• linaHs

    Nattskräck eller vad händer?

    Hej! Det är så att jag har en liten kille på 4 månader som på dagen inte kan sova tryggt! Han sover korta intervaller och sömnen avbryts av hysteriskt skrikande. Han är kontaktbar och går att lugna, men skrikandet kommer från ingenstans och är ett väldigt annorlunda skrik mot vad det brukar låta. Han blir väldigt trött och grinig eftersom han aldrig får sova färdigt. Det konstiga är att det aldrig händer på natten, utan bara på dagarna...

    Allt detta startade efter han fick sitt 3månaders vaccin. Är det något han kommer ihåg och drömmer om? För det var redan dagen efter vaccinet som det började, och hållit på sedan dess. Ska snart tillbaka till BVC och ska höra med dom, men tänkte höra ifall ni har egna erfarenheter!

    Är noga med att, så fort han börjar skrika, springa till honom och vara honom nära tills han somnar om igen så han ska känna sig trygg! Detta upprepas säkert 10 ggr om dagen och jag får verkligen ingenting gjort. Snälla dela med er om egna tips och erfarenheter!!! Mvh en orolig mamma

  • Svar på tråden Nattskräck eller vad händer?
  • Cereal Killer

    Hur somnar han, och händer detta när han har sovit en viss tid (tex alltid efter ca 5/20/45 minuter)? Bebisar sover i cykler på mellan 5-90 minuter som blir successivt längre, och vid byte av cykel blir sömnen väldigt ytlig. Ibland reagerar de vid den ytliga sömnen om något förändrats sedan de somnat, tex att de inte längre ligger i förälderns famn utan ensamma i sängen, och får panik (detsamma skulle ju antagligen hända oss om någon bar ut oss från sängen och lade oss på köksgolvet medan vi sov som djupast - när vi gick upp i ytlig sömn skulle vi märka av förändringen och vakna med panik). Lösningen kan alltså vara att låta barnet somna på samma sätt som det sedan ska sova, eller att man försöker identifiera när barnet vaknar och skriker och då tar upp det och söver om innan det händer.

    När det gäller vaccinet så hänger immunförsvaret och sömnen ihop och är beroende av varandra. Vid en infektion förändras sömnmönstet, och en vaccination är ju en simulerad infektion kan man säga, så det är säkert möjligt att det kan ha utlöst detta. Men att bebisar gör sådär är vanligt och det kan uppstå när som helst efter nyföddhetsperioden, så det kan också vara en slump att det började just då.

Svar på tråden Nattskräck eller vad händer?