• K Kalle

    Ny blockpolitik?

    Kommer den blockpolitik som rått hittills, sedan tvåkammarriksdagen avskaffades, och som rört sig längs höger-vänsterskalan, kommer den att ersättas med blockpolitik som rör sig längs GAL-TAN-skalan (liberala och alternativa värderingar vs traditionella, auktoritära)? Eller blir det en mix av båda och hur får man fram något vettigt ur det? Den regering och det regeringsunderlag vi nu fått ligger på GAL-delen av den "nya" skalan.

    "Professorn i statsvetenskap Marie Demker beskriver på sin blogg hur det svenska partisystemet tar ett historiskt steg när vi fått en regering ?där värderingsfrågorna inom ramen för den s k GAL-TAN-skalan avgjort regeringsbildningen istället för den klassiska vänster-höger-skiljelinjen. Den sedan en tid etablerade blockpolitiken har i så fall lidit ett betydande nederlag genom att en liberal värdegemenskap fått avgöra den politiska inriktningen.?

    Åkesson påstår att Centern och Liberalerna är extrema partier och han kallar dem föraktfullt för vänsterliberala. På höger-vänsterskalan är de inte ett dugg extrema och ligger inte alls åt vänster. På GAL-TAN-skalan ligger de däremot på motsatt sida om SD.

    Problemet som jag ser det är att man kan vara hur mycket GAL eller TAN som helst. Det finns fortfarande fattiga och rika och det finns växande klyftor i samhället. Det kan bli så att man måste välja mellan illiberala TAN-partier som vill strypa migrationen men samtidigt sänka skatterna eller liberala GAL-partier som vill satsa på välfärd men samtidigt släppa in alla.

    S är mindre extrema än L och framför allt C på GAL-TAN-skalan, ligger väl på mitten, men ligger samtidigt långt till vänster om samma partier på höger-vänsterskalan.

  • Svar på tråden Ny blockpolitik?
  • Mongoliet

    Tror att det kommer dyka upp nya partier pga/tack vare detta. Var hade man placerat in Juni-listan på dessa skalor?

  • K Kalle
    Mongoliet skrev 2019-01-21 10:38:47 följande:

    Tror att det kommer dyka upp nya partier pga/tack vare detta. Var hade man placerat in Juni-listan på dessa skalor?


    Jag tror också att det kommer att skapas nya partier.
  • Desertör

    GALTAN-skalan är förmodligen redan idag en bättre hjälp för den som vill förstå de politiska partiernas bevekelsegrunder än den numer rätt intetsägande höger-vänsterskalan. Ser man till Galtan så är det nog bara SD som har ett politiskt budskap som är helt i samklang med deras väljares uppfattning, mycket långt åt Tanhållet. MP? Kanske? Men inte fullt lika entydigt åt andra hållet på den skalan.

    S kan vara det parti med största obalansen mellan väljare och partipolitik där den senare är mer Gal medan väljarna, särskilt de äldre, är betydligt mer Tan - eller har varit, många "tanare" har säkert redan lämnat partiet.

    Det ska bli intressant att följa hur Sveriges första Gal-initierade regering kommer att lyckas.

Svar på tråden Ny blockpolitik?