• Anonym (akut)

    Farhåga att bli lurad vid boupteckning och arvsdelning: Råd önskas!

    Vad gäller vid bouppteckning och arvsdelning efter en förälders bortgång? Denna fråga gäller en vän som misstänker att vissa saker inte står rätt till inför den bouppteckning och arvsdelning som ska göras inom kort. Det är min väns pappa som gått bort och hans nya fru sedan många år har utsett sin bror som boutredningsman. Min vän, benämner henne som "dottern" i resten av texten, tycker detta att fruns broder utsetts är obehagligt och är rädd att bli lurad då han absolut är partisk.

    Frågan är hur agera i detta läge för att hon inte ska bli lurad! Än så länge finns ingen öppen konflikt och fråga är hur ställa frågan om valet av brodern utan att frun ska känna sig misstänkliggjord i onödan; han kan ju vara vald i god tro.


    Sen vet dottern inget alls om vad som kan förväntas finnas att dela upp i eventuellt arv; kan hon begära en översiktligt lista på ungefär vad som finns så hon vet vad som finns att ta ställning till?


    Frun bor i en bostadsrätt; hur hanteras detta i sådana situationer?


    Är man tvingad att skriva under något under vid själva tillfället för bouppteckning och arvsdelning eller kan man hävda rätt till betänketid?


    Dottern kommer under morgondagen ringa samtal till instanser för att få gratis juridiska råd men har ingen aning om detta kommer lyckas så finns det någon här som ser detta och har erfarenhet så svara här.

Svar på tråden Farhåga att bli lurad vid boupteckning och arvsdelning: Råd önskas!