• Anonym (Eva)

    Får ingen ersättning, blir av med jobb.

    För fyra månader sedan blev min syster drabbad av en svår manisk episod i sin bipolära sjukdom. Det blev så illa att tvångsvård krävdes. Redan någon vecka innan det mådde hon dåligt och ringde mig och bönade och bad att jag skulle ta hand om hennes barn som är en liten flicka på 8 månader idag. Då var hon fyra månader.

    Socialtjänsten kontaktades och informerades om vad som hände. Jag och min man är godkända som familjehem men har just nu inga åtaganden eller väntande uppdrag då jag är gravid, och de hade inte några invändningar då det handlade om en tillfällig nätverksplacering hos närstående.

    Placeringen skulle vara i 3 veckor. Därefter skulle ett nytt beslut fattats. Vi fick göra upp med min syster om barnbidrag och skäligt underhåll för de tre veckorna. Inget arvode från socialtjänsten skulle utgå under de tre veckorna.

    Efter två veckor fick vi besked om att min syster behövde ytterligare vård. Hon var inte kontaktbar och medicinering hade ingen verkan. Nu var läget annorlunda och tiden skulle gå över de tre veckor som var bestämda. Vi hade fortfarande inte fått någon ersättning från min syster.

    Jag hade tagit ut obetald semester. Hade nyligen börjat en ny tjänst och hade ingen intjänad betald semester.

    Jag kontaktade min arbetsgivare och förklarade situationen men de kunde inte bevilja obetald semester efter de tre veckorna. Då fick jag ansöka på nytt om en ny period längre fram.

    Vi kontaktade socialtjänsten igen. Eftersom vi fortfarande inte fått någon ersättning av min syster och min semester var obetald blev läget annorlunda. Vi kunde inte fortsätta utöver de tre veckorna om vi inte fick något arvode eftersom jag skulle bli uppsagd och med bara en inkomst samt barn på väg påverkas min föräldrapenning negativt och familjens ekonomi drabbas.

    Handläggaren mer eller mindre försökte skuldbelägga oss. Hon sa att en akut jourplacering skulle kunna påverka flickan mycket negativt och förstöra anknytningen samt att vi gått med på den frivilliga placeringen med vetskap om att inget arvode skulle utgå.

    Korrekt, men den frivilliga tillfälliga placeringen skulle uppgå till tre veckor. Något annat gick vi inte med på.

    Får alltså försöka driva in ersättning från min syster som inte ena är kontaktbar vid tillfället.

    Vi sa att hur gärna vi än ville ta hand om flickan är vårat ekonomiska läge ett sådant som just nu inte tillåter välgörenhetsarbete.

    Efter mycket suckar och invändningar säger hon att hon ska kolla upp möjligheten till en jourhemsplacering men att det är ont om jourhem och familjehem nu och att de inte kan ske över natt.

    Tre veckor blev fyra veckor. Sökte handläggaren som ignorerade och undvek oss. Vid det laget hade jag blivit inkallad till min chef som varslade om uppsägning. Orsaken var såklart frånvaro utan anledning och arbetsvägran.

    Fick skriva på alla tre varningarna plus varsel om uppsägning. Kontaktade facket som inte kunde hjälpa mig. Tjänstledighet beviljas bara för militärtjänst eller studier så jag var ju bortom räddning.

    Föräldrapenning för min systers barn kan jag bara plocka ut med hennes medgivande, vilket såklart inte gick att få i hennes tillstånd.

    Tiden har bara gått och vi går på knäna. Att min föräldraförsäkring påverkas av detta tar de ingen hänsyn till. Är helt förstörd!

    Ett jourhem får arvode. Vi kan ändra placeringen till något annat och få rätt till arvode tänker jag, men handläggaren säger att det är inte möjligt. Det är sådan brist på familjehem och jourhem. Undrar varför? Inget får kosta och nu står vi här med ett litet barn i vår omsorg som vi inte kan ta hand om. Plus vårat eget på väg som drabbas hårt av det som händer.

    Om 3 veckor ska vi på ett möte med enhetschefen på socialtjänsten men det är så långt fram.

    Får det gå till så här? Finns det något vi kan göra?

    En sak är säker. Vi kommer inte att acceptera fler uppdrag från vår kommun!

  • Svar på tråden Får ingen ersättning, blir av med jobb.
  • Anonym (tipsa!)

    Tipsa tidningarna! Då brukar myndigheterna få eld i baken :) Ringa idag!

  • Anonym (Matilde)

    Vilken hemsk situation ni har hamnat i!

    Men ge dig inte! Ring runt, var jobbig, säg att du tänker INTE ge dig utan det hör ska lösas NU! Visa att du menar allvar.

    Ring upp socialkontorets chef igen, sen dennes chef, osv. Begär ett möte akut. När du har ringt skriv även brev och skicka, det är mycket svårare att avvisa.

    Har du kontaktat försäkringskassan? Det måste ju finnas något sätt som du kan ta över föräldraledigheten, ring och var envis, begär ett möte. Skicka brev.

    När är datumet för uppsägningen? Har det passerat? För att skydda sin SGI kan man 1. Skriva in sig på arbetsförmedlingen. 2. Gå till läkaren och få en sjukskrivning. 3. Plugga på distans. Inte några alternativ som är bra i ditt fall men vad 17, inte ska din SGI nollas för det här!!

  • Anonym (Matilde)
    Anonym (tipsa!) skrev 2016-05-19 11:08:58 följande:

    Tipsa tidningarna! Då brukar myndigheterna få eld i baken :) Ringa idag!


    Just det! Tänkte skriva det men glömde! Bra tips. Kan räcka med att nämna att du kontaktat tidningarna och de är intresserade så eventuellt kommer den du pratar med att kontaktas av en reporter inom kort.
  • MajaMaria79

    Barnet har ingen pappa som kan överlåta föräldrapenning? 

    Prata med en chef på socialkontoret?

    Kan du ta ut föräldrapeng på ditt eget väntande barn så länge, och sedan få föräldrapenning av systern i efterhand? 

    Bara lösa idéer men kanske någon väg framåt?

  • Anonym (tipsa!)

    Det är tyvärr så att om en anhörig tar hand om någons barn så utgår ingen ersättning från socialförvaltningen. Vilket är fullständigt vansinnigt. Men det BORDE gå.

    Skicka din text till aftonbladet (gärna tipsa-linjen). De brukar vara snabba på att slå upp missförhållanden med myndigheterna :)

  • Anonym (Wildrat)

    Eftersom du är uppsagd har du ju rätt till a-kassa och skyddar din SGI om du anmäler dig på af första arbetslösa dagen. Nämn inte barnet dock, utan barnpassning står du inte till arbetsmarknadens förfogande. Med a-kassa är det ju mindre ekonomisk panik och söka jobb kan man ju göra på ett sätt som gör att man kan fortsätta vara hemma. Inte optimalt på något vis men förhoppningsvis är det ju en begränsad tid. Det är ju fyra månader tills barnet kan börja på förskola och inte jättelång tid tills du ska vara föräldraledig...

  • Anonym (Eva)

    Uppsägningen trädde i kraft 21/4 så det är snart en månad sedan. Jag pratade med en handläggare på Lärarnas A- kassa och förklarade min situation. Hon verkade vara förstående men jag behövde skicka in ett brev där jag förklarade hur mitt agerande var orsaken till uppsägningen men att omständigheterna omkring gjorde att jag inte hade något annat val. Jag skickade in det men då har de begärt en försäkran från socialtjänsten som styrker detta. Socialtjänsten vägrar och hävdar att de då röjer sekretessen i enskilt fall. Utan dokument från socialtjänsten är det 45 dagars karens.

    Har nog inte problem med att få ett nytt arbete men det som gör det svårt är just att vi inte vet när en omplacering kan ske eller när min syster är frisk nog att själv ta hand om sitt barn.

    Meningen var att vi skulle få ersättning motsvarande underhåll och barnbidrag för tre veckors omvårdnad. När tiden överskreds och vi ville att föräldradagarna skulle överlåtas stötte vi på patrull igen. Min syster kan inte godkänna det själv då hon helt saknar den förmågan nu. Vi ville då att hon skulle få en förvaltare vilket chefsöverläkaren samtyckte till men socialtjänsten tyckte att det räckte med en kontaktperson. Tyvärr saknar en kontaktperson tillstånd att företräda huvudman i ärenden som gäller ekonomiska ord rättsliga förhållanden. Så där gick vi bet men för min systers skull kämpar vi vidare och väntar på beslut som ska fattas i tingsrätten.

    Min man talade med en journalist från Aftonbladet men de vill bara skriva om det här om vi kan gå ut med våra namn och ansikten. Barnets pappa finns inte med i bilden pga hot och våld och min syster har flyttat sedan hon fick barnet för att komma undan honom. Publicitet kan röja information om var hon finns vilket är en risk både för henne och barnet.

    All den här stressen och ovissheten har gjort att jag till och från har sammandragningar. Troligen blir jag sjukskriven vid nästa besök hos läkaren som är 31/5.

    Men just ekonomin oroar mig. Vi hade planerat för något helt annat än detta.

    Tror inte att SGI kommer att baseras på förra årets inkomst då jag taxerade över 300 000 då jag har bytt arbete och gått ner i lön efter det samt står helt utan lön nu.

    Vi vill såklart göra det som är bäst för flickan och min syster men vi kan inte göra det på bekostnad av vårt egna barns hälsa och välmående.

    Kan man begära ett akutmöte med enhetschefen trots att hon är tjänstledig, har semester, vabbar etc?

  • Anonym (Suckar)

    Vad har ni för idiotisk handläggare? Soc kan gå in och lägga över föräldraledigheten på dig. Varför har de inte gjort det från dag 1? Ring handläggarens chef och klaga och funkar inte det så ring socialnämndens ordförande för sochandläggaren har verklient inte skött sitt uppdrag. Att du förlorar tjänsten är socialtjänstens fel.

  • Anonym (tipsa!)

    Ang din SGI så försök få information från försäkringskassan.
    Ring tidningarna - mejla över din trådstart. Sånt här är inte okey!

  • Anonym (K)

    Fy fan vilket ruttet beteende av soc.

    En del av mig vill råda er att ta med det stackars barnet till soc och lämna henne där eller ringa socialjouren och kräva att de hämtar henne nu. Då MÅSTE de ju ta hand om henne. Som det är nu prioriterar nog inte hennes ärende speciellt högt, eftersom det är ett guldläge för de. Hon är hos folk som bryr sig om henne och det är gratis för dem. Verkar ju som de gör allt för att dra ut på tiden.

    MEN jag förstår att det tar emot att göra enligt ovan och har ingen aning om jag skulle klara av det själv. Det är ju inget man vill att barnet ska behöva vara med om.

    Riktigt tråkigt att de beter sig på det här sättet. Det hade ju kunnat bli rätt bra, i en annars mycket tråkig situation, om de bara hade gått med på att betala ersättning.

  • pigglet

    Din SGI är skyddad sista 6 månaderna av graviditeten. Så hann du en bit in i graviditeten innan du gick från jobbet så är det ingen fara för din SGI eller framtida föräldrapenning.

  • Anonym (Vab)

    Men är barnet över 240 dagar (?) birde du haft rätt till vab - ordinarie vårdnadshavare var ju sjuk. Då hade du inte behövt ta obetald semester eller allt annat strul?

  • Anonym (sfff)

    Tänk om folk faktiskt läste trådstarten innan dom kommenterar..all info står där liksom, även hur gammalt barnet är.

  • Anonym (kommunen)

    TS:
    Du behöver vända dig till vårdpersonalen (ansvarig leg. sjuksköterska, behandlande specialistläkare) på den psykiatriska klinik där din syster vårdas. Det finns särskilda kuratorer och team inom den psykiatriska slutenvården som endast jobbar med barn till psykiskt sjuka. DE kan hjälpa dig att dels sätta press på socialtjänsten i din kommun, dels visa dig vilka bidrag och ersättningar du har rätt att söka för vård av närstående (din systerdotter): Vidare kan de även hjälpa till med ett intyg till A-kassan.
    Eftersom slutenvården är bemannad dygnet runt kan du ringa dit redan nu, en lördag morgon, och be om ett samtal.

    Hoppas att det löser sig!

Svar på tråden Får ingen ersättning, blir av med jobb.