• Rymdmoln

    Tomatbaserad köttfärssås med purjolök?

    Undrar om någon har något smarrigt recept :) gillar bara tomatbaserade köttfärssåser! Lite dum fråga kanske men är inte så bra i köket och har fått så bra tips här förut (av Aniie hehe) :)

    Tack på förhand

  • Svar på tråden Tomatbaserad köttfärssås med purjolök?
  • Klickerträna

    I en köttfärssås kan man ju ha lite allt möjligt.
    Jag gillar själv att ha vårlök, vitlök och chili.
    Purjolök går ju säkert utmärkt.

    Då jag gör med vårlök och chili har jag bara sås på vatten, buljong och tomatpure/ketchup. Man hade säkert kunnat ha purjo i den.
    Jag bryner färs och vår(purjo)lök, vitlök och färsk finhackad chili. När löken mjuknat och köttfärsen brynts tar jag i tomatpuré eller ketchup och blandar om. Därefter slår jag på vatten och köttfond/buljong. Och man kan reda den med mjöl+vatten/maizena om man tycker den är tunn.

    Det är enkelt, smakrikt och snabbt. Och lite färgglatt med grön lök och röd/gul/grön chilifrukt

  • Rymdmoln
    Klickerträna skrev 2016-12-07 21:25:32 följande:

    I en köttfärssås kan man ju ha lite allt möjligt.

    Jag gillar själv att ha vårlök, vitlök och chili.

    Purjolök går ju säkert utmärkt.

    Då jag gör med vårlök och chili har jag bara sås på vatten, buljong och tomatpure/ketchup. Man hade säkert kunnat ha purjo i den.

    Jag bryner färs och vår(purjo)lök, vitlök och färsk finhackad chili. När löken mjuknat och köttfärsen brynts tar jag i tomatpuré eller ketchup och blandar om. Därefter slår jag på vatten och köttfond/buljong. Och man kan reda den med mjöl+vatten/maizena om man tycker den är tunn.

    Det är enkelt, smakrikt och snabbt. Och lite färgglatt med grön lök och röd/gul/grön chilifrukt


    Det lät gott! :) tack för tipset. Och något som jag kan laga också hehe :p

    Brukar annars köpa krossade tomater eller barilla arrabiata tomatsås och hälla på stekt lök och köttfärs med lite svartpeppar och salt. Haha ja du hör ju vilken kock jag är i köket :p ska prova ditt recept imorgon! Tack
  • Aniiee

    Vaddå, hoppas du att jag ska komma och serva dig igen? *visslar oskyldigt*

    =P Kul att vara ihågkommen.

    OK, here goes! Två recept knyckta direkt från min tid i Italien.

    Stek upp 0,5-1 kg köttfärs i en traktörpanna (djup stekpanna med lock) eller gryta. Häll upp den stekta köttfärsen i ett dörkslag eller en sil över en bunke eller i diskhon för att sila av en del av fettet. Ställ färsen åt sidan (i kylen när den svalnat om du vill laga såsen som tar tid). Torka ur pannan

    Snabbsås
    Häll 2 msk olja och 2 tsk smör i pannan. När smöret smält, tillsätt 3 (eller 5) krossade vilöksklyftor (inte pressade. Krossa dem under en konservburk eller så). stek på en stund, bara precis så du ser att de börjar ta färg. Häll i en bunt hackad persilja (ca 2/3 kruka eller en halv fryst ask). Rör runt och tillsätt 1 tetra/burk cocktailtomater (mutti har cocktailtomater på burk) och 1 burk/tetra passerade tomater. Salta och peppra, rör upp. När tomaterna blivit varma, ca 2 minuter, häll i köttfärsen. Låt såsen sjuda i ca 7 minuter, rör då och då. Smaka av, ha ev i lite mer salt. Är det gott, rör i 5 stora basilikablad rivna i bitar. Servera genast med pasta och god hårdost.

    Tips 1: Vill du ha lite hetta, ha i 1-2 tsk torkade chiliflingor tillsammans med vitlöken.
    Tips 2: Ha ett lock till hands när du häller i tomaterna. Det kommer skvätta pga temperaturskillnaden, så häll i tomaterna och lägg på locket ca 30 sekunder. 

    Lång-sås:
    Hacka 1 gul lök och hacka eller pressa 4-6 vitlöksklyftor. Hetta upp olja och smör i pannan. Häll i lök och vitlök och svetta av (ingen färg). Tillsätt 1,5 tsk torkad basilika,1 tsk torkad oregano, 1 tsk torkad mejram och 1 tsk paprikapulver (mild) eller chiliflingor (het-ish). Rör om. Tillsätt 2 burkar cocktailtomater, 1 burk krossade tomater, 2 msk tomatpure och 1,5 dl torrt, rött vin (eller grönsaksfond).Rör upp och låt sjuda 1 timme. Rör då och då och fyll på med mer buljong eller vatten om det verkar väldigt tjockt. Om det stänker väldigt kan du sätta på ett lock på sniskan, Efter 1 timme, tillsätt köttfärsen och låt sjuda ytterligare en kvart. Servera.

    Buon appetito =)


    Knowledge is knowing Frankenstein wasn't the monster. Wisdom is understanding Frankenstein was the monster.
  • Rymdmoln
    Aniiee skrev 2016-12-07 23:04:02 följande:

    Vaddå, hoppas du att jag ska komma och serva dig igen? *visslar oskyldigt*

    =P Kul att vara ihågkommen.

    OK, here goes! Två recept knyckta direkt från min tid i Italien.

    Stek upp 0,5-1 kg köttfärs i en traktörpanna (djup stekpanna med lock) eller gryta. Häll upp den stekta köttfärsen i ett dörkslag eller en sil över en bunke eller i diskhon för att sila av en del av fettet. Ställ färsen åt sidan (i kylen när den svalnat om du vill laga såsen som tar tid). Torka ur pannan

    Snabbsås

    Häll 2 msk olja och 2 tsk smör i pannan. När smöret smält, tillsätt 3 (eller 5) krossade vilöksklyftor (inte pressade. Krossa dem under en konservburk eller så). stek på en stund, bara precis så du ser att de börjar ta färg. Häll i en bunt hackad persilja (ca 2/3 kruka eller en halv fryst ask). Rör runt och tillsätt 1 tetra/burk cocktailtomater (mutti har cocktailtomater på burk) och 1 burk/tetra passerade tomater. Salta och peppra, rör upp. När tomaterna blivit varma, ca 2 minuter, häll i köttfärsen. Låt såsen sjuda i ca 7 minuter, rör då och då. Smaka av, ha ev i lite mer salt. Är det gott, rör i 5 stora basilikablad rivna i bitar. Servera genast med pasta och god hårdost.

    Tips 1: Vill du ha lite hetta, ha i 1-2 tsk torkade chiliflingor tillsammans med vitlöken.

    Tips 2: Ha ett lock till hands när du häller i tomaterna. Det kommer skvätta pga temperaturskillnaden, så häll i tomaterna och lägg på locket ca 30 sekunder. 

    Lång-sås:

    Hacka 1 gul lök och hacka eller pressa 4-6 vitlöksklyftor. Hetta upp olja och smör i pannan. Häll i lök och vitlök och svetta av (ingen färg). Tillsätt 1,5 tsk torkad basilika,1 tsk torkad oregano, 1 tsk torkad mejram och 1 tsk paprikapulver (mild) eller chiliflingor (het-ish). Rör om. Tillsätt 2 burkar cocktailtomater, 1 burk krossade tomater, 2 msk tomatpure och 1,5 dl torrt, rött vin (eller grönsaksfond).Rör upp och låt sjuda 1 timme. Rör då och då och fyll på med mer buljong eller vatten om det verkar väldigt tjockt. Om det stänker väldigt kan du sätta på ett lock på sniskan, Efter 1 timme, tillsätt köttfärsen och låt sjuda ytterligare en kvart. Servera.

    Buon appetito =)


    Åh tack för dina tips! Haha ja har faktiskt flera av dina recept som du skrivit här på forumet :p blir alltid bra!

    Provade Lång-såsen och den blev jättegod. Tack <3
  • Aniiee
    Rymdmoln skrev 2016-12-10 17:01:00 följande:
    Åh tack för dina tips! Haha ja har faktiskt flera av dina recept som du skrivit här på forumet :p blir alltid bra!

    Provade Lång-såsen och den blev jättegod. Tack <3
    Var som en ko, ät som en häst!
    Knowledge is knowing Frankenstein wasn't the monster. Wisdom is understanding Frankenstein was the monster.
Svar på tråden Tomatbaserad köttfärssås med purjolök?