• Anonym (Kaffedraken)

    Järndropp

    Hej!

    Jag har skrivit en gång tidigare, då gällde det ett TUL och jag fick så många bra svar att jag provar en till fråga!

    Idag har jag fått reda på att jag behöver ett järndropp. Är i vecka 35 nu och ska snittas 8/9. Tydligen är mina värden så dåliga att det måste bli ett dropp. Hb nu var 101 och ferritin/järn värdet låg på 5.

    Jag har inte känt av detta (inte trött eller så) men har haft svårt för järntabletterna. Har istället ätit väldigt bra, järnrik kost och tagit extra b12, b6 och folsyra hela graviditeten. Värdet var Hb 135 från början så jag har inte oroat mig så mycket. Förren nu!

    Detta med dropp! Dom säger att det heter Ferinject och tar ca 1timme. Tydligen behöver man åka till specialistmödravården för detta. En gång ska räcka.

    Är detta på något vis farligt för barnet?? På FASS stod det att man helst undviker det och att det kunde påverka skelettet på bebisen på något vis vilket nu oroar mig. Jag förstod inte riktigt vad som menades men det verkade ju inte vara helt riskfritt.

    Jag frågade BM men hon sa bara att jag inte skulle läsa på FASS för dom var kommersiella utan istället kolla janusinfo. Fast där tyckte jag inte att det stod så mycket alls. Bara "inte farligt". Det känns dessutom som att FASS är en väldigt pålitlig källa..

    Jag är också orolig för om mitt låga jätnvärde orsakat någon skada. Läste någon engelskspråkig artikel om att det höjer risken för autism eftersom fostrets hjärna kan bli påverkad av anemi hos modern. Blev väldigt orolig på en gång.

    Känner mig usel som inte fått i mig mer järn! Min mage är alltid krånglig och den blir extremt dålig av tabletterna så jag har inte tagit dom som man ska. Alltså är ju alltihop mitt egna fel. Detta är andra graviditeten, förra gick bra trots lågt järnvärde så jag har nog tänkt att det ordnar sig. Var inte pigg efteråt sist, men tänkte att det "hörde till".

    Jag trodde att jag hade skött mig väldigt bra denna graviditet, men såklart är det något! Är så trött på alltihop och vill bara vara klar med det här nu.

    Nu blev det långt, förlåt!

    Har någon av er kunskap och/eller erfarenheter av järndropp under graviditet är min fråga!

    /Tack på förhand för svar

  • Svar på tråden Järndropp
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag fick det en gång under min senaste graviditet, -12. Tog någon timme, men jag gick till vårdcentralen och gjorde det där.

    Det är janusinfo som gäller, står det att det är ofarligt där så stämmer det.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Ok, tack för svar. Hoppas att det är ok om jag frågar dig lite mer!

    Var det obehagligt på något vis? Hur låga var dina värden?

    Tack

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag har för mig att GB låg på 96 och s-ferritin på 9 eller något sånt. Det kändes inte ett dugg att få droppet, en nål i handen och så sitta stilla den stund det tog. Inga biverkningar efteråt eller någonting. Fick ytterligare en dos efter förlossningen.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Sluta klandra dig själv. Hade din mage packat ihop av järntabletterna hade du riskerat att få någon annan brist.

    Jag åt mina järntabletter som man skulle och skötte allt exemplariskt men fick ändå järnbrist. Fick dropp betydligt tidigare i grav.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jättefint att du svarade så snabbt!

    Jag blev nog bara lite shockad över hela "dropp grejen", kändes så stort på något sätt. Tramsigt av mig kanske.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag fick (av någon anledning) för mig att det var ganska ovanligt! Vad skönt med 2 personer som svarar på så kort tid! Känns ju lite bättre när man får höra andras upplevelser.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag fick det i dropp efter min andra förlossning - jag kände tydligt av att järnvärdet i kroppen sjunkit rejält genom kraftig huvudvärk och trötthet (utöver det som kom från fl haha). Men droppet gjorde en påtaglig skillnad direkt!
    Jag känner inte till några biverkningar men tänker att om de rek dig detta är det nog bra att följa rådet så att du får må bra under graviditeten.
    Lycka till!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag tog också järntabletterna som jag skulle, men det hjälpte inte. Och som Harmageddon säger, klandra inte dig själv.

    Tänk på att medicinen är väldigt dyr, jag vet inte om den ingår i högkostnadsskyddet, och när jag köpte den kostade den nästan 2000 kronor.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Oj vad dyrt! Dom har inte nämnt något om kostnaden. Bara att jag nu kommer få en tid på specialistmödravården för droppet.

    Jaha, då blir det kanske en dyr affär också. Hur som helst, bara det är ok för fostret så är jag nöjd. Sedan får jag väl erkänna att jag inte gillar idén av dropp med nålar och allt men det får man väl stå ut med.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Om man är inlagd så kostar det inget, men det var som sagt några år sen, kanske är det annorlunda nu? Det är hur som helst inte farligt för fostret med järndropp, det är värre för dig om du inte får det.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Nu var jag inte gravid, men har Själv fått järn i påse + 2 påsar blod vid ett tillfälle för 2 år sen.,är nyfylld 27...

    Hade ett värde på hb 51, vilket var extremt lågt., först var de inget fel på en enligt akuten ( sökte dit själv pga att hjärtat slog så hårt på grund av trappor, bor högst upp utan hiss och hjärtat slog som om de hade varit 50 våningar )

    Eftrr ett besök hos vård central, hann knappt komma in innanför dörren när läkaren sa/ du måste till akuten nu ! Jag var kritvit under ögonen o kritvit vid handflatorna.

    Då tog akuten en på allvar, de var till och med förvånad att jag stog på benen, för en vanlig person hade tydligen varit kollapsad vid detta ögonblick, jag hade till och med tränat samma ....

    Så låg på sjukhuset i 3 dagar, pga att de försökte hitta felet men de kunde ej finna anledningen till bristen,..

    Men efter ren järn i påsen och så blod på de så blev ja som en ny person och idag är jag gravid, 54 dagar kvar tills lillan kommer och har en järnnivå på hb 145 :)

Svar på tråden Järndropp