Forum Funktionsnedsättning - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Syskon till barn med adhd

  Lör 8 jun 2019 17:23 Läst 0 gånger Totalt 1 svar
  Anonym­ousxxx
  Visa endast
  Lör 8 jun 2019 17:23

  Vi har en son på 3 år som har svår adhd och autistiska drag. Trots detta bestämde vi oss för att skaffa ett barn till och för ett par månader sedan föddes hans syskon, små tvillingtjejer. Jag undrar hur ni andra som har barn med motsvarande npf (adhd, autism osv) har det i vardagen?

  Vårt största problem är att storebror inte klarar av att hantera sina känslor, då en stor del av hans sjukdom ger sig uttryck i okontrollerade raseriutbrott. Det betyder bl.a. att vi måste hålla bebisarna och storebror åtskiljda nästan hela tiden, eftersom hans utbrott kommer plötsligt och inte alltid är förutsägbara. Han vill gärna vara nära sina nya små syskon men eftersom han inte klarar av tillsägelser (t.ex. då man försöker, på försiktigt sätt, be honom vara försiktig) utan att få ett anfall är det nästan omöjligt att låta honom vara nära dem. Är väl främst intresserad av att höra om någon annan har eller har haft motsvarande situation?

 • Tor 27 jun 2019 03:37 #1

  Hej! Vår äldsta son har autism och adhd. Lillebror föddes när storebror bara var 1,5 år. Det var jättejobbigt att känna att man ville skydda den lille, samtidigt som man inte ville "dissa" storebror genom att alltid säga nej och hålla honom borta. 

  När lillebror började gå fick vi köpa en hjälm åt honom, eftersom storebror när som helst kunde putta omkull honom.

  Mitt tips är att vid vissa tillfällen, då du själv är i balans, ge pojken uppdrag att hjälpa till med småsyskonen, som du förbereder väl. T ex att torka dem om munnen, sätta på mössa eller liknande. Du förklarar innan och sen öser du beröm över honom. 

  Däremellan försöker du få sköta dem utan hans "hjälp". Vår son med autism och adhd är idag 13 år, men vi får fortfarande nästan dagligen upprepa att det är vi som är föräldrar och ansvarar för övriga syskon. Han vill annars gärna styra upp på sitt ganska burdusa och besserwisseriga sätt, vilket syskonen inte uppskattar.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll