• annielolisa

    Kan ha ätit rosa lammkött, hjälp!

    Vi köpte mat från Grekiska Kolgrillsbaren ikväll, jag tog lammspett. Det var mycket goda kryddor på, och efter någr bitar tycker jag köttet ser lite rosa ut? Mår jättedåligt nu.
    Behöver jag oroa mig?
    Spetten är ju tunna, och grillas över öppen eld rejält. Sen värmde jag ju på köttet hemma i ugnen innan vi åt. Kan köttet vara lite rosa fast det varit ordentligt varmt?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-02-05 23:00
    UPPDATE:
    är gravid, därför jag undrar

  • Svar på tråden Kan ha ätit rosa lammkött, hjälp!
  • annielolisa

    Även om det är ordentligt gjort?


    Argmamma skrev 2016-02-05 22:09:12 följande:

    Lammkött ska vara rosa!!


    Teddis skrev 2016-02-05 22:09:48 följande:

    Lamm kan vara lite rosa ja...




  • AgnetaMagnusson

    Jag själv tror inte att det är något att oroa sig för. Jag skulle villa veta vad du fick din fakta ifrån dvs din källa. Vad är din moral? Som utbildad idrottslärare så tror jag att du kanske ska prata med en läkare om det blir värre men annars tror jag att du ska vila som jag. Fotbollskador. Nej. Eller kanske. Jag var inte mentalt frisk då.

  • Starka

    Det är väl bara fläsk och kyckling som absolut inte får vara rosa. Lamm, nöt och vilt är bäst lite medium stekt alltså lite rosa i mitten.

  • annielolisa
    Är alltså gravid i vecka 12...
  • Jeltzin

    Googlade och hittade detta


    Ja, det stämmer att risken att bli smittad av parasiten toxoplasma är större om man äter rått/otillräckligt tillagat lammkött än tex oxkött. Jag ser dock inte någon anledning till oro i ditt fall. Risken att bli smittad är för det första mycket liten. För det andra dör toxoplasmaparasiten redan vid 65 grader och vad jag förstår kan en lammstek fortfarande vara rosa inuti trots att innertemperaturen varit 60-70 grader vid stekningen. För det tredje är chansen stor att du är immun mot toxoplasmaparasiten om du haft katt någongång i ditt liv.


    2-3 veckor efter att du fått i dig parasiten kan du göra ett blodprov för att se om du smittats. Men jag vet inte mer än så (hur blodprovet går till och om barnmorskan kan göra det eller om du måste gå via din vårdcentral). Om du är mycket orolig tycker jag att du tar upp detta med din barnmorska, så kan hon berätta mer om hur detta blodprov går till och så kan ni tillsammans göra en bedömning i huruvida du ska ta det eller inte.

  • Argmamma

    Inget å oroa sig för!! Ta det lugnt å stressa inte upp dej de tror jag e farligare än lite rosa lammkött!

  • annielolisa
    Jeltzin skrev 2016-02-05 23:13:55 följande:

    Googlade och hittade detta

    Ja, det stämmer att risken att bli smittad av parasiten toxoplasma är större om man äter rått/otillräckligt tillagat lammkött än tex oxkött. Jag ser dock inte någon anledning till oro i ditt fall. Risken att bli smittad är för det första mycket liten. För det andra dör toxoplasmaparasiten redan vid 65 grader och vad jag förstår kan en lammstek fortfarande vara rosa inuti trots att innertemperaturen varit 60-70 grader vid stekningen. För det tredje är chansen stor att du är immun mot toxoplasmaparasiten om du haft katt någongång i ditt liv.

    2-3 veckor efter att du fått i dig parasiten kan du göra ett blodprov för att se om du smittats. Men jag vet inte mer än så (hur blodprovet går till och om barnmorskan kan göra det eller om du måste gå via din vårdcentral). Om du är mycket orolig tycker jag att du tar upp detta med din barnmorska, så kan hon berätta mer om hur detta blodprov går till och så kan ni tillsammans göra en bedömning i huruvida du ska ta det eller inte.


    Hm okej.
  • Callo

    Bm ger tydliga besked om att ALLT kött du äter som gravid ska vara genomstekt. Det gäller alltså inte enbart fläsk- och kycklingkött,och det handlar inte om att det ska vara uppvärmt. Det ska helt enkelt vara genomstekt. Inte rosa.

    Men som någon nämnde. Stressa inte upp dig, blir sju resor värre då gissar jag. Risken är liten för smitta. Gör ett test om några veckor.

Svar på tråden Kan ha ätit rosa lammkött, hjälp!