• Anonym (Kaffedraken)

    lichen sclerosus I underlivet, någon mer?!

    Var hos STI-mottagningen idag för att kolla om jag har kondylom då jag sett vita fläckar i underlivet. Gynekologen bekräftade att det INTE var kondylom utan med största sannolikhet något som heter Lichen Sclerosus. Men hon ville utesluta svamp först innan jag får en remiss till hudkliniken.

    Hon förklarade det som att det inte var något speciellt med sjukdomen , den smittas inte eller så men när jag läser på nätet blir jag ju livrädd. Mycket stämmer ju in på mig , kliar ibland , blöder vid sex etc. Kan någon som har detta berätta mer för mig? Hur har det gått för er??

  • Svar på tråden lichen sclerosus I underlivet, någon mer?!
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag fick min diagnos för tre år sen. Håller det i schack med kortisonsalva. Tvättar med mandelolja. Ibland har jag fått ta kortisonsalvan oftare en kur, normalt 2 ggr/vecka. Jag använder vitt vaselin eller mandelolja att smörja med. Googla för guds skull inte på bilder , det är "värsting exemplen"som inte sökt hjälp och fått behandling. Jag kan ha sex utan problem men kan tyvärr inte ha smeksex/onanera så ofta för då blir jag sliten och irriterad i slemhinnan. Cykla längre sträcka är också jobbigt, och jag ska inte ha tajta jeans för ofta då blir det irriteterat. Men oftast känns det inget bara jag sköter det med insmorning.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Hej! Ja hon nämnde stark kortisonsalva efter undersökningen. Grejen är den att jag förstår att det kliar som fasiken? Jag vet att det har kliat i perioder ibland, och att jag känt att det varit irriterat efter sex, någon gång har jag fått mindre blödningar, men inte så mycket mer. Jag reagerade eftersom jag har små vita fläckar i underlivet som tydligen var förhårdnader pga hudsjukdomen. Läste att man ska vara extra noga med underlivshygienen? Men är det ens bra att tvätta ofta?

    Försvinner der någonsin?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag fick diagnosen för några månader sedan och känner att det är väldigt nytt för mig fortfarande. Skönt att komma i kontakt med andra som är i samma sits. Vet dock inte om jag fått rätt diagnos för gyn har bara tittat och inte tagit något prov.

    För mig har det aldrig riktigt kliat utan mina symtom har varit att jag fått sår när jag haft sex som vägrat läka/spruckit upp igen. Jag har fått en mildare variant av kortisonsalva utskriven som jag började behandla med enligt schema för några veckor sen. Först varje dag en vecka, sen varannan, sen var tredje och sen bara underhålla med behandling en gång i veckan. Jag upplevde dock inte att det blev bättre utan jag sprack upp igen och det gjorde svinont att ha sex. Jag har inte kunnat ha sex normalt sen ett halvår tillbaka då detta började :( Har bara tagit uppehåll om två, tre, fyra veckor omvartannat för att upptäcka att jag är tillbaka på ruta ett när jag vågat pröva igen.

    Det är en autoimmun kronisk sjukdom så den försvinner inte.

    Det jag har märkt av också är att jag är väldigt känslig i området runt klitoris och att jag lätt får sprickor. Känner av det mer och mer att det gör ont att ha åtsittande kläder.

  • Anonym (Kaffedraken)

    @jagockså : om inte mild kortisonsalva räcker så be on starkare. Vad jag förstått så är typ 4 dvs starkaste typ kortisonsalva standard vid LS och just vid LS så ger den knappt biverkningar utan gör mycket nytta. Jag har Dermovat. Jag tror jag körde ett par veckor varje dag och sen sakta nedtrappning.

    Jag har inte tagit någon biopsi utan tydligen syntes det så bra ändå, de vita partierna.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag funderar väldigt mycket på detta...gynekologen sa det som det inte var värre än svamp typ trots att jag ställde tusen frågor. Och jag har ju förstått nu att det är kroniskt och att man kan få cancer? Det som stör mig enormt är väl utseendet på min slida, har en vit något tjockare märke precis vid klitoris och den syns ju liksom. Har ingen partner men det känns ju som det lyser upp och att alla skulle se det vid en eventuell ny sexpartner. Hur förklarar man det att det är en hudsjukdom ingen könssjukdom? Känner mig asäcklig...

    Sedan undrar jag om detta har något att göra med alla mina eksem jag haft sedan jag var liten att göra? Kliar vansinnigt i perioder på andra delar av kroppen men kan liksom inte se några vita fläckar.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag har i perioder iofs så länge jag kan minnas haft områden vid / i slidan det kliat enormt. Men bara fläckvis liksom. Och för ett tag sedan fick jag typ en blåsa där nere, den gjorde inte ont men kliade jättemycket och såg sårig ut. Tänkte att jag hade fått herpes men det kanske i själva verket var denna sjukdom?! Läste att det kan bli så!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Hej! Har också sjukdomen fick den diagnostiserad innan sommaren. Haft besvären i ca 8 år med att jag spricker på samma ställen (fick ärrbildningar) gynekologerna innan sa att det var kronisk svamp och stått på diiflucan i månader. För mig var de slidmynningen och området mellan inte och yttre som ofta sprack utan att jag gjorde något. Av en slump får jag en annan gynekolog som direkt misstänker att det inte är svamp. Gynekologen tog en biopsi för att vara säker då det inte syndes så mkt hade nån liten vit fläck. (Helt borta nu)

    Biopsin visade inga spår av svamp alls.

    Blev bra av kortisonen (dermovat) har smörjt enligt ett schema vid nedtrappningen så blev jag torr igen på ett ställe så blev orolig att de gått tillbakas men var hos läkaren som sa att det är svamp pga kortisonet sänker underlivets immunförsvar så får äta tabletter mot svamp nu samtidigt som jag använder kortison då blev det bra igen. (En i veckan)

    Jag har inga problem med att cykla, tajta byxor och liknande. Är som natt och dag nu! Bara efter tre veckor blev det enorm skillnad.

    Är fortfarande lite känslig vid slidmynningen där svampen satt sig. Kan få liten spricka vid sex. Hoppas på att de också försvinner när jag slutar med kortisonen.

    Annars så får jag gå på kontroll en gång per år för att se att sjukdomen är i schack eftersom cancer risken är något förhöjd . Fick även lämna blodprov de ville komma minasköldkörtel då sjukdomen är ovanlig i ung ålder och då oftare beror på någon hormon rubbning men visade dock inget på mig blev lättnad (är 31 år). Men de kunde ändras och att jag utvecklar något senare.

    De jag vill säga att sen jag fick min diagnos är jag så mkt bätte i underlivet och fått ett bättre sexliv också. Min sambo tycker inte alls det är äckligt på något sätt han är bara glad att de hittade "problemet"

  • Anonym (Kaffedraken)

    Känns ändå skönt att höra att det kanske blir värre, lider ju som sagt inget vidare utav det. Men vill ju inte att det blir värre heller!  Är 26 år så därför kanske det blir aktuellt med blodprov för mig med? 
    Gynekologen ville helst slippa ta biopsi på mig då det sitter precis vid klitoris, men hon tog ett svampprov, och det var inte alls behagligt när hon tog topsen mot klitoris. Så slipper väl helst sådant men antar att när remissen till hudkliniken kommer att jag måste ta ett sådant. 

    Försvinner det vita när man behandlar med kortison? 

  • Anonym (Kaffedraken)

    För övrigt, om man får börja gå på regelbundna kontroller? Är det typ det gynekologiska cellprovtagningen man gör var tredje år som blir tätare eller är det någon cancer som sätter sig utvändigt och inte i livmoderhalsen? 

  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Pricken) skrev 2016-12-30 16:06:40 följande:

    Känns ändå skönt att höra att det kanske blir värre, lider ju som sagt inget vidare utav det. Men vill ju inte att det blir värre heller!  Är 26 år så därför kanske det blir aktuellt med blodprov för mig med? 
    Gynekologen ville helst slippa ta biopsi på mig då det sitter precis vid klitoris, men hon tog ett svampprov, och det var inte alls behagligt när hon tog topsen mot klitoris. Så slipper väl helst sådant men antar att när remissen till hudkliniken kommer att jag måste ta ett sådant. 

    Försvinner det vita när man behandlar med kortison? 


    Jag är 27 så det känns verkligen som att man fått detta tidigt :( Har du fått en remiss till en hudklinik alltså? Jag har bara varit hos gyn. Hon sa att hon kunde remittera mig vidare för en second opinion men det gjordes aldrig när jag var där nu senast utan vi bestämde att jag skulle höra av mig när jag ville ha en uppföljning. Jag blir så osäker för hon trodde verkligen att jag fått rätt diagnos, men det skulle nog kännas bättre om jag verkligen fick det säkerställt. Annars kommer jag nog alltid tvivla på om det är rätt diagnos. Känns inte bra att använda kortison om det skulle vara något annat. 

    Jag har inga vita områden utan det som fick henne att tro att det var lichen var mina problem när jag spricker upp vid sex, min känslighet vid blydläpparna och att hon tyckte att inre och yttre hade börjat växa ihop.
Svar på tråden lichen sclerosus I underlivet, någon mer?!