Ytterlår - vad gör man med det?
Har två bitar ytterlår på vardera 1,5kg i frysen.
Så nu behöver jag tips på vad man man göra med detta...
Har två bitar ytterlår på vardera 1,5kg i frysen.
Så nu behöver jag tips på vad man man göra med detta...
kalops
Asiatiska grillspett med sesamfrö
4 portioner
500 g biff/nötytterlår, tärnat
2 msk sesamfrö
grillspett av trä
Marinad:
1/2 dl rapsolja
2 msk soja
2 msk färsk koriander, grovhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 röd chili, finhackad
1 msk färsk ingefära, riven
Nudelsallad:
250 g äggnudlar
4 tomater, tärnade
1 papaya, tärnad
blandade sallatssorter, strimlade
1 dl cashewnötter
1/2 dl sweet chilisås
Blanda marinaden i en plastpåse. Trä upp köttet på spett och lägg i marinaden. Marinera kallt 2 tim.
Låt spetten rinna av och grilla ca 6 min, vänd flera gånger. Strö över sesamfrö.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och spola i kallt vatten.
Blanda alla ingredienser till salladen. Häll över sweet-chilisås.
En portion ger 530 kcal (2,2 MJ) och 15 g fett.
Barnens favoritgryta med örter
4 portioner
500 g ytterlår, tärnat
1-2 morötter
3 dl buljong
0,5 dl soja
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
2 gula lökar
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin
1 msk vetemjöl
1 dl mjölk eller grädde
Ölbräserad gryta med kantareller
4 portioner
500 g nötytterlår, tärnat 2x2 cm
1 flaska mörkt öl, 33 cl
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
6 enbär, krossade
1 gul lök, hackad
3 morötter, skivad
200 g kantareller
2 msk flytande margarin
3 msk mörk maizena redning
700 g potatis
300 g broccoli
Blanda öl, soja, tomatpuré, timjan och krossade enbär i en gryta och koka några min. Lägg i kött och lök, lite i taget så att det kokar hela tiden. Koka under lock ca 1 tim.
Tillsätt morötter när 10 min återstår. Fräs kantarellerna i matfett och blanda ner i grytan. Red av med maizena. Hetta upp. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och broccoli.
En portion ger 430 kcal (1,8 MJ) och 10 g fett.
Skär köttet i strimlor. Skala och skär morötterna i skivor. Koka upp buljong och soja, lägg i köttet och morötterna i omgångar. Låt grytan småkoka under lock i ca 15 minuter.
Skala och skär löken i klyftor. Lägg i lök och örtkryddor och låt grytan koka ytterligare ca 10 minuter eller tills köttet känns mört. Blanda vetemjölet med mjölken. Tillsätt redningen under omrörning. Låt grytan koka 3-5 minuter.
Servera med ris och grönsaker.
Örtrimmad tjälknöl med sallad på röda linser och fetaost
Tjälknöl 8 portioner:
1 kg nötstek av fransyska eller ytterlår, djupfryst
2 1/2 dl vatten
3/4 dl salt
2 tsk socker
2 tsk svartpepparkorn, krossade
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Sallad 4 portioner:
4 dl röda linser
8 dl vatten
2 tsk salt
1 kruka romansallat
1 zucchini, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
10 cm purjolök, strimlad
150 g fetaost, smulad
Dressing:
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl färsk basilika, hackad
salt och peppar
Sätt ugnen på 80°C. Lägg det frysta köttet på galler med en plåt under. Låt stå i ugnen över natten ca 8 tim. Sätt i digitaltermometer när köttet tinat efter 2?3 tim. Stek till innertemperatur 60?65° för rosa stekt och 70°C för genomstekt.
Blanda vatten salt och kryddor till en lag och lägg ner det varma köttet. Låt dra 2 tim. Servera kall i tunna skivor.
Koka upp linserna i saltat vatten, tag av kastrullen och låt dra under lock 15 min.
Blanda samman alla ingredienser till dressing.
Blanda alla grönsaker och ost. Häll över dressing.
Porterstek
1,5 kg innanlår
3,5 dl Porter/slout
1 dl svartvinbärssaft
1 dl soja
1 ts timjan
10 stenbär
0,5 tsk svartpeppar, hel
2 tärning(ar) köttbuljong
2 st vitlöksklyfta(or)
1 st gul lök(ar)
0,6 kg potatis(ar)
Sås:
0,5 dl vetemjöl
1 l vatten
2 dl matlagningsgrädde
Tillagning:
Använd ca 1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår eller bogstek
Välj en gryta så att kött med termometer lagom får plats.
1. Häll i porter, svartvinbärssaft och soja. Lägg i kryddor, buljongtärningar, delade vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar. Häll på 1 liter vatten och koka upp. Lägg köttet i porterblandningen.
2. Låt alltsammans sakta koka/sjuda under lock ca 30 minuter. Vänd på steken och sätt i en köttermometer. Spetsen ska vara i mitten på steken.
3. Ta grytan av plattan när innertemperaturen är 75° efter ca 1 1/2 timme (undantag ytterlår till 85°). Låt steken ligga ca 20 min i skyn innan den skärs upp.
Sås:
Sila och häll upp spadet i en kastrull. Vispa ut mjölet i lite kallt vatten och vispa ner lite i taget i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter, tillsätt grädden och låt såsen puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer mjölredning om såsen är tunn.
Servera med kokt potatis, gelé och broccoli eller sockerärter.
Biffgryta
500 g innan eller ytterlår
1 krossad vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
1 kryddmått mejaram eller timjan
2 dl köttbuljong
1 dl rödvin
500 g djupfrysta tinade grönsaker
Salt/peppar
Skär köttet i strimlor och bryn det ganska kraftigt i teflonpanna med lite vatten
Lägg över i gryta. Salta och prppra. Tillsätt krossad vitlök, löken samt timjan eller mejram.
Slå på buljongen och rödvin och låt köttet stå på svag värme och puttra under lock ca 1timme. Slå i grönsakerna när 15 minuter återstår av koktiden. Servera med potatis
Italiensk Gryta
3-4 portioner
500 g ytterlår eller högrev, strimlat
2 msk smör
1 burk krossade tomater, 400 g
1 gul lök, grovhackad
2 msk tomatpuré
1 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 dl persilja, finhackad
strimlat skal av citron
Bryn köttet i smör i en stekpanna.
Koka upp tomaterna med lök och tomatpuré i en gryta.
Tillsätt rosmarin, vitlök, salt och peppar.
Lägg över köttet i grytan. Sjud ca 30 minuter.
Servera med pasta och romansallat.
Dekorera med persilja och citronskal.
Färgglada Grytan. 4 port
300 g benfritt nötkött t.ex ytterlår
1 gul lök
1 msk flytande Nytta
2 röda paprikor
1 burk champinjoner ( ca 200 g )
ca 4 dl buljong ( = vatten + buljongtärning och svampspad )
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk stött rosmarin
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 msk hackad persilja
Skär köttet i strimlor. skala, hacka och bryn löken i Nytta. Kärna ur och skär paprikan i strimlor.
Koka upp buljongen. Lägg i det obrynta köttet, lök, salt, kryddor och tomatpuré. Koka sakta på svag värme 1 tim. Tillsätt champinjonerna och paprika. Red grytan med vetemjöl utrört i lite vatten och koka ytterligare 5 min.
Strö på persilja.