• Girlingrouble

    Orolig tjej!!

    Hej, jag har i flera år haft problem med min mens. Ibland kommer den inte på månader, ibland håller den i sig i nästan 2 månader. Iaf så har jag gått till en gynekolog/specialist. Som då har kommit fram till att jag har PCOS. Han har nu skrivit ut ppiller till mig, för att hormonerna ska öka så att jag kan få en vanlig menstruations cykel. MEN... jag och min sambo har börjat prata om barn. Vi har inte tidigare direkt försökt få barn. Men vi har heller inte skyddat oss, och jag har inte blivit gravid en enda gång på 4 år. Jag har läst mycket om att det är många som har fått pergotime utskrivet. Hur fungerar pergotime? Och eftersom jag är ganska ung, så vet inte jag om läkaren kommer att skriva ut pergotime till mig? Finns det någon gräns på hur gammal man mäste vara för att få de? Jag är 20 år, fyller 21 iår. Jag har ändå varit med min kille i 4 år, och bor tillsammans. Han jobbar, och jag jobbar. Och vi känner, att det är dags att skaffa en liten familjemedlem. Tagit test flera gånger, men har alltid varit negativt. Vi har ju inte direkt försökt fått barn som sagt, men att de börjar bli frustrerande att aldrig plussa. Jag är rädd at kanske inte kunna få barn. MVH orolig tjej

  • Svar på tråden Orolig tjej!!
  • Anonym (Lage)

    Du kan ha varit gravid men fått tidiga missfall. Sex utan skydd i fyra år borde resultera i något.

  • Anonym (Emelie)
    Anonym (Lage) skrev 2018-03-03 22:40:22 följande:

    Du kan ha varit gravid men fått tidiga missfall. Sex utan skydd i fyra år borde resultera i något.


    Inte om hon har PCO.

    TS: här är det åldersgräns på 25 år innan man får pergotime och annan hjälp mot barnlöshet.

    Du får kolla upp vad som gäller där du bor (kanske är samma i hela landet?)

    Annars får du ge dig till tåls några år.
  • Älskadeunge

    Jag har som du pcos, omöjligt för mig att bli gravid på egen hand. Däremot finns det hjälp att få.

    Idag används inte prrgotime längre, utan läkaren skriver ut letrozol och eventuellt ägglossningsspruta. Man brukar dock börja med bara letrozol. Jag har en dotter på 1 år som blev till med hjälp av letrozol + ägglossningsspruta och är just nu gravid med andra barnet, också med hjälp av letrozol och ägglossningsspruta.

    Första dottern blev till med hjälp från landstinget, jag skrev en egenremiss till reproduktion efter 3 års försök och fick då komma på en utredning som konstaterade pcos och hypotyreos.

    Andra graviditeten blev till med hjälp av en privat gynekolog. Här i västra Götaland får man bara hjälp av landstinget att bli gravid med första barnet, sedan får man vända sig någon annanstans.

    Så du har två alt. Privat eller via landsting. Även beroende på din ålder.

    Kan tillägga att vi med pcos har bra äggkvalitet och enligt alla läkare jag träffat är det oftast lätt för oss att bli gravida med rätt hjälp. Så det kommer ordna sig för dig!

  • Girlingrouble

    Ja, läkaren sa till mig att jag har stor chans att bli gravid med rätt hjälp. Även att det är stor risk att flera ägg lossnar samtidigt. Men eftersom jag är så ung, är jag rädd att dom kanske inte hjälper mig...just nu iaf. Men vem kontaktar jag ang att få Letrozol eller vad det hette? Hur fick du Letrozol? Hur förklarar man för dom att man vill ha de?

  • Älskadeunge

    Jag hade försökt bli gravid i ca 3 på egen hand. Var 29 år när jag skickade in en egenremiss till Sahlgrenska reproduktionsmedicin. På så sätt fick jag hjälp att bli gravid efter en utredning. Är du under 25 år kan det var svårt att få hjälp via landstinget, tror det är 25 års gräns på de först ställena.

    Andra graviditeten så googlade jag efter privata gynekologer i västra Götaland. Läste på deras hemsidor om de hjälper till med fertilitet och ringde även runt och frågade. Jag fick då boka in en tid till en gynekolog som jag träffade. Jag berättade att jag har pcos och hypotyreos och inte kan bli gravid på egen hand. Att jag vill ha hjälp med hormonstimulering. Då Sverige har valt att inte används pergotime så skriver de idag ut letrozol. Efter en undersökning gynekologiskt så skrev han ut ett recept på provera för att få en blödning, letrozol för ägglossningsstimulering och även ägglosningsspruta då äggen inte släpper på mig. Fick ett schema som jag skulle följa. De förklarar allt sådant väldigt bra.

    Så mitt tips är att söka upp privata gynekologer om du är under 25 år, ring och fråga om de erbjuder hjälp med ägglossningsstimulering och boka in en tid gör undersökning och samtal. Kommer säkert lösa sig!

Svar på tråden Orolig tjej!!