp dem tillsammans med vatten, låt sjuda i 10 minuter (använder du röda linser kokar du upp vattnet och går till nästa steg.)


    Koka upp igen och häll i agar-agar och låt sjuda i 5-10 minuter.


    Tillsätt citronsaften och agar-agarblandningen i mixern och mixa tillls det blivit en fin smet. (Man kan behöva stanna mixern kort och blanda lite i bottnen för att få upp de torra ingredienserna.)


    Häll upp i en burk och låt svalna helt 1-2 timmar och häll ut den på en tallrik eller ostbricka.


     

  • HejPippi
    Anonym (Vegan) skrev 2015-08-27 20:10:04 följande:

    Du kan göra en egen veganost:

    Ingredienser:

    8 ½ dl vatten

    2 dl morötter (eller kålrot eller färigkokta röda linser)

    3 msk agar-agarpulver

    3 dl naturella cashewnötter (eller naturella jordnötter)

    1 ½ dl b-jäst/näringsjäst

    6 msk citronsaft eller limesaft

    2 tsk salt

    2 krm vitlökspulver

    2 krm gurkmeja

    2 krm paprikapulver

    Gör så här:

    Mixa alla torra ingredienserna fint i en mixer. Pressa även ur citronsaften i en liten skål eller glas.

    Riv morötterna fint och koka upp dem tillsammans med vatten, låt sjuda i 10 minuter (använder du röda linser kokar du upp vattnet och går till nästa steg.)

    Koka upp igen och häll i agar-agar och låt sjuda i 5-10 minuter.

    Tillsätt citronsaften och agar-agarblandningen i mixern och mixa tillls det blivit en fin smet. (Man kan behöva stanna mixern kort och blanda lite i bottnen för att få upp de torra ingredienserna.)

    Häll upp i en burk och låt svalna helt 1-2 timmar och häll ut den på en tallrik eller ostbricka.

     


    Kan man hyvla den sen? :)
  • Anonym (Vegan)
    HejPippi skrev 2015-08-27 22:33:10 följande:

    Kan man hyvla den sen? :)


    Absolut!
  • Anonym (Vegan)
    HejPippi skrev 2015-08-27 22:33:10 följande:

    Kan man hyvla den sen? :)


    Ska tillägga att jästen kan uteslutas (ev ersättas med värmd kokosmjölk) för de veganer som inte äter jäst.
Svar på tråden Smakrik laktosfri ost?