2Deville skrev 2017-03-03 10:11:16 följande:
Ta bort alla kalla mjölk/soja produkter genast!
Vår son hade jätte problem med magen och visade sig vara allergisk mot mjölkprotein soja och ägg.
Hade väldigt ont, diarré och super hård om vartannat. Kräktes mycket och utslag på kroppen.
Han fick kost utan mjölkprotein från 2,5mån ålder.
Nu när han är 5 och kan äntligen äta all varm mat med mjölkprotein, soja och ägg.
Han kan inte dricka ren komjölk eller yoghurt. Testat laktosfri yoghurt lite då och då. Det går ok än så länge. Så allergin kan växa bort till sist.
Om jag va du så skulle jag byta ut alla kalla produkter så som mjölk, smör och yoghurt till helt mjölkfria produkter. (Det är även väldigt vanligt att man är allergisk mot soja om man är allergisk mot mjölkprotein) så rekommenderar att du struntar i alla soja produkter till att börja med iaf.
Kan ta ca 2v innan all mjölkprotein gått ur systemet på ditt barn så ha lite tålamod till en början. Resultatet visar sig oftast efter några veckor/månad.
oatly produkter har vi kört på som mjölk och yoghurt, creme fraiche, glass. R-ise glassen är också väldigt god faktiskt.
Carlshamn mjölkfrittsmör. Astrid och aporna har lite ostar som är mjölk/soja fria. De gillade vår son. Vaniljkräm och vispgrädde till tex tårta finns också som mjölkfritt. Perfekt vid kalas!
Finns jätte mycket olika alternativ idag. Och har man barn som även är allergiska mot lagad mat med mjölkprotein, då går det oftast bra att byta ut dessa produkter mot tex havre/soja/ris produkter rakt av i receptet!
Boka tid till en specialist barnläkare (ej via BVC, de brukar vara kassa gällande allergier, tyvärr)
Behövs det specialkost på dagis/skola så behövs oftast intyg. Kan även vara skönt och veta hur allergiskt barnet är. Ska man även ta bort lagad mat med mjölkprotein tex?!
Lycka till!
Tack för utförligt svar! Jag tolkar det på din text som att det kan hända att ett barn är mjölkproteinallergisk men att det funkar med lagad mat som innehåller mjölkprotein?! Det är nämligen det som gjort mig lite osäker på om det verkligen är det eftersom att hon verkar klara det bättre när maten är lagad, än de kalla produkterna.
Har idag varit och handlat mjölkfria produkter från Oatly (creme fraich, youghurt och matlagningsgrädde). Sen köpte jag Flora mjölkfritt smör som även gick att steka i, och sen mjölkfri välling. Vet dock att någon av produkterna innehöll soja (antingen vällingen eller smöret, kommer inte ihåg vilken). Visste inte att de ofta inte tålde det heller om de inte klarar mjölkprotein. Men jag börjar med detta så får jag se om det blir bättre. Håller tummarna för det!
Fick ditt barn göra allergitest? Har hört att de är rätt svårt att få det då det inte är alltid det visar rätt svar på småbarn.
Har du andra tips på produkter som kan innehålla mjölkprotein som man kanske inte tänker på? Jag förstår ju det vanliga så som mjölk, smör, grädde, ost, creme fraich, youghurt, osv, men antar att det kan finnas produkter/mat där man kanske inte tänker att det kan finnas mjölkprotein?