• LinaMT

    Sjuksköterskor, se hit! Sadla om till sjuksköterska - råd!

    Jag är utbildad gymnasielärare och har arbetat som det i 7 år. Jag har dock börjat snegla på andra yrken då jag lite tappat hoppet på skolsystemet. Orkar inte gå in på detaljer. Hur som helst så funderar jag på att åter sätta mig i skolbänken. Jag vill uteslutande arbeta med människor och jag är duktig på det. Vidare är jag sugen på att arbeta med lite kortare insatser, operativt, och inte de längre processerna ( som att hjälpa elev från F - betyg under ett antal år). Jag trivs i händelsernas centrum, är stresstålig och är effektiv.

    Sjuksköterska tilltalar mig då arbetet med människor naturligtvis är det centrala men det verkar även finnas många vägar att vidareutvecklas inom och många olika typer av jobb. Men som 32-årig mamma så är det ett stort beslut att ta. Plugga har jag lätt för men det är tiden och ekonomin som är stora faktorer. Jag känner inte någon sjuksköterska så väl så jag önskar lite input. Tidigare har ju bilden av vårdyrket varit ganska mörk men jag tycker det har vänt lite, är det en korrekt tolkning?

    Eller är det 14-timmars pass, inga kisspauser och jättedålig lön fortfarande? Förstår naturligtvis att det varierar beroende på verksamhet.

    Löneläget? Jag har ju jobbat upp mig lite, har förtroendeuppdrag osv och tjänar 40.000 i månaden nu och även om inte lönen är avgörande så är det klart att det skulle bli konstigt för familjen om jag började tjäna 23.000 plötsligt. Jag förstår också såklart, att 40.000 är helt orealistiskt för en nyexad men hur är löneutveckling på sikt? Någon som specialiserat sig som har koll?

    Jag hade verkligen blivit så glad om ni sjuksköterskor skulle vilja berätta lite om hur ni upplever ert yrke utifrån frågeställningarna ovan. Kort eller långt, högt och lågt. Jag är nyfiken!

    /Lina

  • Svar på tråden Sjuksköterskor, se hit! Sadla om till sjuksköterska - råd!
  • Anonym (Alma)

    Jadu... jag tror att om man är rätt person för yrket så stormtrivs man nog även om det till viss del är tufft. Jag har jobbar som sjuksköterska i tre år. Jobbade först på en mottagning på sjukhuset och nu på en privat vårdcentral. Tjänar runt 32.000 där jag jobbar nu, hade betydligt sämre lön inom landstinget. Har rätt bra arbetsförhållanden på mitt jobb nu mot vad många av mina vänner som jobbar som sjuksköterskor har det. Jobbar inga skift, har alltid lunch och sådant. Dock känner väl jag stt jag är lite trött på dels att resurserna inom vården är som dom är. Det är svårt att göra ett bra jobb när det inte finns läkartider osv. Känner också att jag är trött på att man alltid måste vara folk till lags, att man får ta mycket skit (mycket tacksamhet också såklart) och måste vara glad och trevlig jämt. Jag är lite inne på att någon gång i livet byta bana. Men som att, jag tror att om man är rätt person för yrket så är det nog jättebra!

  • Anonym (Ssk)

    Jag är sjuksköterska, känner och är släkt med fler som är det. Rekommenderar personligen inte att sadla om till sjuksköterska om du vill jobba med människor. Jag gjorde det efter att ha jobbat som undersköterska och gillade ett omvårdnaden yrke, men ville ha större möjlighet att påverka. Nu för tiden känns det som att jag inte gör annat än delar ut piller, delegerar och dokumenterar. Det är dåligt med tid och patientkontakt. Till det lägger man till olika statistiska undersökningar som ska fyllas i. Allt utom patientkontakten tycks prioriteras. Efter 4 år inom kommun ligger jag på ca 30000 i lön. Bättre lön än för kurskamrater som valt landstinget. Vidareutbildning lönar sig generellt inte heller.

    Visste jag vad jag vet idag hade det blivit en utbildning till socionom istället.

  • Anonym (A)

    Hej!
    Jag är inte själv sjuksköterska men en av mina närmsta vänner är det så har viss förståelse och enligt henne finns det både positiva och negativa aspekter med ssk-yrket. Löneläget verkar ha förbättrats rejält för sjuksköterska senaste åren, min vän tog examen för 3 år sedan och tjänar cirka 34 000 i månaden utan OB-tilägg vilket ändå är en bra lön för enbart 3 års erfarenhet. Hon arbetar inom privat sektor så därav ligger nog lönen lite högre än om hon hade jobbat i kommun/landsting. Däremot säger hon ofta att hon är stressad på jobbet på grund av en relativt dålig arbetsmiljö men känns som hon är nöjd med sitt yrkesval ändå. 

    Jag tror du ska tänka efter vad du är mest intresserad av att arbeta med. Även om båda yrken är sociala så är det ganska olika arbetsområden du väljer mellan, och 3 års utbildning kan vara onödigt om du inte brinner för det. En sak att tänka på är att du troligtvis kommer ha helt andra arbetstider än nu. Att arbeta kvällar, nätter, helger och under högtider kan vara jobbigt och är en sak att tänka på när du väljer att arbeta inom vården. Jag kan dock tänka mig att det är jobbigt att arbeta som lärare också med en massa elever som inte respekterar en.

  • LinaMT

    Tack snälla ni för att ni tar er tid. Jag förstår lite hur ni menar. Det känns tyvärr lite som att många yrken i "välfärden" står inför liknande utmaningar. Det som ni beskriver med mindre tid till pat, att tvingas leverera under stundvis riktigt dåliga arbetsförhållanden, kvantitet över kvalitet osv, är saker jag även märker i läraryrket.

    Om jag skulle utbilda mig till ssk samt vidare så tror jag ambulansssk hade passat mig ganska bra. Men det är kanske en väldigt tuff arbetsmiljö det också kan jag tänka, med långa pass och ansträngd arbetsmiljö.

  • Anonym (SSK2)

    Jag kan absolut rekommendera ssk-yrket. Har två spec.utbildningar, tjänar nästan 40000 på ett landstingssjukhus. Du har lång tid på dig att jobba sedan! Däremot kommer du ju dessvärre inte kunna behålla din nuvarande lön som ny.

  • Anonym (Distriktssköterska)

    Hej!

    Jag blev färdig sjuksköterska för 10 år sen och började med att arbeta på akuten. Där och då var det illa som du beskriver. Vet att det är grymt stressigt idag också. Länen är dock hygglig, kan tänka mig närmare 30 tusen men då jobbar du kvällar och helger.

    Efter några år började jag arbeta på kommunalt äldreboende, där var det lugnt och skönt men efter 4 år med dementa och anhöriga som blir påfrestande i längden läste jag vidare till distriktssköterska. (SSK i äldrevården tjänar bra, jag hade 35 när jag slutade för ca 3 år sen)

    Arbetar idag på vårdcentral, dagtid, 8-17, (jobbar deltid så slutar egentligen 15 men du förstår arbetstiderna).

    Kan varmt rekommendera vårdcentralen. Har stort inflytande över min dag och de patienter som bokas till mig. Sitter ibland i telefon. Har ibland grupper som ska undervisas, till exempel sluta röka grupper. Arbetet är inte särskilt stressigt, även om chefen försöker pressa in extragrejer ibland, men så är det överallt.

    Jag tjänar idag 37 000. Har kollegor som ligger runt 40, en arbetar som sjuksköterska med lite extra personalansvar(schemaläggning etc) och hon har 45.

    Bor i Stockholm om det nu har betydelse.

  • LinaMT

    Tack så jättemycket! Intressant att läsa om olika aspekter men också konkret info om lön, typer av verksamheter osv. Det sätter igång många tankar! Vc verkar ju vara ett bra alternativ.

  • Anonym (lönen)
    efter 10 år i yrket kan du räkna med 40 000 kr. lycka till! 
Svar på tråden Sjuksköterskor, se hit! Sadla om till sjuksköterska - råd!