• Sat 22 Jun 2019 06:22
    252 visningar
    0 svar
    0
    252

    socialdemokraterna begränsar strejkrätten.

    Sossarna ligger bakom förslaget om att begränsa strejkrätten och som nu har blivit klubbat i riksdagen. 
    SAC  skriver: 
    [I]Rent praktiskt innebär förslaget att fackföreningar bara ska få strejka och genomföra blockader, informationskampanjer eller andra fackliga stridsåtgärder i syfte att teckna ett kollektivavtal, men inte till exempel när arbetsgivaren missköter sig eller inte följer regler och avtal.
    När företaget då tecknar ett kollektivavtal, går fackföreningen frivilligt med på att inte ta till några fler stridsåtgärder under tiden avtalet gäller. Alltså det som kallas för fredsplikt.
    Viktiga datum:
    2 maj - Regeringens slutgiltiga förslag presenteras som proposition för riksdagen
    18 juni - Beslut i riksdagen
    1 augusti - Eventuellt antagen lag träder ikraft
    GULA FACKFÖRENINGAR?
    Det andra stora problemet med förslaget är att det innebär att bara den första fackföreningen som tecknar ett kollektivavtal bestämmer vilka villkor som ska gälla på arbetsplatsen. 
    Det betyder i praktiken att ett företag till exempel själv kan starta ett så kallat "gul fackförening". Det är alltså en förening som kallas för fackförening, men som inta behöver ha några medlemmar på arbetsplatsen, och sedan kan företaget teckna ett avtal med den gula fackföreningen som innehåller lönesänkningar och andra försämringar för löntagarna.
    Då kan ingen riktig fackförening göra någonting åt villkoren på arbetsplatsen, utan det är det dåliga avtalet som gäller. Lönedumpning och sämre villkor kan då bli allt vanligare och sprida sig till alla branscher, snabbare än någonsin förut.
    VEM STÅR BAKOM FÖRSLAGET?
    De som ansvarar för att detta katastrofala lagförslag lades fram är bland annat Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som då, liksom nu, satt i regeringen och gjorde detta på eget initiativ. Varför kan vi bara spekulera om, men detta är inte långt från Centerpartiets och Liberalernas linje, vilka länge drivit en antifacklig politik.
    [/I]
    [URL="www.sac.se/Strejkr%C3%A4tt
    [/URL]
    Om detta stämmer vad som skrivs - begår inte socialdemokraterna politiskt självmord?
Svar på tråden socialdemokraterna begränsar strejkrätten.