• Äldre 25 Sep 12:59
    9948 visningar
    12 svar
    12
    9948

    Hur gör man Chokladbollarna fasta?

    Hej

    Jag gillar att göra chokladbollar. Men ibland vill jag ha dem extra fasta. Om man ska ta dom med på utflykt etc.

    Hur gör man det?
    1 msk starkare kaffe?
    Blanda i smält choklad?

    Mitt recept:


    100g  margarin
    1,5dl  strösocker
    1msk  vaniljsocker
    3msk  kakao
    5dl  havregryn
    2msk  kaffe
  • Svar på tråden Hur gör man Chokladbollarna fasta?
  • Anonym (lm)
    Äldre 25 Sep 13:06
    #1
    -2

    Minska på havregrynen och in med negerbollarna i frysen ca 20 min så blir dom perfekta.

  • Äldre 25 Sep 13:12
    #2

    Men mindre havregryn borde de bli lösare av? Ta i mindre kaffe?

  • Äldre 25 Sep 13:15
    #3

    Jag har i lite mer kakao, kaffe och havregryn om jag vill ha dem fastare. Mindre smör gör ju att de inte blir lika lösa utanför kylskåpet sen.

  • Äldre 25 Sep 13:15
    #4

    Byt ut en halv deciliter havregryn mot samma mängd vetemjöl.


    Jag är hård , men ärlig!
  • Anonym (Suck)
    Äldre 25 Sep 13:28
    #5
    Anonym (lm) skrev 2015-09-25 13:06:09 följande:

    Minska på havregrynen och in med negerbollarna i frysen ca 20 min så blir dom perfekta.


    Förstår inte behovet av att använda det ordet istället för chokladbollar.
  • Äldre 25 Sep 13:50
    #6

    Jag skulle också ha haft i mer kakao, stoppat in dom i frys/kyl, sedan tycker jag det blir godare om man mixar havregrynen till "mjöl" tidigare har jag tyckt att det mest smakar just havregryn annars. 

  • Äldre 25 Sep 14:22
    #7

    Jag har börjat använda smält smör i mina. Då tycker jag iaf dom blir fastare än mina tidigare.
    Jag gjorde chokladbollar igår och använde följande recept...
    300 gram smör.
    2 deciliter socker (det ska vara tre i orginalrrceptet men jag tycker dom blir för söta då).
    3 msk vaniljsocker.
    9 msk kakao.
    9 msk grädde (i orginalrrceptet ska det vara kaffe men jag gillar inte kaffe).
    Och så har jag rullat runt dom i hasselnötsmjöl *mums*

    Man blandar alla ingredienserna utom smöret. Smält under tiden smöret i en kastrull på plattan - godast om det får stå och puttra liiite. Blanda ihop med smöret och så in i kylskåpet med allt ihop. Jag hade det inne över natten men två timmar räcker om man inte orkar vänta. Sen ut med smeten och rulla dom.

  • Äldre 25 Sep 16:01
    #8

    Mixa samman smeten m degkrokarna eller vanliga vispar så blir det bättre! Jag använder alltid detta receptet

    Gammeldags havreboll delicatoboll

    270 gram smör
    3,5 dl strösocker
    3,5 tsk vaniljsocker
    1 liter havregryn
    0,75 dl kakao
    1 dl kokt kallt kaffe
    cocosflingor, strössel eller pärlsocker

    Vispa smör, vaniljsocker och socker kraftigt i 5 min med elvisp. Jag brukar köra blandningen i micron lite så det blir riktigt geggigt. Havregrynen slår sönder bättre så de får delicato konsistensen.

    Tillsätt havregryn, kakao och kaffet. Vispa i 10 minuter kraftigt.

    Ställ smeten kallt en stund att stelna till ordentligt så bli de lättare att göra bollar av

  • Äldre 26 Sep 20:17
    #9
    Anonym (Suck) skrev 2015-09-25 13:28:33 följande:

    Förstår inte behovet av att använda det ordet istället för chokladbollar.


    Det står faktiskt negerboll i vår kokbok.
  • Anonym (Suck)
    Äldre 26 Sep 20:26
    #10
    BigMami skrev 2015-09-26 20:17:59 följande:
    Det står faktiskt negerboll i vår kokbok.
    Det betyder knappast att man är tvungen att använda ordet.
  • Anonym (Ammie­)
    Äldre 26 Sep 20:31
    #11
    BigMami skrev 2015-09-26 20:17:59 följande:

    Det står faktiskt negerboll i vår kokbok.


    Då är det en äldre kokbok. Är man det minsta allmänbildad vet man att ordet "neger" genomgått en värdeförändring de senaste decennierna, från att ha varit oladdat till att vara ett ord med kraftig negativ laddning som man undviker om man har den minsta respekt för de som tar illa upp.
  • Äldre 26 Sep 20:33
    #12

    Skippa margarin. Använd bara äkta smör när du bakar. Alltid!

Svar på tråden Hur gör man Chokladbollarna fasta?