• MariaMia2

    Umgänge spädbarn

    Hej, ni som har familjehemsbarn under 2 år, har ni telefonumgänge med föräldrarna? Vår pojke kan vare sig prata eller sitta still så det verkar som en märklig förfrågan från Soc. Vi har umgänge var 14e dag med bioföräldrar så de ses ju relativt ofta ändå. Det är en LVU placering. 

  • Svar på tråden Umgänge spädbarn
  • Långbenopluto

    Märklig förfrågan? Absolut inte, tätt umgänge ska genomföras när barnet är så litet och det går jättebra via telefonen. Då hör barnet sina föräldrar och dom får info från er att barnet mår bra.

  • Anonym (Skype)

    Men via Skype/FaceTime eller motsvarande så kan de ju få se varandra åtminstone. Så har vi gjort med farföräldrarna sedan barnen var riktigt små. Det kan ju t o m räcka att föräldern är den som ser barnet krypa omkring, sitta och pussla eller vad det nu kan vara utan att man kräver något direkt engagemang av barnet.

  • Griseknoen35

    Som ovan skriver, skype el något från datorn skulle väl vara kanon om det inte skadar barnet på något sätt? Barnet kan leka medan föräldrarna pratar och barnet har ju ett språk även om hen inte pratar. Ser barnet dem och dem hen så kan hen ju ändå intrigera på något sätt. Målet med LVU är väl att barnet i slutendan ska kunna flytta hem igen eller iallafall kunna ha ett bra umgänge med föräldrarna och skypa är ju ett sätt för barnet att bibehålla bandet till föräldrarna. Att ett barn träffar sina föräldrar var 14dag är faktisk inte ett sånt jättetajt umgänge. Det är ju ganska glest mellan umgängena då för ett barn i den åldern. Men det beror ju också på varför föräldrarna har fått LVU på barnet, hur allvarligt det är och hur det påverkar barnet att träffa sina föräldrar. Men är målet att barnet en dag ska kunna bo hos sina föräldrar igen så är ju tätare kontakt än två veckor viktig i den åldern. 

  • Anonym (´´´´)

    Jaa, skype! Försök att få med föräldrarna i någon rutin, som att läsa en saga tillsammans på kvällarna, eller ha söndagsfrukost. De kan vara med även om de inte är där och de kan integrera sig på ett positivt sätt i barnets vardag. Han får göra något normalt och sunt med sina föräldrar som de kan ta med sig när de förhoppningsvis återförenas. Och även om de inte kan klara av att göra det så kommer de att ha de stunderna. Det är faktiskt en fördel att börja nu när barnet är så pass litet så att det inte blir någon stor grej utan bara en del av det normala livet. 

Svar på tråden Umgänge spädbarn