Forum Barn 3-5 år - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Min 3 åring

  Tor 7 jul 2016 09:08 Läst 1230 gånger Totalt 6 svar
  Tor 7 jul 2016 09:08

  Inte ofta jag skriver här men jag behöver alla tips råd som behövs.

  Om 1,5 månad blir min lilla kille 3 år. Hans trots har vi märkt av i ca.1 år. Av och till såklart periodvis. Men Senaste veckorna har har eskalerat totalt. Helt förändrad. Utbrott, arg, skriker, hittar på dumheter och är inte som förr. Samt han vägrar äta helt. Pytte lite får vi i honom men räknas knappt. Jag blir så hjälplös.

  Han har alltid varit en aktiv och glad kille. Extremt mycket spring i benen kan aldrig sitta still. Nyfiken på allt. Social och pratar som bara den. Framåt och följer alla utvecklingar. Han fick byta avdelning på dagis redan vid 2 års ålder då dom märkte han trivdes med de stora barnen samt lekte rollspelen.

  Ja nog om det. Men denna förändring som blivit nu går oss på nerverna. Han är som förbytt helt och hållet. Blir alltid så i sina trots perioder men denna är helt uppåt väggarna.känns som om det är bråk dygnet runt och mestadels med mig som mamma. Samt denna matvägran. Kan säga att han alltid ätit bra innan äter allt.

  Är det en period bara??

 • Tor 7 jul 2016 09:21 #1

  Gissar att sonen har sommarlov?

  I så fall - Kan det inte "bara" vara att det är semester och att det är andra rutiner just nu?

 • Tor 7 jul 2016 09:47 #2

  Sommarlovet har endast pågått i några dagar då jag gick på min semester denna vecka. Vi försöker hålla samma rutiner som på "vardagen dvs mat i ungefär samma tider beroende på uppvak såklart. Samt att han somnar alltid runt samma tid varje kväll oavsett tid. Runt 19:15. Om man inte är iväg på något.

  Tack för ditt svar ????????

 • Tor 7 jul 2016 12:42 #3

  Mat brukar gå bäst om man inte gör nån stor grej av det. Inte före, inte under och inte efter. Att äta eller inte är ju det enda han eg kan bestämma. Jag vet att du blir orolig men om han är frisk så kommer han äta när han blir hungrig så länge det inte blir en kamp mellan er.
  När det gäller trotsen så är det bara att försöka överleva. Berätta innan om vad som ska hända och se till att ha gott om tid så det inte gör så mycket om det strular. Om han klarar av det ge valmöjligheter men inte för många. Tänk på trotset som att det blir kortslutning i hans hjärna, då är det lättare att stå ut. DET KOMMER BLI BÄTTRE. Kom ihåg det när det är som jobbigast.

 • Tor 7 jul 2016 15:43 #4

  Tror det är "vanlig" trots. Har han perioder då han är tillfreds och glad också? Han är nog inne i ett utvecklingssprång just nu. Det kan vara så att han är särskilt intelligent också för de barnen kan trotsa väldigt mycket


  Son född -10 och Dotter född -13. Gravid med 3an
 • Tor 7 jul 2016 16:19 #5

  Vi låter vår 3-åring välja mellan alternativ a och b till frukost. Hon får själv plocka fram kläder och klä på sig. Hon får välja på att borsta tänderna eller håret först o s v. Sedan gäller det att inse att de inte alltid vet vad de vill eller att de vill, men inte klarar av det de tänkt sig just den gången och det kör ihop sig fullständigt. Ge mycket kramar och kärlek samt beröm allt han lyckas med.

  Med maten beror det ju på vad och hur lite han äter totalt. Ibland kan ju chansen att få en banan i mataffären vara en fördel, det är ju inget de måste äta. Försök få i honom något regelbundet då det också lätt påverkar humöret. I värsta fall får han väl äta säkra kort som korv, smörgås whatever tills värsta striden är över, men fortsätt erbjuda som vanligt.

 • Fre 8 jul 2016 17:17 #6

  Det låter ganska exakt som vår treåring... Jag blir galen på honom flera gånger om dagen pga allt motstånd, bara maten är en ständig kamp. Däremellan är han världens finaste så jag tror det bara är en del i hans utveckling. Han var också tidig i talet (hela begripliga meningar vid 2 år) och har alltid varit snäll och ätit bra innan.

  Håll ut! :)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll