Planera att ha rester men använd dem som nya maträtter; äter ni kyckling och ris till middag gör lite extra och använd kycklingen till kycklingsallad till lunch dagen efter och riset till en fusk-jambalaya eller en enkel version av Pad Thai dagen därpå, köttbullar och potatis blir till köttbullsmackor med rödbetssallad en lunch och stekt potatis med ägg och bönor/prinskorv en annan dag. Överbliven köttfärssås blir god på varma mackor, pastan hamnar i en pastasallad.
Soppor är snabbt och enkelt, våra barns favoriter är bl.a.: broccoli & ädelost, kålsoppa med köttfärs, tomatsoppa med salvia, pasta och kalvfrikadeller, blomkålssoppa med falukorv, linssoppa med chorizo och ägghalva, löksoppa (förvånade mig!) med gruyere-toast, Cowboysoppa med bönor. Gör dubbel sats och servera två gånger - håller upp iallafall 5 dagar i kylen om den kyls ner snabbt.
Omelett, Bondomelett i ugn eller Stekt ägg med grovt rostat bröd som skärs i stavar och doppas i äggulan, Äggröra med rökt lax.
Havreplättar med keso och bär eller kesoplättar med jordnötssmör och banan.
Fattiga riddare på grovt bröd med bär.
Plockmat som oststavar, druvor, skinka, melon, grissini.
Pitabröd med lammfärsbiffar eller lammkorv, grönsaker och tzatziki.
Stekt halloumi, grönsaksstavar och hummus.
Kycklingfärsquesadillas med guacamole.
Majskolvar med citron och smör
Smoothie på nötter, fryst banan, kakao och havremjölk.
Keso blandat med färska jordgubbar eller nektariner, toppat med rostade nötter/frön.
Grovt mjukt bröd eller knäckemacka med makrill i tomatsås.
Dubbelmacka av mjukt bröd med tonfiskröra och grönsaker.
Ljummen potatissallad med tonfisk på burk i olja, tomater, ägg och rödlök.
Krämig pastasallad med lätt créme fraîche, köttbullsbitar/kött/korv, majs, gurka, lök, tomat, sockerärter.
Nudelsoppa på "studentnudlar" med tillsatt protein & grönsaker