• Tessa17

    vad betyder kallad till bouppteckningförrättning?

    Hej, Vad betyder " Personer som ska vara kallade till bouppteckningförrättningen? Blir man kallad per brev? skall man inställa sig peronligt? Var?      Tack för svaret.

  • Svar på tråden vad betyder kallad till bouppteckningförrättning?
  • Långbenopluto

    Man blir kallad via brev, ofta med ett rekommenderat brev, som du måste ta ut som ett paket.

    Ofta är det på en begravningsbyrå eller hos en advokat.

  • Anonym (Bo Uppteckning)

    Eftersom det är din mor som har gått bort är du dödsbodelägare och då får du inte förrätta bouppteckningen, utan det måste göras av en som inte är dödsbodelägare. Den som förrättar bouppteckningen ska kalla samtliga dödsbodelägare till förrättningen. Om man inte kan eller vill närvara vid förrättningen skickar man ett underskrivet svar där det framgår att man inte ämnar närvara.

    Det enda Skatteverket gör är att de granskar att bouppteckingen är korrekt och registrerar den och när man fått tillbaka den registrerade bouppteckningen kan arvskifte utföras.

    Beträffande laglott och testamente är 50 % av värdet av dödsboet (tillgångar-skulder) dedikerat till laglotter och resterande kan testamenteras. Med andra ord så har din bror rätt till 25 % av värdet av dödsboet, men han kan alltid göra ett arvsavstående till din fördel, dvs han tackar nej till sin laglott. Jag har inte varit inblandad i något fall där någon med skulder hos Kronofogden har gjort ett arvsavstående, så jag vet inte om det accepteras.

    Kostnaden för en boupptecking i ditt fall är värt varenda krona, för då är du säker på att allt gått rätt till och det inte blir något strul efteråt med banker, Skatteverket och Kronofogden.

Svar på tråden vad betyder kallad till bouppteckningförrättning?