• Fri 19 Apr 2019 20:08
    884 visningar
    8 svar
    8
    884

    Hur länge hålla sig undan efter RS-virus?

    Hur länge bör ett barn som haft RS-virus (men som nu är frisk/symptomfri) hållas borta från andra barn?

  • Svar på tråden Hur länge hålla sig undan efter RS-virus?
  • Sommar­skugga­n
    Fri 19 Apr 2019 20:11
    #1

    Varför hålla borta ett friskt barn från andra? Rs virus är vanligt och harmlöst för vuxna och äldre barn. Däremot så kan det vara farligt för bebisar. Och det är väl aldrig panik att träffa en bebis så det är väl bara att vänta någon dag extra för säkerhets skull om man nu är osäker och ska träffa en liten.

  • Fri 19 Apr 2019 20:36
    #2
    Sommarskuggan skrev 2019-04-19 20:11:59 följande:

    Varför hålla borta ett friskt barn från andra? Rs virus är vanligt och harmlöst för vuxna och äldre barn. Däremot så kan det vara farligt för bebisar. Och det är väl aldrig panik att träffa en bebis så det är väl bara att vänta någon dag extra för säkerhets skull om man nu är osäker och ska träffa en liten.


    Hur många dagar extra?

    Ett storasyskon går på gymnastik och iom att jag sitter ihop med min bebis mat blir vi lite parhästar så att säga. Fick höra att jag är extremt egoistisk som ska ta med min smitthärd till bebis till en stor folksamling med många små bebisar när hon bara varit frisk en vecka, när jag ju sa förut att det var en månad. Vilket jag gjorde, för det var efter bvc men före barnläkaren. Vi hade bokat lekdejt med storebrors mannatrupp, men jag sa att vi kommer inte då det finns 1 fyramånaders (för tidigt född) samt 3 nyfödda småsyskon. Och så känner jag, att innan vi ska umgås något närmare med små barn så får det gärna gått en månad, men att hålla storasyskon hemma från träningar mm i en månad kommer inte funka.
  • Sat 20 Apr 2019 05:30
    #3

    Men jag förstår inte - barnet är väl friskt? Då kan det inte smitta andra!

  • Sat 20 Apr 2019 06:11
    #4
    Kabbleka skrev 2019-04-20 05:30:08 följande:

    Men jag förstår inte - barnet är väl friskt? Då kan det inte smitta andra!


    Jag ser att något blivit knas med mitt inlägg, hela bakgrunden till min fråga saknas.

    Jag hade hört att RS smittade även efter att barnet verkade friskt, så jag frågade bvc som sa att vi skulle hålla oss hemma en månad efter att bebis blev symptomfri. Sköterskan måste dock gå iväg och fråga någon, hon är nyutexaminerad, och jag har senare fått veta att den andra sköterskan var sjuk så vet inte vem hon hittade att fråga. Detta berättade jag för vänner som ville ses, flera av dem har bebisar yngre än min.

    Vi blev sedan inlagda för observation några dagar senare, eftersom bebis var under 2 månader. Men jag kan ärligt säga att hade vi inte vetat att det var RS hade vi inte behövt åka in. Bebis var påverkad men inte dålig kan man säga. Barnläkarna på sjukhuset sa att det skulle behandlas som en vanlig förkylning, men att det kunde ta upp till en månad att bli symptomfri och det var helt normalt.

    Kompisarna bytte datum för träffen men bebis var fortfarande snorig så vi stannade hemma.

    Nu i påskhelgen har bebis varit frisk/symptomfri i en vecka och jag känner att vi bågar börja röra oss ute bland folk igen. På skärtorsdagen var vi på musikstund, bebis var i babyskyddet hela tiden och vi satt en bit ifrån alla andra. Storebror lekte med de andra barnen. Vi tänkte även fara på småbarnsgympa på tisdag.

    Detta har tagit hus i helvete bland vännerna. Jag är en hemsk människa som tar ut min smitthärd till bebis. För jag så ju en månad! När jag förklarar att barnläkaren gett andra instruktioner och att bvc troligtvis blandade ihop med hur länge det kunde ta att bli symptomfri, fick jag höra att jag skyller ifrån mig och att de ska polisanmäla mig om bebis kommer med till gympan. Men har jag barnvakt till bebis och kommer själv kan de överväga att förlåta mig för musiken, som ingen av dem var på.

    Jag har försökt leta på nätet efter några råd om hur länge man ska hålla sig hemma, det enda jag hittar är att man ska vara hemma så länge barnet hostar/nyser/har symptom, vilket för mig är självklart. Jag hittar inte ett ord om vad som gäller efter tillfrisknande.

    Sen fick jag även höra att jag inte älskar mitt barn iom att jag medvetet vill utsätta henne för alla de smittor en stor barngrupp utgör. I det fallet känner jag att det är långt som brett. Ingen ifrågasätter att storebror ska dit, han går även på fsk och är troligtvis den som smittat bebis från början. Det är ju inte som att bebis kommer vara bland barnen och röra saker, hon kommer vara inpackad utom räckhåll.

    Men jag är hycklare. För att jag vill fara till en stor gymnastikhall med stor barngrupp (och smitta alla barnen där, de är i fsk-ålder allihop) men inte ha en lekträff hemma hos någon av oss där det kommer finnas en prematur på 4 månader och 3 nyfödda bebisar. För mig är situationerna så olika, jag är helt säker på att det inte finns minsta risk att bebis smittar någon på musiken eller gympan, men när det gäller att aktivt träffa/vara i samma lilla rum som 3 nyfödda.. alltså, nej. Jag vill inte chansa. Plus att då finns risken att storebror klappar bebisarna och lillasyster och ja, sprider ev kvarvarande smitta. Men på gympan går han verkligen inte tid att bry sig om lillasyster och god handhygien är ju givet. Det finns tvättställ och handsprit i lokalen dom vi redan innan detta använt för att slippa (sprida) ev smittor och sjukdomar.
  • Sommar­skugga­n
    Sat 20 Apr 2019 08:51
    #5

    Men vad är det för några svagbegåvade elaka idioter du umgås med? Är bebis frisk så är hen frisk! Det smittar inte en hel månad.. Polisanmälan, pfft. Önska de lycka till, polisen kommer nog bara skratta. Anmälan för att en bebis har varit förkyld, haha :)

    Dumpa "vännerna" och sen går ni och leker och gör vad ni vill!

  • Sommar­skugga­n
    Sat 20 Apr 2019 08:58
    #6

    En smittskyddsexpert skrev i en artikel på svt detta

    "Anders Tegnell: De flesta luftvägsinfektioner smittar bara de först(a) dygnen, Men som alltid är det viktigt att tänka på att tvätta händerna när man träffar små barn"

  • Sun 21 Apr 2019 07:16
    #7
    Sommarskuggan skrev 2019-04-20 08:51:31 följande:

    Men vad är det för några svagbegåvade elaka idioter du umgås med? Är bebis frisk så är hen frisk! Det smittar inte en hel månad.. Polisanmälan, pfft. Önska de lycka till, polisen kommer nog bara skratta. Anmälan för att en bebis har varit förkyld, haha :)

    Dumpa "vännerna" och sen går ni och leker och gör vad ni vill!


    Jag börjar känna samma. Tyvärr är de de enda jag känner med barn i samma ålder irl.

    Hon som började drevet har ett horn i sidan med mig och hugger varje chans hon får. Det då jag av misstag råkade "outa" hennes graviditet i v.22 eller något sånt. Jag var helt säker på att den var offentlig när jag taggade henne i en bebis sak (vi har som sagt redan småbarn) och hon fick total panik tydligen. Jag var inte online exakt då så vet inte vad som hände då säljaren tog bort inlägget och gjorde ett nytt. Men jag straffas ännu över ett år senare. Kan sägas att hon hade berättat för oss två månader innan och visat UL och sa att det skulle bli deras julkort, redan då syntes graviditeten. Hon hade det även som sitt fb julkort och pratade om vad hennes kollegor sagt om nya graviditeten. Så jag vet faktiskt inte riktigt för vilka (som skulle råka se min taggning och inte redan visste) som den blev outad för. Det var ett stort misstag från min sida som jag bett om ursäkt för.

    Men gänget har nu hakat upp sig på att jag inte tänker träffa bebisar innan slutet på maj... alltså, storebror är fortfarande småsnorig och det kan vara pga pollen, men varför chansa? De ser ingen skillnad på en "bebis" på 11 månader och en på 3 veckor i denna diskussion. Kan säga att de med nyfödsa hållit sig utanför diskussionen då de inte berörs, de skulle inte fara på gymnastik/musik/whatever med sina små pga smittorisken från barn allmänt.
  • Wed 24 Apr 2019 05:55
    #8

    Min son fick RSV som nyfödd och vi fick två olika besked av vården om hur vi skulle göra med att träffa andra efter att vi blev utskrivna från sjukhuset. Barnläkaren på sjukhuset sa att vi skulle vänta två veckor med att träffa folk. Men, BVC, som då hade en egen barnläkare (alltså en specialist inom barnmedicin, ingen distriktsläkare som jobbade med barn) sa att vi fick under inga omständigheter ta med sonen till BVC under en månads tid. Så trots att han verkade frisk efter någon vecka var vi inte välkomna på BVC. Så för mig låter det inte så konstigt att ni blir uppmanade att hålla er borta. Sen vet jag fortfarande inte vilken läkare av dem som hade rätt men jag vet att BVCs egen barnläkare hade jobbat på barnakuten länge och var väl ansedd, så helt ute och cyklade kan hon inte ha varit.

Svar på tråden Hur länge hålla sig undan efter RS-virus?