Rosenvatten!?
Jag har köpt en flaska rosenvatten - den är jättefin att titta på!
Fråga är bara - vad tusan ska jag ha rosenvatten till?
Nån som har några tips?
(och nu pratar vi rosenvatten som livsmedel, inte parfym )
Jag har köpt en flaska rosenvatten - den är jättefin att titta på!
Fråga är bara - vad tusan ska jag ha rosenvatten till?
Nån som har några tips?
(och nu pratar vi rosenvatten som livsmedel, inte parfym )
Kanelglass med rosenvatten
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
3 st små kanelstänger
4 dl mjölk
1 st ägg
3 st äggulor
1 1/2 dl socker
1 nypa(or) salt
2 dl vispgrädde
1 msk rosenvatten
1 msk mörk rom
Gör så här:
Koka upp mjölken med kanelstängerna och sjud i ett par minuter. Låt stå och dra ett par timmar, gärna över natten. Vispa ägg och äggulor riktigt pösigt med sockret och saltet. Vispa ner kanelmjölk och grädde lite i taget. Vispa ner rosenvatten och eventuellt lite rom.
Kyl smeten i frysen i ungefär tio minuter och kör sedan i glassmaskinen till en krämig konsistens enligt maskinens anvisningar. Ät bums eller frys in.
Lisa Förare Winbladh
Tips:
Den här typen av glass bör ätas samma dag eftersom den snabbt blir isig och hård.
tacktack AnnaK!
Fast nu - typiskt - har jag just gjort en mandelmasseglass som står i frysen (första gången på flera år jag har gjort glass, vad är oddsen?)!
Men kanelglassen ska jag prova nästa helg, den låter smarrig som fasan!
Inga fler tips?
Läskande dryck med rosenvatten
Ingredienser 4 port.:
8 dl yoghurt naturell
1 1/2-2 dl kallt vatten
1/2-3/4 dl florsocker
några droppar rosenvatten (finns i matbutiker med arabiskt sortiment)
en handfull isbitar
1-2 droppar röd hushållsfärg
Till garnering:
rosenblad
Så här gör du:
Häll yoghurt, kallt vatten och florsocker i mixern med stålkniven monterad. Smaksätt med rosenvatten och häll i isbitar. Kör 30?40 sekunder till en skummig dryck med krossad is.
Droppa till sist försiktigt i en droppe röd hushållsfärg, kör några varv till en vackert rosa dryck och häll upp i höga glas. Garnera med ett par rosenblad
Pistaschglass
120 g skalade och malda pistaschnötter
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 äggulor
vaniljsocker
2,5 dl pudersocker
ett par droppar mandelarom
2-3 msk rosenvatten
grön karamellfärg (kan utelämnas)
Blanda nötter, mjölk och grädde. Koka i 5 minuter. Vispa gulorna med socker och vaniljsocker. Sila den kokande mjölken och häll den som ett smalt band i äggskummet. Vispa. Häll allt tillbaka i kastrullen och värm försiktig upp blandningen under omrörning till kokpunkten. Se upp så det inte skär sig. Lyft kastrullen av elden så fort den första bubblan syns. Fortsätt att röra tills blandningen svalnat. Tillsätt mandelarom, rosenvatten och ev. karamellfärg. Häll i glassmaskin. Det går också bra att hälla blandningen direkt i en frysform men då måste man röra om i den ca 4 gånger tills den tjocknat i frysen.
Fluffig turkish delight
Ingredienser
Portioner: 10-12 koppar
6 msk Cointreau
1 citron
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1 msk rosenvatten
1 msk apelsinblomsvatten
Garnering
pistagenötter
Gör så här
Blanda 6 msk
Cointreau, juicen från citron och strösocker.
Rör tills sockret löser sig. Häll i vispgrädde
och vispa med elvisp tills den tjocknar något. Droppa
eventuellt i rosenvatten eller apelsinblomvatten
och fortsätt vispa tills grädden blir
som en luftig kräm. Klicka i små glas och strö finhackade
pistaschnötter ovanpå.
Ananassallad
Två ananasfrukter
100 g macadamia eller cashewnötter
50 g kokosflingor
2 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
2 msk rosenvatten
Skala och skär ananasen i bitar. Rosta nötterna och kokosflingorna separat i en torr gjutjärnspanna.
Hacka nötterna grovt. Blanda den flytande honungen i den kalla grädden. Ställ alla ingredienser utom nötterna i kylskåpet.
Strax före servering hälls grädden över frukten och portionerna dekoreras med hackade nötter.
Makshufa
6-7 portioner, 40-45 kakor. Svår. Arabisk.
Ingred: 3/4 kopp socker, 3/4 kopp sesamolja (olja av sesamfrön), 1 kopp (el mer) finmalen mandel, 10 trådar saffran, ½ kopp honung, 3 msk rosenvatten
Mal mandeln nogrant i en mixer el assistent. Addera sedan sockret och mal sedan försiktigt tills det blir en blandning (orginalet använder blocksocker, därav malningen). Häll i saffran och rosenvatten och blanda länge och väl tills det blir en jämn blandning.
Värm oljan till ca 175* på medelvär-me, häll i honungen och koka på låg temperatur. Ett skum kommer att flyta upp till ytan. Häll i mandeln och sockerblandningen.
Nu kan det koka över, så var försiktig och använd en stor kastrull. Var hela tiden beredd att ta av den från värmen om det skulle behövas.
Fortsätt att koka på medel till medelhög temperatur. När blandingen har en temp av ungefär 110* blir den jämn. Efter ungefär 10 min tillagning (efter att sockerblandningen tillsattes) uppnår blandningen 130*. Om du avslutar kokningen nu kommer din Makshufa att bli ljus i färgen och tuggbar. Ytterliggare ca 6 min höjer temperaturen till 145*. Då blir Makshufan mörkare, knaprigare och får en karamelartad smak.
Avlägsna från plattan och klicka upp smeten på ett smörat smörpapper till många små kakor.
Kyl ned och förvaras kylt eller fruset för att förhindra kakorna att klibba samman. Det blir godare och knaprigare om kakorna serveras kylda.
www.tasteline.com/default.ns&lngRID=632
www.tasteline.com/default.ns&lngRID=977
Det där fungerade ju inte så bra.. Sök på tasteline så hittar du recepten
Frasig nötkaka (Baklava)
Ingredienser
Portioner: ca 30 bitar
3 frysta smördegsplattor
1 msk smält smör
Fyllning
250 g hackade nötter (t ex valnötter, pistaschnötter och mandlar)
1 krm malen nejlika
2 tsk stött kardemumma
3 msk strösocker
Sockerlag
1 1/2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk citronjuice
1 msk honung
1 msk rosenvatten (kan bytas mot vatten)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Tina smördegsplattorna i 10 minuter. Blan-da
nötterna med kryddorna och sockret.
3. Kavla ut smördegsplattorna till ca 20 x 20 cm.
4. Lägg en smördegsplatta i bottnen på en
smord form eller på en bakpappersklädd plåt.
Bre ut hälften av nötblandningen. Lägg på yt-terligare
en smördegsplatta och bre ut resten
av nötblandningen. Täck med den sista plattan.
5. Skär ut rutor, ca 3 x 3 cm med en vass kniv
i deglocket och pensla över det smälta smöret.
6. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk se-dan
värmen till 175°C och grädda i 35 minuter
till. Baklavan ska ha en lätt gyllenbrun färg när
den är klar.
7. Häll socker och vatten i en kastrull och koka
upp under omrörning. Låt sjuda i 10 minuter
tills blandningen börjar tjockna. Tillsätt honungen
och citronjuicen och ta kastrullen från
plattan. När blandningen svalnat, tillsätt rosenvattnet.
8. Ta ut kakan ur ugnen. Låt svalna i 5 minuter
och ringla sedan över sockerlösningen.
Tips! Baklava kan förvaras i kylskåp i flera
veckor och den går också bra att frysa. Värm
gärna baklavan i ugnen i 10?15 minuter i
100°C innan du serverar den.
FÖR ALLA? Äggfri. Gör glutenfri: använd fryst, färdig
glutenfri smördeg av märket d/s (Fria Bröd). Inne-håller
mjölk.
Mjölkpudding
INGREDIENSER
(4 portioner)
1 l mjölk eller 1 l färskpressad apelsin eller
1 liter jordgubbssaft
3 dl socker
3 msk vetemjöl
3 msk maizena
1 msk rosenvatten
1 limefrukt
200 g mörk choklad
eller 100 g hackade
pistagenötter
Så gör du:
Blanda mjölk, socker, vetemjöl och maizena i en kastrull tills sockret löser upp sig (det ska vara kallt).
Koka upp på svag värme, rör om hela tiden annars bränner det fast i botten av kastrullen. När smeten har tjocknat är den klar.
Gör på samma sätt med apelsin- eller jordgubbssaften.
Ös upp i glas eller koppar, du kan blanda olika smaker i samma glas.
Smält chokladen (i mikro eller vattenbad) och doppa limeklyftorna (med skalet kvar) i den smälta chokladen och garnera puddingen.
Tack Chaia för tipset!
AnnaK - du var en hejjare på att få fram många recept snabbt
Tusen tack!
Rosensylt
450 g doftande röda eller rosa rosenblad
5 ½ dl vatten
5 ½ dl socker
pressad saft av 2 citroner
1 msk rosenvatten
Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud
ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite.
Häll upp på rena burkar och sätt på lock.
hoppas du hittar nåt som verkar intressant...
skriv gärna om det blev bra...(eller inte blev bra)
ha en trevlig lördag
Ja, jag kan skriva utvärderingar av dina recept allteftersom jag testar dom . Tack igen, AnnaK!
Smaka bara inte på rent rosenvatten! Jag råkade svälja en hel klunk och fy vad det smakade i flera timmar efteråt! Smaken stod mig upp i halsen...