• Bergskristall

    Färsk chili vs torkad

    Jag ska tillaga en pasta med blåmusslor som ska kokas i bl.a. vitt vin och 8-10 små torkade peperoncinis. Hittade inte dessa utan fick köpa färsk chilifrukt. Någon som vet hur proportionerna ska vara? Vet att färsk är starkare, men hur mycket starkare? Räcker en frukt eller en halv eller två...?

  • Svar på tråden Färsk chili vs torkad
  • Aniiee

    Tänker så här: Peperoncinis är på ca 900 sch. Dutch (som är den vanligaste i mataffärer) är på ca 15 000 sch.

    Så det skulle alltså gå ca 3 peperoncinis på en Dutch. Så jag skulle ta 3 dutch.


    Känner du dig nostalgisk idag? www.imdb.com/list/ls031330344/
  • Aniiee
    Lena skrev 2016-01-22 19:43:17 följande:

    Lika många om det är samma frukt.


    Brukar inte finnas peperonchini i svenska mataffärer, dock. Bara dutch, jalapeños och en och annan cayennepeppar. Vad jag sett, alltså.
    Känner du dig nostalgisk idag? www.imdb.com/list/ls031330344/
  • Bergskristall
    Aniiee skrev 2016-01-22 20:00:25 följande:

    Tänker så här: Peperoncinis är på ca 900 sch. Dutch (som är den vanligaste i mataffärer) är på ca 15 000 sch.

    Så det skulle alltså gå ca 3 peperoncinis på en Dutch. Så jag skulle ta 3 dutch.


    Det stämmer säkert. Dutch, är det den vanliga som de kort och gott kallar för röd peppar eller liknande? Köpte den i trepack förpackad i mjuk plast, bredvid lösvikten av samma sort.

    Hur som, jag tog det säkra före det osäkra och började med att fräsa vitlök ihop med en halv av dessa chilifrukter och smakade av oljan de frästes i innan musslorna åkte i. Det räckte faktiskt. Rätten blev kanske hetare än receptet tänkt då hettan var tydlig men utan att brännas ett dugg. Så jag blev nöjd och kommer fortsätta med samma mängd nästa gång.
  • Bergskristall
    Aniiee skrev 2016-01-22 20:03:42 följande:

    Brukar inte finnas peperonchini i svenska mataffärer, dock. Bara dutch, jalapeños och en och annan cayennepeppar. Vad jag sett, alltså.


    Habaneros och torkad anco har jag hittat utöver dessa. Och några andra, på den stora Ica där jag bor, de har en del faktiskt. Men inga peperoncini. :-/
  • Aniiee
    Bergskristall skrev 2016-01-22 22:48:34 följande:
    Det stämmer säkert. Dutch, är det den vanliga som de kort och gott kallar för röd peppar eller liknande? Köpte den i trepack förpackad i mjuk plast, bredvid lösvikten av samma sort.

    Hur som, jag tog det säkra före det osäkra och började med att fräsa vitlök ihop med en halv av dessa chilifrukter och smakade av oljan de frästes i innan musslorna åkte i. Det räckte faktiskt. Rätten blev kanske hetare än receptet tänkt då hettan var tydlig men utan att brännas ett dugg. Så jag blev nöjd och kommer fortsätta med samma mängd nästa gång.
    Ja, det är Dutch som är de långsmala som brukar finnas i affären, kallas ofta för röd/grön/spansk peppar eller bara lite enkelt "chili".

    Du gjorde rätt. Personligen hade jag nog tagit en hel, jag gillar chili. 10 peperoncini låter skitmycket, enligt mig,
    Bergskristall skrev 2016-01-22 22:50:35 följande:
    Habaneros och torkad anco har jag hittat utöver dessa. Och några andra, på den stora Ica där jag bor, de har en del faktiskt. Men inga peperoncini. :-/
    Habaneros har jag också sett. Torkad ancho vet jag inte om jag sett, men om jag ser det måste jag köpa. Supergott i kladdkaka =)
    Känner du dig nostalgisk idag? www.imdb.com/list/ls031330344/
  • Bergskristall
    Aniiee skrev 2016-01-22 22:55:26 följande:

    Ja, det är Dutch som är de långsmala som brukar finnas i affären, kallas ofta för röd/grön/spansk peppar eller bara lite enkelt "chili".

    Du gjorde rätt. Personligen hade jag nog tagit en hel, jag gillar chili. 10 peperoncini låter skitmycket, enligt mig,Habaneros har jag också sett. Torkad ancho vet jag inte om jag sett, men om jag ser det måste jag köpa. Supergott i kladdkaka =)


    Receptet var från en bok av Markus aujalay, han kanske gillar asmycket hetta, själv lever jag vidare i ovissheten angående peperoncinin

    Om du bor i Stockholm så är det Ica i Farsta centrum jag sett all dessa torkade chilisorter. De brukar ha tre, fyra spännande sorter (bl.a. ancho), som luktar rökigt, mustigt och spännande. Kul om man gillar matlagning och intressanta råvaror. En gång hade de vitlök som hade torkats på något särskilt sätt riktigt länge. 99kr kostade en lök!
  • Aniiee
    Bergskristall skrev 2016-01-22 23:49:31 följande:
    Receptet var från en bok av Markus aujalay, han kanske gillar asmycket hetta, själv lever jag vidare i ovissheten angående peperoncinin

    Om du bor i Stockholm så är det Ica i Farsta centrum jag sett all dessa torkade chilisorter. De brukar ha tre, fyra spännande sorter (bl.a. ancho), som luktar rökigt, mustigt och spännande. Kul om man gillar matlagning och intressanta råvaror. En gång hade de vitlök som hade torkats på något särskilt sätt riktigt länge. 99kr kostade en lök!
    Får tvinga någon att ta en sväng runt Farsta nån dag och kolla läget =P. Bor i Huddinge, så det är inte så långt.
    Känner du dig nostalgisk idag? www.imdb.com/list/ls031330344/
Svar på tråden Färsk chili vs torkad