• kioskvältare

    Julgodis, dela med er av era egna recept, gärna nytt och annorlunda

    Ja, sökte på julgodis här och det fanns inga direkt färska trådar så jag tänkte att vi kunde väl ha en ny.

    Jag ser gärna lite nya recept men annorlunda touch. Jag älskar det traditionella så det går också bra såklart.

    Vilka är era favoriter?

    Gärna enkla goda saker också då man inte alltid har tid eller att barnen kan vara med eller rent av göra själv och stolt få servera släkten på julafton.

  • Svar på tråden Julgodis, dela med er av era egna recept, gärna nytt och annorlunda
  • Frontline

    Mozartkulor..

    Det här behöver du : 
    150 gram nougat
    200 gram mandelmassa el. Marsipan
    120 gram mjölkchoklad
    50 gram vit choklad


    GÖR SÅHÄR :
    Skär nougaten i 20 lika stora tärningar. Skär skivor av mandelmassa direkt från rullen ca 04cm tjocka. Rulla nougaten till kulor och tryck ut mandelmassan lätt med fingrarna till en rund platta och omslut nougatkulan. Rulla till jämna kulor. Lägg på tallrik så länge. Smält mjölkchoklad, eller annan valfri choklad och doppa kulorna i. Smält den vita chokladen och ringla över kulorna. Låt stelna. Lägg upp i skål eller i formar.

    Jag tryckte i en tandpetare i varje kula och doppa den i choklad men strunta i att ringla över den vita.
    Mycket uppskattat av barnen vart det iaf...


    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Aniiee

    Tja....

    Dajm
    Mintnougat
    Snöbollar (barnvänligt, ungarna kan göra nästan allt själva)
    Knäck
    Kola (olika sorter)
    Olika Julkryddade chokladbollar (barnvänligt, barnen kan göra ALLT själva)
    Rocky Road (Barnvänligt, barnen kan göra nästan allt själva)
    Kokosrutor
    Tryfflar (olika) (barnen kan absolut hjälpa till)
    Ischoklad 
    Ingefärskarameller
    Konfektrulle (barnen kan göra nästan allt själva)

    Glöm inte 5 sorters småkakor
    Pepparkakor
    Chocolate chippies med tranbär och ingefära
    Klenäter
    Ingefärskakor
    3-choklad-kakor
    (Barnen kan göra allt själva, utom att ev passa ugnen)

    och 3 mjuka kakor
    Tigerkaka saffran/vit choklad
    Mjuk pepparkaka med lingonfrosting (kan göras som rulltårta)
    Red velvet cake (kan göras som muffins)
    (barnen kan göra allt själva, utan ev passa ugnen, och rulltårtan)

    Bjuder jag på i år. Innovationen sker mest genom att spinna på det traditionella


    Why do christians celebrate the birth of a jewish baby on the day of a pagan festival?
  • Aniiee

    Ja, och, hojta till efter recept. Tänker inte lägga in recept på alltihop på en gång, utan bara om någon frågar....


    Why do christians celebrate the birth of a jewish baby on the day of a pagan festival?
  • kioskvältare
    Aniiee skrev 2015-12-04 23:54:21 följande:

    Ja, och, hojta till efter recept. Tänker inte lägga in recept på alltihop på en gång, utan bara om någon frågar....


    De flesta har jag koll på men Mintnougat, kokosrutor och 3-choklad-kakor låter intressant
  • Aniiee
    kioskvältare skrev 2015-12-05 09:42:25 följande:
    De flesta har jag koll på men Mintnougat, kokosrutor och 3-choklad-kakor låter intressant
    Vill du ha recept? =P
    Why do christians celebrate the birth of a jewish baby on the day of a pagan festival?
  • Aniiee
    kioskvältare skrev 2015-12-05 15:47:51 följande:
    ja tack
    Absolutely!
    ___________________________________
    Mintnougat (mycket. ett halv kg ca. Kan delas, men det kan vara lite lurigt) OBS! Kräver att man har köksassistent, stativ till elvisp eller att man är 2 och jävligt försiktig.

    Blanda 5 dl socker, 1 krm salt, 1,5 dl honung el ljus sirap och 1,5 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka till 140 grader (håller bräckprov). Rör i 4 droppar pepparmyntsolja (inte arom från mataffären. Gå till apoteket.)

    Vispa 2-3 äggvitor (ca 1 dl) till fast skum.  Häll försiktigt i sockerlagen under kraftig vispning. Vispa slätt och segt (ju längre man vispar desto segare blir det). Häll upp smeten i breda strängar på bakplåtspapper på en plåt/skärbräda el. dyl. Ställ kallt och torrt några timmar eller över natten.  Klipp sedan strängarna i bra "ätstorlek" och slå in i papper.
    _______________________________________
    Kokosrutor (OBS! (se OBS! under mintnougat...)

    Rör ut 1,5 msk gelatinpulver i 1,5 dl kokhet vatten.

    Lägg 4,5 dl socker, 3/4 dl florsocker, 1 äggvita och 1,5 dl kylskåpskallt (eller kallare) vatten i en skål. Slå på gelatin-vattnet. Vispa med elvisp i ca 30 minuter (yes, rätt. 30 minuter!)

    Om du vill Chokladdoppa rutorna: Sista minuten, slå i 2 dl kokosflingor. Bred ut smeten i en långpanna (20x30 cm) Ställ kallt att stelna (ca 4 timmar, eller över natten) Skär i rutor och doppa i smält choklad.

    Om du inte vill chokladdoppa: Häll  ca 1-1,5 dl kokosflingor i botten av långpannan. Bred ut smeten över kokosen och häll ytterligare 1-1,5 dl kokos på toppen. Ställ att stelna. Skär sedan rutor och doppa snittytorna i kokos, strössel eller kakao.
    _-____________________________________________________
    3-choklad-kakor

    Smält 3,5 hg mörk choklad (marabou mörk eller finare. Ta inte blockchoklad, ever, snälla) och 60 gram smör tillsammans och rör ihop. Låt stå i ca 10 minuter så det svalnar lite.

    Vispa 2 ägg och 1 hg rör/farin/ljust muscovadosocker i en skål. Inte nödvändigtvis fluffigt, men väl blandat. Rör (med sked/slev, lägg bort elvispen =P) i chokladen, 0,5-1 tsk vaniljpulver (INTE vaniljsocker), 50 gram self rising vetemjöl* och 1.3 hg hackad ljus choklad**. Ställ in i kylen ca 15 minuter.

    Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på minst 2 plåtar. Skeda ut matskedsstora klickar av kaksdegen med ca tre fingrars mellanrum på plåtarna. Tryck i bitar av 1 hg vit choklad i kakorna. Grädda i ugnen ca 13 minuter (ca betyder 11-15.... håll koll. Din ugn bestämmer.)

    Chokladen kan bytas mot varandra hur som helst, men tänk på att ljusare choklad innehåller mer fett, så dra ned lite på smöret i början om du byter mot en ljusare choklad.

    *(kungsörnen har, hittar du inte så ta vanligt vetemjöl och lägg till 1 tsk bikarbonat el 1,5 tsk bakpulver.)

    **(eller non-stop, eller byt ut 0.3 hg choklad mot nötter el frön för mer knaprighet)
    Why do christians celebrate the birth of a jewish baby on the day of a pagan festival?
Svar på tråden Julgodis, dela med er av era egna recept, gärna nytt och annorlunda