Jag är lite osäker, men om det var vanligt ris så blandar man gärna in lite små nudlar som man först rostar i smör (därför den ljusbruna färgen). Det finns lite olika formar, det kan vara små och runda, långa eller sådana som ser ut som små linser. Serveras mest som tillbehör till kötträtter.
Det finns också en annan sorts ris som är egentligen vetegrynsaktig som heter bulgur. Smakar lite som ris, men är ljusbrun till orange i färgen (beroende på hur man tillagar det).
Här kommer i alla fall receptet till vanligt pilav (ris på turkiska) som min mamma brukar göra:
Ris (gärna rundkorn/grötris för att få det lite kladdigt)
Lite smör eller olivolja (beroende vad du föredrar för smak), ta så mycket/lite du vill (och kan unna dig)
en tomat i tärningar
lite salt och vitpeppar
0,1 dl små nudlar
vatten
Smält smöret/ värm olivoljan och rosta nudlarna (rör om hela tiden annars bränner de lätt fast i grytan). Lägg i tomaterna och stek de också lite (rör om hela tiden). Lägg i riset och rör om. Efter riset har fått färg och smak av smöret/oljan och tomaten krydda med salt och vitpeppar. Häll i vatten, ungefär till cirka 2-3 cm över riset. Låt riset sjuda klart och stäng av spisen kanske 2-3 minuter innan riset är klar (har locket på grytan hela tiden). Vattnet sugs upp av riset så kolla regelbundet att det tillräkligt med vatten i grytan. Smaka av med salt och lite peppar.
Om du inte gillar tomatsmaken, lämna bara tomaten bort - alla familjer har sitt eget recept.
Bulgur lagas i princip på samma sätt som pilav, men man tar också gärna några extra grönsaker som tex squash, paprika i.
Hör av dig om det var rätt recept
Lycka till!