• star100

    kan man nekas vårdbidrag när man har en diagnos

    Jag har en son på 4.5 år som har atypisk autism och jag har sökt vårdbidrag för honom men  Vi fick besked  från  FK att  vi får inte vårdbidrag alls.
                  Därför kan du Inte fà vårdbidrag


    Utifrån Försäkringskassans utredning samt de medicinska underlagen framkommer att  X har ett visst utökat vårdbehov då du behöver hjälpa honom mer handgripligen vid påklädning, hygien och måltider lin vad som är  vanligt för barn i motsvarande ålder. De svårigheter som orsakas av familje- och boendesituation vilka främst visar sig när X ska gå och lägga sig, kan inte beaktas i vårdbidraget.
    Det beskrivs i läkarutlåtandet att  X  behöver stöd i sin kommunikation och samspelet med andra. För barn i  X s ålder är dock det normala föräldraansvaret stort när det kommer till kommunikation, och de insatser som krävs av dig i form av att begränsa honom i kontakten med andra vuxna samt lösa problem och konflikter mellan syskonen bedöms vara vanligt förekommande för åldern och kan därför inte fullt ut vägas in i bedömningen av rätten till vårdbidrag.
    Även om det ordinarie tillsynsbehovet för  i Xs ålder är stort så har han ett
    utökat behov av tillsyn i och med sin vilja att smaka på saker, som till exempel nagellack, som föranleder att du behöver ha ett extra öga på honom i hemmet. Utöver det har du beskrivit att  X är en rädd och försiktig pojke och att han alltid vill hålla dig i handen när ni är ute, och hans övergripande behov av tillsyn bedöms därmed vara på samma nivå som för andra barn i motsvarande ålder. I läkarutlåtandet framkommer inte heller några uppgifter som tyder på ett stort utökat tillsynsbehov.
    När man väger samman det behov av vård och tillsyn som Abel har är det
    sammantaget inte av tillräckligt stor omfattning för att ge  rätten  till vårdbidrag. Bestämmelser som beslutet grundas på
    Det här beslutet är grundat på 22 kap. 3 § socialförsäkringsbalken.
        någon som har sökt bidraget och fick avslag?
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-06-13 21:48
    Jag har en son på 4.5 år som har atypisk autism och jag har sökt vårdbidrag för honom men Vi fick besked från FK att vi får inte vårdbidrag alls.
    Därför kan du Inte fà vårdbidrag
    Utifrån Försäkringskassans utredning samt de medicinska underlagen framkommer att X har ett visst utökat vårdbehov då du behöver hjälpa honom mer handgripligen vid påklädning, hygien och måltider lin vad som är vanligt för barn i motsvarande ålder. De svårigheter som orsakas av familje- och boendesituation vilka främst visar sig när X ska gå och lägga sig, kan inte beaktas i vårdbidraget.
    Det beskrivs i läkarutlåtandet att X behöver stöd i sin kommunikation och samspelet med andra. För barn i X s ålder är dock det normala föräldraansvaret stort när det kommer till kommunikation, och de insatser som krävs av dig i form av att begränsa honom i kontakten med andra vuxna samt lösa problem och konflikter mellan syskonen bedöms vara vanligt förekommande för åldern och kan därför inte fullt ut vägas in i bedömningen av rätten till vårdbidrag.
    Även om det ordinarie tillsynsbehovet för i Xs ålder är stort så har han ett
    utökat behov av tillsyn i och med sin vilja att smaka på saker, som till exempel nagellack, som föranleder att du behöver ha ett extra öga på honom i hemmet. Utöver det har du beskrivit att X är en rädd och försiktig pojke och att han alltid vill hålla dig i handen när ni är ute, och hans övergripande behov av tillsyn bedöms därmed vara på samma nivå som för andra barn i motsvarande ålder. I läkarutlåtandet framkommer inte heller några uppgifter som tyder på ett stort utökat tillsynsbehov.
    När man väger samman det behov av vård och tillsyn som X har är det
    sammantaget inte av tillräckligt stor omfattning för att ge rätten till vårdbidrag. Bestämmelser som beslutet grundas på
    Det här beslutet är grundat på 22 kap. 3 § socialförsäkringsbalken.
    någon som har sökt bidraget och fick avslag
  • Svar på tråden kan man nekas vårdbidrag när man har en diagnos
  • Anonym (Anonym)

    Klart man kan nekas vårdbidrag, det har du ju svart på vitt på dessvärre.

    Fk har sina riktlinjer de går efter och de har också förklarat bakgrunden till avslaget.

    Det suger för er förstås men om man inte kan påvisa tillräckligt stora behov så får man tyvärr avslag.

  • BurningDiamond

    Vad vill du diskutera?
    Vad jag kan utläsa av din röriga text så har Abel redan fått avslag, så bevisligen kan vårdbidraget nekas om FK/bedömande läkare anser att Abel inte behöver mer tillsyn än andra barn utan diagnos i motsvarande alder.

  • Alessia

    Inget i beskrivningen tyder på att ditt barn är krångligare att hantera än en livlig unge i samma ålder utan diagnos. Korrekt beslut tycker jag.

  • bonäslina

    Har ni kontakt med bup eller hab?

    Dom kan va till stor hjälp med att överklaga och skriva på rätt sätt. Det är inte diagnosen som gör rätten till vårdbidrag. Det är omsorgsbehovet för sitt barn i jämförelse med andra barn i samma ålder. Och tyvärr är det svårt ju mindre de är .. då omsorgsbehovet är ju stort även för "normala " barn

  • Anonym (Ann)

    Det är inte diagnosen som avgör om man får vårdbidrag eller ej. Utan det har att göra med vilket vårdbehov man har.

Svar på tråden kan man nekas vårdbidrag när man har en diagnos