• DuVetHon_

  Erfarenhet av Doula?

  Hej


  Är gravid med första bebisen efter 1,5 års kämpande. Skulle påbörja IVF i januari men ja..det löste sig av sig självt tydligen.

  Till saken hör då att jag sen tonåren haft en sån sjuk förlossningsskräck att jag bestämde mig för att aldrig skaffa barn...så för 2 år sedan fick jag veta att man kunde få planerat kejsarsnitt om det var enda utvägen för en rädd mamma och det är något jag skulle kunna hantera utan problem. Kort därpå påbörjades bebisverkstaden med tröst i att ett snitt skulle kunna rädda mig. 


  Men nu när jag sitter här och faktiskt ÄR gravid så vill jag ju innerst inne inte göra ett snitt för bebisens skull. Samtidigt som jag vet att en stressad mamma i 9 månader inte heller är bra.

  Min bästa vän som är väl medveten om detta frågade om jag tänkt något på en Doula (och erbjöd sig själv också). Jag tror verkligen hon hade varit ett fantastiskt stöd, jättelugn, har egna barn och en förmåga att hantera mig oavsett vilket humör jag är på. Jag tror verkligen hon hade gjort skillnad bara genom att vara där.

  Mitt problem är då vad min sambo kommer tycka/känna om jag skulle vilja ha med henne? Han säger inte mycket och har väldigt svårt att ta till sig att han ska bli pappa. Vi är så tidigt i graviditeten än att det inte syns på mig och som han säger - han känner ju inte av något heller så det blir så abstrakt hela grejen. Vi har gemensamt sagt att min mamma tex inte ska vara med just för att hon kommer köra över allt och alla..det här är något som är mellan mig och honom liksom. Men jag är så sjukt rädd. Riktigt riktigt rädd. Är det inte bättre med en Doula än ett snitt?

  Jag är rädd att han ska känna att han inte kan bidra, att han är i vägen eller så. Att hon ska ta över lite för honom. Samtidigt som jag tyvärr vet att han antagligen kommer bli lite handlingsförlamad och verka väldigt frånvarande. Jag vet det här och nu att det inte är så egentligen utan att han bara blir sån när han är osäker. Frågan är bara om jag är så förstående där och då...


  Någon av er som använt en Doula?
  Är så splittrad i hur jag ska tänka. För min skull? För hans skull? 

 • Svar på tråden Erfarenhet av Doula?
 • Skrutt 83

  Hej!

  Jag är själv verksam doula i Stockholm och hoppas på att kunna ge dig lite svar på dina frågor. Jag vill börja med att gratulera till graviditeten och den lilla bebisen i magen. Det glädjer mig att höra att du gärna vill försöka föda med din vän och man som stöd istället för att få ett planerat snitt.

  Jag kan även rekommendera dig att be din barnmorska sätta dig i kontakt med en Aurora-barnmorska som är specialiserad på förlossningsrädsla, dit kan man få gå i samtal inför förlossningen och tillsammans med henne lägga upp en förlossningsplan som du kan känna dig trygg med. När jag doular en kvinna som har en stark förlossningsrädsla burkar jag först försöka utrönja vad rädslan grundar sig i, är det primärt rädsla för smärta? Eller rädsla för att något ska hända barnet? Eller något annat? När man klargjort vad rädslan grundar sig i kan man lägga upp en plan för att kvinnan ska känna sig så trygg som möjligt. Om det tex är rädsla för smärta så kan man lägga upp en bra plan för att hon ska kunna vara så smärtfri som möjligt, tex att en infart sätta direkt så man kan få epiduralen satt så tidigt som möjligt och ha en bra handlingsplan med de olika smärtlindringsmetoder som finns.

  Man kan även föra en dialog med auroabarnmorska innan när man tidigare övervägt planerat snitt som enda alternativ, att man istället kan få dem att gå med på att få ett snitt om man under förlossningen känner att det verkligen inte går. Det kan vara en trygghet för många med stark rädsla, att veta att man kan försöka föda vaginalt men att om man under förlossningen verkligen känner att det inte går då kan välja att bryta för snitt. Så att man hela tiden kan vara i nuet och känna en trygghet i att det för stunden känns okej och att man kan våga lite till hela tiden. Att ta förlossningen steg för steg.

  När det gäller din mans roll och rädslan att han ska känna sig utanför. Detta är ofta en rädsla kvinnor som vill anlita doulor har men jag kan lova dig att vi inte är där för att ta partnerns plats. Tvärtom! Vi är där för att även stötta partnern hur han kan vara ett bra stöd, hans känslomässiga stöd kan vi inte ersätta, det är ovärderligt. Däremot brukar födande, partner och doula arbeta tillsammans som ett fantastiskt team tillsammans med barnmorska och undersköterska. Doulan kan genom att finnas där fungera som ett språkrör mellan personal och det födande paret. Doulan hjälper till att framföra parets önskemål och skyddar deras upplevelse av födandet så de kan få föda sitt barn utefter sina egna önskemål i så hög utsträckning som möjligt. Partner kan då helt lägga sitt fokus på kvinnan, han kan gå avlastning under en lång förlossning genom att kunna få vila lite med tryggheten att någon annan finns där för den födande. På dem förberedande mötena kan doulan visa olika massage och avslappningstekniker som kan kan använda under förlossningen. Jag har alltid upplevt att partnern varit oerhört tacksam i efterhand att dem använt doula.

  Läs gärna mer om hur vi doulor arbetar här: www.doula.nu

  Är ju en fantastisk fördel om din vän kan vara med och om du känner dig trygg med det, om du är trygg under förlossningen så minskar risken för komplikationer och förlossningen blir oftare enklare och snabbare när mamman är trygg. Tycker du ska prata med din man om hur du känner, att hon inte är där för att ta hans plats utan för att stötta er båda så ni får en fin förlossningsupplevelse.

  Rekommenderar dig även att läsa boken "Föda utan rädsla"

  Önskar dig stort lycka till på denna fantastiska resa du har framför dig! Hör gärna av dig om det är något mer du undrar över


  Melvin 2009-01-02 & Meya 2012-09-08
 • Anonym (Gaaah!)

  Men sluta spamma forumet med din reklam! Och framförallt: väck inte uråldriga trådar till liv. Om du inte ens klarar av att läsa datum på trådar och dra korrekt slutsats om ts aktuella behov så är din tjänst antagligen inte heller mycket att hänga i granen. 

Svar på tråden Erfarenhet av Doula?