cheesecake recept
är det nån som har ett bra recept på cheesecake? kan man göra choklad cheesecake?
är det nån som har ett bra recept på cheesecake? kan man göra choklad cheesecake?
Gå in på www.tasteline.se
dom har massvis
Den här gjorde jag i helgen. Säkert snodd ur någon tråd härinne. God var den, i alla fall.
Mjölkchokladcheesecake
Beräknat för 8 portioner
Till kakbotten:
15 st digestivekex
100 g smält smör
Till cheesecakefyllning:
200 g philadephiaost
150 g mjölkchoklad
1 msk vaniljsocker
1½ dl vispad grädde
Gör så här:
1. Smält chokladen i ett vattenbad. Häll vatten i en mellanstor kastrull och sätt en mindre kastrull i den större. Sätt kastrullen på medelsvag värme, vatten ska precis börja bubbla lite, men inte koka för häftigt. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg bitarna i den lilla kastrullen. Låt chokladen smälta långsamt.
2. Lägg osten i bunken och rör om med en sked tills den är jämn och lättvispad. Häll i den smälta chokladen och vaniljsockret och rör om.
3. Vispa upp grädden i en annan bunke tills det är ett mjukt fluff. Vispa inte för länge för då blir det smör. Grädden ska precis bli lite fast och inte rinnande. Blanda ner grädden i chokladkrämen. Rör tills det blir en jämn smet.
4. Smält smör i en kastrull på medelsvag värme. Under tiden, lägg kexen i en plastpåse och slå sönder dem till småsmulor med en kavel.
5. Häll smulorna och smöret i bakformen. Rör om så att smöret sugs upp av smulorna och tryck ordentligt ner kaksmulorna till en pajbotten. Låt botten bli helt kall.
6. Häll chokladsmeten på botten och bred ut den jämnt. Låt kakan stå i kylskåpet i en timme.
Ingredienser
8-10 bitar
10 digestivekex
75 g smör
Fyllning:
400 g färskost, BUKO Classic naturell
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
Servering:
färska jordgubbar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i en matberedare eller mortel. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Mixa eller vispa samman färskost, socker, vaniljsocker och äggulor till en jämn smet. Bred ut massan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min.Låt kallna och servera med jordgubbar.
Choklad-cheesecake
Ingredienser 30 bitar:
Botten
3 1/2 dl (230 g)vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 dl siktad kakao
200 g normalsaltat kylt smör i stavar
1 äggula
Fyllning
400 g färskost av philadelphiatyp
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
150 g smält mörk choklad
1 msk pulverkaffe
Glasyr
150 g smält mörk choklad
1 1/2 dl gräddfil
Garnering:
strimlor av apelsinskal
Så här gör du:
Botten: Mixa mjöl, socker, kakao, smör och ägg till jämn deg. Kavla ut den på bakplåtspapper till en rektangel lika stor som en liten långpanna, ofta cirka 20 x 30 cm . Mät din egen, eller rita av på pappret! Lägg pappret med degen uppåt i långpannan och låt gärna vila en timme i kylen.
Pricka botten och förgrädda 10 minuter mitt i 175-gradig ugn. Låt svalna.
Fyllning: Elvispa färskosten mjuk och vispa ner sockret samt ett ägg. Vispa smeten slät innan det andra ägget vispas i. Vispa i choklad och kaffepulver. Bred smeten jämnt över bottnen i långpannan. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen (175 grader), tills smeten precis stelnat. Låt svalna och kyl sedan ett par timmar.
Glasyr: Blanda den smälta chokladen med gräddfil och bred den slätt över kakan. Gör eventuellt mönster i ytan med gaffel eller liknande.
Servering: Skär kakan med vass, värmd kniv i bitar på 5 x 5 cm, det är tillräckligt av en så mäktig kaka. Snitten blir snyggast om kniven torkas ren mellan varje skär. Grova skalstrimlor av apelsin skär man med ett ciseleringsjärn. Eller skala apelsinen tunt med potatisskalare, undvik den vita hinnan. Skär sedan skalet i strimlor med kniv.
www.tasteline.com/default.ns&intChannelID=&lngRID=5409&tlfo=0
www.tasteline.com/default.ns&intChannelID=&lngRID=4839&tlfo=0
www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=32234