• ibland123

    Protein

    Ett paket linser eller ett paket kikärtor kokta innehåller runt 6gram protein. Ett paket torra gula ärtor och ett paket röda linser innehåller 24gram protein per 100gram. Betyder det att kokningsprocessen förstör protein ? Går det i så fall att tillaga så man behåller proteinet i stor utsträckning ?

  • Svar på tråden Protein
  • Väktargnäller

    Är båda siffrorna anatal gram protein per hundra gram bönor/ärtor/linser?

    När de är torra utgör mängden protein en större del av vikten. När de kokat har de tagit upp en massa vatten och andelen protein minskar i förhållande till vikten. Men mängden protein är densamma.

  • ibland123
    Väktargnäller skrev 2018-01-12 19:43:24 följande:

    Är båda siffrorna anatal gram protein per hundra gram bönor/ärtor/linser?

    När de är torra utgör mängden protein en större del av vikten. När de kokat har de tagit upp en massa vatten och andelen protein minskar i förhållande till vikten. Men mängden protein är densamma.


    Ja jag tror det är per hundra gram i båda fallen brukar vara så på de flesta produkter när de ska redovisa innehåll i protein fett kolhydrater men mera.

    Så du menar att exempelvis 100 gram torkade linser som kokas bli kanske flera gånger mer i vikt säg 400 gam avrunnet  vilket ger 5 gram per hundra gram protein ? funderar på hur man kan få ut så mycket protein till så låg volym som möjligt vet inte riktigt vad grodda är men om det skulle ge mer ?  behöver  ha protein  genom växtbaserad kost och eftersom jag är ganska lång och väger en del och man behöver 2x sin vikt i protein så blir det en del. Även om man tar växtbaserade proteindrinkar.  

    Tack för svar. 
  • Annelie 76

    Torra saker saknar vatten och allt blir mer koncentrerat. Men om du inte äter det torrt så kan du ju inte använda de siffrorna.

Svar på tråden Protein