kioskvältare skrev 2015-12-05 15:47:51 följande:
ja tack
Absolutely!
___________________________________
Mintnougat (mycket. ett halv kg ca. Kan delas, men det kan vara lite lurigt) OBS! Kräver att man har köksassistent, stativ till elvisp eller att man är 2 och jävligt försiktig.
Blanda 5 dl socker, 1 krm salt, 1,5 dl honung el ljus sirap och 1,5 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka till 140 grader (håller bräckprov). Rör i 4 droppar pepparmyntsolja (inte arom från mataffären. Gå till apoteket.)
Vispa 2-3 äggvitor (ca 1 dl) till fast skum. Häll försiktigt i sockerlagen under kraftig vispning. Vispa slätt och segt (ju längre man vispar desto segare blir det). Häll upp smeten i breda strängar på bakplåtspapper på en plåt/skärbräda el. dyl. Ställ kallt och torrt några timmar eller över natten. Klipp sedan strängarna i bra "ätstorlek" och slå in i papper.
_______________________________________
Kokosrutor (OBS! (se OBS! under mintnougat...)
Rör ut 1,5 msk gelatinpulver i 1,5 dl kokhet vatten.Lägg 4,5 dl socker, 3/4 dl florsocker, 1 äggvita och 1,5 dl kylskåpskallt (eller kallare) vatten i en skål. Slå på gelatin-vattnet. Vispa med elvisp i ca 30 minuter (yes, rätt. 30 minuter!)Om du vill Chokladdoppa rutorna: Sista minuten, slå i 2 dl kokosflingor. Bred ut smeten i en långpanna (20x30 cm) Ställ kallt att stelna (ca 4 timmar, eller över natten) Skär i rutor och doppa i smält choklad.Om du inte vill chokladdoppa: Häll ca 1-1,5 dl kokosflingor i botten av långpannan. Bred ut smeten över kokosen och häll ytterligare 1-1,5 dl kokos på toppen. Ställ att stelna. Skär sedan rutor och doppa snittytorna i kokos, strössel eller kakao.
_-____________________________________________________
3-choklad-kakor
Smält 3,5 hg mörk choklad (marabou mörk eller finare. Ta inte blockchoklad, ever, snälla) och 60 gram smör tillsammans och rör ihop. Låt stå i ca 10 minuter så det svalnar lite.
Vispa 2 ägg och 1 hg rör/farin/ljust muscovadosocker i en skål. Inte nödvändigtvis fluffigt, men väl blandat. Rör (med sked/slev, lägg bort elvispen =P) i chokladen, 0,5-1 tsk vaniljpulver (INTE vaniljsocker), 50 gram self rising vetemjöl* och 1.3 hg hackad ljus choklad**. Ställ in i kylen ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på minst 2 plåtar. Skeda ut matskedsstora klickar av kaksdegen med ca tre fingrars mellanrum på plåtarna. Tryck i bitar av 1 hg vit choklad i kakorna. Grädda i ugnen ca 13 minuter (ca betyder 11-15.... håll koll. Din ugn bestämmer.)
Chokladen kan bytas mot varandra hur som helst, men tänk på att ljusare choklad innehåller mer fett, så dra ned lite på smöret i början om du byter mot en ljusare choklad.
*(kungsörnen har, hittar du inte så ta vanligt vetemjöl och lägg till 1 tsk bikarbonat el 1,5 tsk bakpulver.)
**(eller non-stop, eller byt ut 0.3 hg choklad mot nötter el frön för mer knaprighet)