• Deej

    bröllopstårta

    Någon som skulle vågat sig på att baka sin egen bröllopstårta? Har ni något riktigt bra recept som jag kan följa? Eller är det rent av någon som bor i Sundsvall som kan tänka sig ge mig ett prisförslag på vad det skulle kosta? Vill gärna se bilder i så fall.

    Tack, tack!

  • Svar på tråden bröllopstårta
  • AnnaK

    Åsas Bröllopstårta för 35-40 personer
    RECEPTET:
    Vaniljkräm Kristyr
    Tårtbotten Montering
    TIPS inför tårtbaket:
    Förebered allt som går att förbereda innan du monterar ihop tårtan. Tårtan går att göra dagen före bröllopet. Förvara den i kylen under natten.
    Marsipan utanpå tårtan är oftast lättast att använda och ger ett bättre resultat för den ovane tårtbakaren. Spritsad grädde kräver mer. För hållbarheten är marsipan också bättre.

    Många gäster? Receptet går att dubbla. Gör då två tårtor eller använd en ställning i vilken du placerar olika storlekar på bottnar(annars blir det för tungt). Ställning finns att hyra på konditorier och cateringföretag.

  • AnnaK

    Ägg 1500 g Gör så här:
    Dag 1 (dagen före monteringsdagen):
    Vispa äggen.
    Sikta samman vetemjöl, potatismjöl
    och bakpulver. Använd en stor
    sil eller ett durkslag.
    Blanda ner de torra ingredienserna
    försiktigt i äggmassan, använd en träslev.
    Lägg bakplåtspapper i botten på 2 st
    långpannor och häll i smeten.
    Baka av bottnarna på en gång i 190 C
    i ca 20 min.
    Vänd bottnarna upp och ner på mjölat
    bakplåtspapper. Låt stå över natten.

    Dag 2 (monteringsdagen):
    Skär ut 3 st runda bottnar med diametern
    27cm, 23cm och 18cm.
    Dela varje botten i 3 delar.

    Socker 750 g
    Vetemjöl (extra fint) 500 g
    Potatismjöl 250 g
    Bakpulver 20 g

  • AnnaK

    vi provar nått annat.....

    En vanlig prinsesstårta kanske??

    Recept på prinsesstårta (12 bitar)
    Ingredienser:
    1 rund tårtbotten (tre lager) av standardstorlek
    hallonsylt
    2-3 dl vispgrädde
    2-3 dl färdigblandad marsankräm
    1 msk vanillinsocker
    1 runt marsipanlock

    Så här gör du:
    1. Lägg ett lager tårtbotten på ett stort fat.
    2. Bred hallonsylt på tårtbotten.
    3. Lägg nästa lager tårtbotten på tårtan.
    4. Blanda samman marsankräm och vanillinsocker.
    5. Lägg 2/3 av marsankrämsblandningen på nästa lager av tårtan.
    6. Lägg på översta lagret tårtbotten.
    (Så här långt kan du förbereda tårtan dagen innan bröllopsdagen.)
    7. Blanda det som är kvar av marsankrämsblandningen med vispad grädde.
    8. Lägg gräddblandningen i en kulle på översta tårtbotten. Jämna till så att kullen blir homogen.
    9. Skär ev. små snitt i kanterna av marsipanlocket, så att det är lättare att vika kring tårtan.
    10. Placera marsipanlocket över tårtan och vik in kanterna eller skär bort överflödigt marsipan runt om tårtan.
    11. Dekorera med att t.ex. sikta över florsocker. Klipp en mall av ett hjärta i kartong som du lägger över tårtan innan du siktar över sockret.

  • AnnaK

    Hittade detta på brud & bröllop

    Baka din egen bröllopstårta

    Tårtan kan frysas upp till 2veckor.

    2 kilo sockerpasta (från Panduro)

    Sockerkaksbottnar:
    6 ägg
    6 dl socker
    8 ¼ dl vetemjöl
    6 tsk bakpulver
    150 g smält smör
    3 dl mjölk

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader
    Klä tre formar ca 15, 20 och 25 cm i diameter med bakplåtspapper

    Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggsmeten med slickepott.
    Blanda mjölken och det smälta smöret och rör ner i smeten.
    Fördela smeten i formarna.
    Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter
    Låt bottnarna kallna innan du delar dem i tre våningar.

    Fyllning:
    4-5 dl god hallonsylt
    5 dl fast vaniljkräm, typ snabbmarsan
    3 dl vispgrädde

    Gör så här:
    Blanda till en fast vaniljkräm enligt förpackningen.
    Vispa grädden hårt och rör ihop med vaniljkrämen.

    Icing:
    6 dl florsocker
    ca 2 tsk äggvita
    1 msk vatten
    10 droppar cedro

    Smörkräm:
    300g osaltat smör
    6 dl florsocker
    3 äggulor
    ½ flaska cedrosmaksättning

    Rör florsocker och smör mjukt.
    Blanda ner äggulorna och rör väl till en följsam smet.
    Tillsätt cedro, lite i taget till lagom citronsmak

    Gör så här:
    Lägg de understa bottnarna på bakplåtspapper och bred ut hallonsylten på dem.
    Placera försiktigt mellanbottnarna ovanpå, och se noga till att de ligger rakt över
    varandra.

    Bred ut vaniljfyllningen i jämna, tjocka lager på mellan våningarna.
    (Spritsa eventuellt icing längst ut runt kanterna på mellanvåningarna för att vaniljfyllningen ej skall "klämmas ut". Det är inte nödvändigt, men det underlättar när man täcker tårtan med smörkräm.)
    Täck de översta bottnarna med smörkräm INNAN de läggs på vaniljfyllningen.
    Bred smörkräm runt om tårtan, den skall vara helt täckt.
    Jämna ut smörkrämen så att tårtan blir jämn och fin.
    Täck tårtorna med plastfolie och förvara i kyl medan du arbetar ut sockerpastan.

    Att täcka tårtan med sockerpasta

    Dela upp pastan i tre delar, en mindre, en mitt emellan och en större.
    Pudra arbetsytan och kaveln med florsocker och kavla ut pastan tills den är ca 4-5 mm tjock.
    Rulla upp den utkavlade pastan på ett papprör eller liknande och rulla sedan ut den över tårtan. Du kan lyfta den utkavlade pastan och lägga på den utan papprör också, se bara upp så att den inte "hänger ut sig" och det går hål.
    Släta ut pastan med händerna och skär bort överflödig pasta runt kanterna.
    (Ju tjockare pastan är desto lättare går det att släta ut veck som bildas runt kanterna, en tunt utkavlad pasta blir lätt "skrynklig").

    Klipp bort överflödigt bakplåtspapper längs kanterna på tårtorna, svep in dem i plastfolie och förvara i kyl fram till festdagen.

    OBS! Du kan också frysa tårtorna i upp till två veckor! Linda då först in dem i plastfolie, och sedan två lager aluminium folie. Tag fram dem ur frysen och ta av aluminiumfolien kvällen innan bröllopet och förvara dem i kylen fram tills det är dags för montering.

    Montering

    Till monteringen behövs "blompinnar", kraftig kartong och aluminiumfolie.

    Kapa blompinnarna i bitar som är lika långa som tårtorna är höga.
    Gör försiktigt hål i sockerpastan och sätt ner pinnarna i den understa tårtan enligt bilderna
    Pinnarna är "bärare" för nästa våning, och bör därför ha exakt samma höjd som tårtan.
    Gör sedan likadant med mellanvåningen.

    Tips! Gör en mall av smörpapper genom att rita av diametern på mellantårtan och den översta tårtan och markera ut på papperen var du skall sätta pinnarna. Sedan lägger du mallen i mitten av den understa, resp. mellersta tårtan och sätter ner pinnarna exakt på plats!

    Skär ut rundlar av kartongen, lika stora som tårtorna och klä dem med aluminiumfolie.
    Lägg den släta folieytan nedåt på tårtan och pinnarna och placera tårtorna ovanpå.
    På detta sätt kan man lugnt skära bit efter bit av en våning itaget, utan att vara rädd för att skada tårtorna under. När den översta tårtan är slut tar man bara bort kartongbiten och fortsätter med nästa.

  • Jefa

    Är det så att du gärna vill göra tårtan? För jag har sett många som vill göra den själv pga pengar. Men jag tror inte det skiljer så fruktansvärt mycket, och den tid man sparar är värd de flesta pengar

    Men jag vet att inne på BT finns det en speciell rubrik med tårta och sånt. Där finns det mycket recept och tips!

  • Deej

    Jag har mest hållt till på BT, men tycker inte jag hittat så mkt, men jag ska kika in igen...

    Nja, vill o vill... tycker det är dyrt med tårta... minst 25kr biten o i vår familj äter man minst 1 bit per person, så det blir inget överflöd... Men du har säkert helt rätt... Blir nog inte värt "besväret" när man har så mkt annat att tänka på...

  • Jefa

    Jag kan ju bara se på hur det var när vi gifte oss. Vi hade aldrig hunnit göra tårta. Vi köpte på ICA Maxi. de har ett eget bageri där. En jättefin tårta i 4 våningar, helt underbart god. Vi betalade ca 1500 kr för 60 personer. På andra ställen skulle samma tårta kosta drygt 2500 kr.

    Däremot är jag väldigt impad av de som kan baka och gör det.
    Finns det inga tårtor du och din blivande gillar speciellt mycket? För en bröllopstårta kan man ju göra precis som man själv vill. Det enda som egentligen skiljer från en "vanlig" tårta är ju all dekoration. Vet att på Panduro finns det mycket saker om sånt! I marsipan och det är jättefint!

  • Deej

    jag gillar vanlig princesstårta. Hittade en med vit marsipan och texten kalle & kajsa (eller liknande) spritsat i grädde och jag skulle vilja ha likadant. Blir kanske inte så fasligt dyrt ändå. Får väl springa runt o fråga.

Svar på tråden bröllopstårta