• Sat 8 Jun 2019 23:05
    840 visningar
    4 svar
    4
    840

    Vasa previa/placenta previa

    Hej!

    Någon mer som fått diagnos Vasa Previa? Det är ju väldigt ovanligt, men hoppas hitta någon mer här. När får ni beviljat snitt? Jag är i v26 än så länge. Ingen accreta hittils, tack o lov. Men ytliga fosterkärl vid utgången. Jag försöker att inte oroa mig, men det är svårt. Ska nog försöka ligga på om snitt i 37+0. Jag är så rädd för riskerna med att vänta mer.

  • Svar på tråden Vasa previa/placenta previa
  • kgv
    Sun 9 Jun 2019 00:03
    #1

    Har inte själv drabbats av diagnosen men vet en annan som förlorade sitt barn vid förlossningen pga odiagnostiserad Vasa previa. Ligg på om kejsarsnitt!!! Stort lycka till!

  • Sat 22 Jun 2019 17:07
    #2

    Jag har misstänkt vasa previa, vilket jag inte ens blivit informerad om utan läst mig till i min journal! Är i v. 35+4 idag och har ett uppföljande ultraljud när jag är i v. 37+2. Ska ringa sjukhuset på måndag och be om mer information samt fråga varför ultraljudet ska göras så pass sent om det skulle vara vasa previa. Känner mig lite lätt nervös nu och ställer nog in veckans planerade resa till mamma, som bor 1 timmes bilväg från sjukhus, det känns helt enkelt inte tryggt om diagnosen skulle stämma.

    För mig har de på tidigare ultraljud haft svårt att avgöra vad de ser (jag har varit på två stycken efter rul), men jag har i alla fall placenta lågt sittande i bakvägg och en biplacenta i framvägg. Läkaren har dessutom sett ett kärlrikt område framför urinblåsan så det känns som att mycket talar för att jag har kärl som ligger för utgången.

    Jag tycker absolut att du ska propsa på snitt v. 37+0! Jag tänker propsa på det om de inte kan garantera att inga kärl ligger ivägen.

  • Sat 22 Jun 2019 23:29
    #3

    Hejsan!

    Jag fick diagnosen placenta previs på RUL i december 2018. Fick höra att den var marginell och säkert skulle flytta på sig. Skulle tillbaka v 32 för ett till ultraljud.

    I v 30 fick jag en liten blödning och i v 31 en större blödning från moderkakan och blev inlagd i 5 dagar. Blödningen upphörde och de kunde fortfarande bara se att moderkakan var marginellt föreliggande.

    I vecka 32 fick jag träffa en läkare på Min MVC och hon sa att jag säkert kunde föda naturligt.

    I v 35 fick jag gå på ultraljud på mödravården hos en barnmorska för att se om den hade flyttat på sig, fortfarande marginellt och hon bokade en tid hos deras läkare veckan därpå. (Samma läkare som jag var hos tidigare) Kände mig något stressad då jag inte visste vad jag hade att förvänta mig? Kejsarsnitt eller inte?

    I v 36 så ändrade hon sig och sa den en fortfarande marginellt föreliggande och att jag behöver få en koll på förlossningen. Så om jag skulle blöda mycket när förlossningen startat så skulle de veta varför. Kändes ju inte sådär jättetryggt...

    I v 37+4 fick jag en uktraljudstid hos en läkare på specialistmödravården där det tillsammans med överläkaren beslutades att jag skulle snittas samma dag! Fasta i 6 timmar och sen ?akutsnitt?. Det visade sig att moderkakan var mer föreliggande än vad de andra kunnat se och att blodkärl från bebis låg för utgången. Vi hade ju inte med några grejer eller inte alls planerat att bebis skulle komma då :)

    Så blev ett plötsligt avslut på denna graviditet men allt gick super tillslut!

    Men mitt råd till er är att stå på er och be om remiss till specialistmödravården (om möjlighet finns) annars om en second opinion om det är marginellt efter v 32. Mycket kan hända och oftast flyttar moderkakan på sig men inte alltid:)

    Oj vad långt detta blev haha:)

  • Sun 1 Dec 2019 09:28
    #4

    Hej! Ni som har placenta previa (marginell eller partiell, två läkare har tittat på mig, och både så olika) Fick ni restriktioner? Jag blev inlagd på sjukhus i vecka 23 i 4dagar,blödde färsk blod. Men nu är jag hemma, blev sjukskriven 100%. Läkare så att jag ska leva lungt liv. Men hur är det lungt liv? Kan man köra bil? O sånt? Jag kom till Sverige för 4 år sen, mitt första barn här.. Är lite förvirrad för att om man har sån placenta då måste man vara sängliggande, men här är annorlunda. Är så rädd att det kan gå jätteilla.

Svar på tråden Vasa previa/placenta previa