• emsanangel

    1åring kan inte längre somna i sängen

    Hej.

    Vi har i regel haft relativt lätta läggningar. Vår son har från start sovit i egen säng i eget rum. Vi har lagt honom i sängen, han har ätit, vi har gått ut från rummet, oftast gråter han till ett par gånger, någon av oss går in, matar, går ut, och efter 30-60 minuter har han somnat (detta var ännu smidigare fram tills han var ca 7-8 månader).

    Vi har fått mata honom med flaska 1-3 gånger på nätterna fram tills han var 1 år gammal (han har aldrig ammat). Han har inte kunnat komma till ro och somnat ordentligt om han inte fått lite mat.

    Två nätter efter att han hade fyllt 1 år behövde han inte längre matas på natten, det är alltså han som gjort den förändringen och inte vi föräldrar. Efter några kvällar till, när han var ca 1 år och 1,5 vecka så kan han inte längre somna i sin säng. De första veckorna började han skrika direkt när han sattes ner i sängen och ibland bara av att vi skulle gå in i sovrummet. Numera börjar han inte gråta förrän han har kommit ner i sängen. Oftast är han lugnare när någon av oss är i rummet, men i regel gråter han och vill bli upptagen. Om vi går ut från rummet när han är kvar i sängen så gråter han hysteriskt. Inget av det vi kunnat göra tidigare för att få honom att somna fungerar. Vi kan inte ens ge honom välling i sängen längre. Ska tillägga att han bara kan få i sig ersättning och välling i liggande ställning, i alla fall lite större mängder.

    Så vi har nu i över en månad fått söva honom i vagnen och sedan burit in honom till sängen. Även om han vaknar till under förflyttningen så lägger han sig tillrätta i sängen direkt och somnar. På natten får vi gå upp en-två gånger för att ge honom napp och filt för då har vi hört hur han har knarrat i sömnen. Dessa gånger kan han även vakna till men somnar utan problem, ofta somnar han om innan någon av oss hunnit ner till hans sovrum. På morgonen kan han vara vaken och glad upp till 15-20 minuter innan någon av oss föräldrar behöver gå in till honom.

    Känner någon igen sig i detta?

    Hur länge kommer detta pågå? (Vi hade det så här i två veckor i vintras men det löste sig av sig självt, men nu verkar det aldrig bli bättre)

    Vad beror det på?

    Vad kan vi göra? Att sova tillsammans med oss går absolut inte.

  • Svar på tråden 1åring kan inte längre somna i sängen
  • emsanangel

    Han vaknar i regel runt 8.30-9.00, sover ca 11-12 och sedan ca 16-17. Men det har inte spelat någon roll om vi har minskat sovstunderna, ändrat när de är och så vidare.

  • LSalander

    Från ettårsåldern har mina barn sovit bara en gång på dagen, men en längre stund.

    Den sista dagavilan tycker jag kommer väldigt sent om du vill att han ska somna i vettig tid.

  • emsanangel

    Hans sovstunder på dagen är inte problemet, de har dessutom gått från tre till två om dagen. Han somnar mellan 19-20 på kvällen. Han sover alltså mellan 11-13 timmar på natten. Problemet vi fått är ju att han helt plötsligt har börjat med att gråta vid läggning så att sängen inte är att tänka på förrän han redan sover. Även om han vaknar till lite vid överflyttning till säng så är det sällan ett problem. Men däremot att få honom att försöka sova i sängen direkt, omöjligt.

Svar på tråden 1åring kan inte längre somna i sängen