• apelsinmandarin

    cheesecake recept

    är det nån som har ett bra recept på cheesecake? kan man göra choklad cheesecake?

  • Svar på tråden cheesecake recept
  • KvastHilda

    Den här gjorde jag i helgen. Säkert snodd ur någon tråd härinne. God var den, i alla fall.

    Mjölkchokladcheesecake

    Beräknat för 8 portioner

    Till kakbotten:
    15 st digestivekex
    100 g smält smör

    Till cheesecakefyllning:
    200 g philadephiaost
    150 g mjölkchoklad
    1 msk vaniljsocker
    1½ dl vispad grädde

    Gör så här:

    1. Smält chokladen i ett vattenbad. Häll vatten i en mellanstor kastrull och sätt en mindre kastrull i den större. Sätt kastrullen på medelsvag värme, vatten ska precis börja bubbla lite, men inte koka för häftigt. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg bitarna i den lilla kastrullen. Låt chokladen smälta långsamt.

    2. Lägg osten i bunken och rör om med en sked tills den är jämn och lättvispad. Häll i den smälta chokladen och vaniljsockret och rör om.

    3. Vispa upp grädden i en annan bunke tills det är ett mjukt fluff. Vispa inte för länge för då blir det smör. Grädden ska precis bli lite fast och inte rinnande. Blanda ner grädden i chokladkrämen. Rör tills det blir en jämn smet.

    4. Smält smör i en kastrull på medelsvag värme. Under tiden, lägg kexen i en plastpåse och slå sönder dem till småsmulor med en kavel.

    5. Häll smulorna och smöret i bakformen. Rör om så att smöret sugs upp av smulorna och tryck ordentligt ner kaksmulorna till en pajbotten. Låt botten bli helt kall.

    6. Häll chokladsmeten på botten och bred ut den jämnt. Låt kakan stå i kylskåpet i en timme.

  • AnnaK

    Ingredienser
    8-10 bitar
    10 digestivekex
    75 g smör

    Fyllning:
    400 g färskost, BUKO Classic naturell
    1/2 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    3 äggulor

    Servering:
    färska jordgubbar
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i en matberedare eller mortel. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Mixa eller vispa samman färskost, socker, vaniljsocker och äggulor till en jämn smet. Bred ut massan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min.Låt kallna och servera med jordgubbar.

  • AnnaK

    Choklad-cheesecake

    Ingredienser 30 bitar:

    Botten
    3 1/2 dl (230 g)vetemjöl
    1 dl strösocker
    1/2 dl siktad kakao
    200 g normalsaltat kylt smör i stavar
    1 äggula
    Fyllning
    400 g färskost av philadelphiatyp
    1 1/2 dl strösocker
    3 ägg
    150 g smält mörk choklad
    1 msk pulverkaffe
    Glasyr
    150 g smält mörk choklad
    1 1/2 dl gräddfil
    Garnering:
    strimlor av apelsinskal

    Så här gör du:
    Botten: Mixa mjöl, socker, kakao, smör och ägg till jämn deg. Kavla ut den på bakplåtspapper till en rektangel lika stor som en liten långpanna, ofta cirka 20 x 30 cm . Mät din egen, eller rita av på pappret! Lägg pappret med degen uppåt i långpannan och låt gärna vila en timme i kylen.
    Pricka botten och förgrädda 10 minuter mitt i 175-gradig ugn. Låt svalna.
    Fyllning: Elvispa färskosten mjuk och vispa ner sockret samt ett ägg. Vispa smeten slät innan det andra ägget vispas i. Vispa i choklad och kaffepulver. Bred smeten jämnt över bottnen i långpannan. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen (175 grader), tills smeten precis stelnat. Låt svalna och kyl sedan ett par timmar.
    Glasyr: Blanda den smälta chokladen med gräddfil och bred den slätt över kakan. Gör eventuellt mönster i ytan med gaffel eller liknande.
    Servering: Skär kakan med vass, värmd kniv i bitar på 5 x 5 cm, det är tillräckligt av en så mäktig kaka. Snitten blir snyggast om kniven torkas ren mellan varje skär. Grova skalstrimlor av apelsin skär man med ett ciseleringsjärn. Eller skala apelsinen tunt med potatisskalare, undvik den vita hinnan. Skär sedan skalet i strimlor med kniv.

Svar på tråden cheesecake recept