Det funkar inte riktigt så, natriumklorid (koksalt) är lättlösligt i vatten och de jonerna är kroppen expert på att hantera.
Njursten uppstår när olika joner reagerar med varandra i urinen och fälls ut som salter i urinvägarna. Njursten brukar bestå av kalciumoxalat eller kalciumkarbonat.
Uttorkning: Att dricka tio koppar espresso och en mugg vatten om dan är ingen bra kombo, en vän till mig fick njurgrus då och doktorn sa att hen inte fick fortsätta på det viset.
Livsmedel med oxalsyra: Vill man undvika njurstenar ska man vara försiktig med
oxalatrik föda, som torkad frukt, rabarber, sparris, spenat, persilja, bönor, nötter, choklad och vissa teer.
Diagnoser som ger tendens till njursten:
Ibland ligger en metabol rubbning (t.ex. en bisköldkörtelsjukdom, hyperkalciuri, hypocitraturi eller gikt) bakom uppkomsten av njurstenar.
Risken med för mycket koksalt är mer att du höjer ditt blodtryck och blir uppsvullen av vätska. Högt blodtryck ökar i sin tur risken för kärlsjukdomar och stroke.
--
källa: Lite egen kunskap och
svenska.yle.fi/artikel/2011/09/19/njursten