Forum Studerande - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Fastnat på en matteuppgift, behöver hjälp :(

    Fre 23 sep 2016 12:50 Läst 3154 gånger Totalt 19 svar
    Fre 23 sep 2016 12:50

    Fastnat på en matteuppgift,
    Finns det någon som kan förklara på ett bra sätt :/


     


    Lös ekvationen (n ? 3)2 = 2n + 9


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-09-23 13:37
    Lös ekvationen (n ? 3)2 = 2n + 9
  • Fre 23 sep 2016 13:03 #1

    (n ? 3)2 = 2n + 9

    Du räknar först ut vänsterledet:

    n*n=n^2

    n*3*2=6n

    3^2=9

    Det blir alltså n^2+6n+9=2n+9 Du tar minus 2n och minus nio på båda sidorna. Då får du n^2+4n=0 Därefter kör du pq formeln:

    -2+-roten ur 2

  • Fre 23 sep 2016 13:34 #2

    Okej va fick du för svar?

  • Fre 23 sep 2016 13:38 #3

    Fattar inte varför de blir ett frågetecken mellan.
    Ekvationen ska vara


     


    Lös ekvationen (n - 3)2 = 2n + 9

  • Fre 23 sep 2016 13:44 #4

    Men det kan inte stämma, är du säker på minuset?

    I så fall blir det 2n-6 = 2n + 9 och det blir fel

  • Fre 23 sep 2016 13:46 #5

    n=8

  • Fre 23 sep 2016 13:49 #6

    Nääää inte 8

  • Fre 23 sep 2016 13:52 #7
    Jeninan skrev 2016-09-23 13:49:54 följande:

    Nääää inte 8


     Jooo om det står  (n minus tre) upphöjt i två  i vänsterledet!
  • Fre 23 sep 2016 13:55 #8 +1
    Humlan88 skrev 2016-09-23 13:38:00 följande:

    Fattar inte varför de blir ett frågetecken mellan.
    Ekvationen ska vara


     


    Lös ekvationen (n - 3)2 = 2n + 9


    Är det alltså (n - 3)2 = 2n + 9 som du ska lösa?

    I så fall skriver du om vänsterledet så att (n - 3)2 = 2n - 2*3 = 2n - 6. Då har du ekvationen 2n - 6 = 2n + 9. Subtrahera 2n från båda sidor av ekvationen och du får att 2n - 2n - 6 = 2n - 2n + 9 vilket är detsamma som att -6 = 9. Det stämmer uppenbarligen inte att -6 är lika med 9, därför saknar ekvationen lösning. 

    Om du menar (n - 3)^2 = 2n + 9 så blir vänsterledet alltså (n-3)*(n-3) = n*n - 3*n - 3*n + 3*3 = n^2 - 6n + 9, och ekvationen kan då skrivas som n^2 - 6n + 9 = 2n + 9.
    Subtrahera 2n och 9 i båda led och du får n^2 - 6n + 9 - 2n - 9 = 2n + 9 - 2n - 9, vilket är detsamma som n^2 - 8n = 0.

    För att lösa n^2 - 8n = 0 kan du använda pq-formeln, eller så noterar du att n^2 - 8n = n(n-8). För att n(n-8) = 0 ska gälla så måste antingen n = 0 eller n = 8.
  • Fre 23 sep 2016 13:55 #9

    Japp stämmer med 8 :)

    Uppfattade inte att det va upphöjt

  • Fre 23 sep 2016 15:02 #10
    Humlan88 skrev 2016-09-23 13:34:41 följande:

    Okej va fick du för svar?


    Svaret är: -2+-roten ur 2
  • Fre 23 sep 2016 15:09 #11
    Uttran skrev 2016-09-23 15:02:54 följande:
    Svaret är: -2+-roten ur 2
    n^2 + 4n har inte rötterna -2 +/- roten ur 2, utan rötterna n = 0 eller n = -4.
  • Fre 23 sep 2016 15:16 #12
    maritbinge skrev 2016-09-23 15:09:14 följande:

    n^2 + 4n har inte rötterna -2 +/- roten ur 2, utan rötterna n = 0 eller n = -4.


    Kör man pq formeln så blir svaret det jag angav.
  • Fre 23 sep 2016 15:23 #13

    Uppgiften vi har fått är (n - 3)2 = 2n + 9


    Ulltand skrev 2016-09-23 13:46:52 följande:

    n=8


  • Fre 23 sep 2016 15:26 #14
    Uttran skrev 2016-09-23 15:16:32 följande:
    Kör man pq formeln så blir svaret det jag angav.
    Nej, enligt pq-formeln har vi

    n = -2 +/- roten ur 4. Alltså -2 +/- 2, alltså 0 eller -4.

    Du kan kontrollera ditt svar genom att sätta in din uträknade lösning i ekvationen och se om den stämmer. 
  • Fre 23 sep 2016 15:56 #15
    maritbinge skrev 2016-09-23 15:26:21 följande:

    Nej, enligt pq-formeln har vi

    n = -2 +/- roten ur 4. Alltså -2 +/- 2, alltså 0 eller -4.

    Du kan kontrollera ditt svar genom att sätta in din uträknade lösning i ekvationen och se om den stämmer. 


    Man ska dela 4 med två även under bråkstrecket.
  • Fre 23 sep 2016 16:38 #16
    Uttran skrev 2016-09-23 15:56:30 följande:
    Man ska dela 4 med två även under bråkstrecket.
    Mm, och ta upphöjt i 2. Så (4/2)^2 = 2^2 = 4, och roten ur 4 är 2.

    Som sagt, du kan kontrollera genom att sätta in dina lösningar i ekvationen. 
  • Fre 23 sep 2016 17:59 #17
    Jeninan skrev 2016-09-23 13:55:57 följande:
    Japp stämmer med 8 :) Uppfattade inte att det va upphöjt
    Kom ihåg att en andragradsekvation som regel har två lösningar (de kan dock sammanfalla och vara en sk. dubbelrot). 8 är alltså inte det enda rätta svaret på ekvationen, du behöver en rot till.
  • Lör 24 sep 2016 07:49 #18

    Hm jag fick svaret 8, vad är det mer?

  • Lör 24 sep 2016 09:17 #19
    Jeninan skrev 2016-09-24 07:49:09 följande:

    Hm jag fick svaret 8, vad är det mer?


    0.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll