Forum Övrigt - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Rabies i Sverige?

  Ons 7 aug 2019 00:44 Läst 0 gånger Totalt 9 svar
  Ons 7 aug 2019 00:44

  Jag inser att jag antagligen är neurotisk nu, men kan det finnas en risk att smittas av rabies i Sverige?

  Ett av våra barn lekte med en vild igelkottsunge i Småland för ett par veckor sedan, och han hade en del sår på händerna. Han säger sig inte ha blivit biten, men har än dock hanterat ungen (som för övrigt vandrade runt vid hotellområdet hela vår vistelse, till synes moderlös). Efter att ha lyssnat på en synnerligen läskig radiodokumentär om rabies, så har jag svårt att släppa tanken på att han kan ha blivit smittad.

  Kan tillägga att jag inte visste att han hade rört ungen föränn efteråt, och då tvättade jag noga hans händer. Jag försöker inskärpa i barnen att aldrig röra djur som är vilda eller tillhör någon annan, av flera olika skäl. Men just vid detta tillfälle hade en annan vuxen, utan min vetskap, gett tillåtelse till barnen att leka med ungen (och då blev det uppenbarligen för svårt att motstå).

 • Ons 7 aug 2019 01:05 #1

  Testa pågen för säkerhets skull.

 • Ons 7 aug 2019 01:11 #2

  Man har hittat antikroppar mot rabies i fladdermöss i södra Sverige och Gotland. Det betyder att dessa fladdermöss på något sätt blivit utsatta för viruset. Mer rabies än så finns inte i Sverige och skulle det påträffas så skulle ingen undgå det. 


  Däremot ska man ju kolla sig för stelkramp om man blir biten av vilda djur.  


   

 • Ons 7 aug 2019 01:21 #3

  Nej, det finns ingen rabies hos landdjur i Sverige, så du kan vara lugn.


  If you have a daughter, be her hero. If you have a son, be his role model. If you have a child, be their heroic role model
 • Tor 8 aug 2019 00:36 #4

  Tack för era svar!

  Jag har svårt för att släppa på oron, men vet att det är vad jag måste göra. Pratade med infektionskliniken idag och fick information om att de aldrig har hört talas om rabies hos svenska igelkottar.

  Ska försöka att inte googla mer, för att inte bli knäpp på kuppen!

 • Tor 8 aug 2019 08:24 #5

  Ring jordbruksverket också.

 • Lör 10 aug 2019 00:09 #6
  Giftskåneman skrev 2019-08-08 08:24:38 följande:

  Ring jordbruksverket också.


  Jag antar att du raljerar. Det verkar rent generellt finnas ett behov hos människor att på nätet förlöjliga andra eller på olika sätt göra sig lustig över vad främmande människor skriver. Det är intressant. Jag kan inte se det som annat än att det antagligen är en kombination av självrättfärdighet/ en ventil där djupt liggande frustration av otillfredsställelse får pysa ut. Det är lite sorgligt detta. Det visa bör vara att söka den sanning som kan göra oss fria istället för att slå ner på andra för att för ett ögonblick få känna oss förträffligare än andra.

  Om du inte raljerar utan i ärligt uppsåt kommer med ett råd, så vill jag tacka dig för din tid!
 • Lör 10 aug 2019 00:16 #7

  Ja, det är jordbruksverket som har koll på smittor vilda djur kan bära på.

 • Lör 10 aug 2019 00:41 #8
  Giftskåneman skrev 2019-08-10 00:16:28 följande:

  Ja, det är jordbruksverket som har koll på smittor vilda djur kan bära på.


  Jag har pratat med en veterinär specialiserad på vilda djur anställd vid statens veterinärmedicinska anstalt. Hans svar var att det inte är optimalt att hantera igelkottar eller andra vilda djur då de kan bära på bakterier en människa kan bli sjuk av. Men, han sa vidare att vi ska vara tacksamma för att det inte finns extremt allvarliga sjukdomar bland djurbeståndet i Sverige, rabies hiträknat. Denna myndighet analyserar regelbundet misstänkta fall av rabies i Sverige och inte en gång hittills har något resultat visat positivt. Så slutsatsen av denna expert var att det inte finns någon anledning till oro.

  För övrigt tänker jag, om rabies fanns bland djur i Sverige så skulle det största hotet vara mot ex kattägare som har utekatter. Nästan all smitta överfärs från hund (på andra plats katt skulle jag tro). Av denna anledning vaccineras i princip alla husdjur mot rabies i USA.
 • Lör 10 aug 2019 10:50 #9

  Jättebra, men visst lyder de under jordbruksverket?

  Skönt du fått ett riktigt svar av nån som vet.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll