• Knappa­st nu
    Fri 6 Sep 2019 07:26
    266 visningar
    5 svar
    -1
    5
    266

    Varför verkar män ha så svårt att fatta vad jämställdhet är?

    Många män blandar ihop jämställdhet med kvinnors kassa beteende. Vad tror ni det beror på? lågbegåvning?

  • Svar på tråden Varför verkar män ha så svårt att fatta vad jämställdhet är?
  • Fri 6 Sep 2019 09:59
    #1
    +2

    Man måste nog skilja på samhällets syn på jämstäldhet och det som personer upplever.

  • Fri 6 Sep 2019 10:20
    #2

    Tror det går åt båda hållen.

  • Prakti­sk58
    Fri 6 Sep 2019 10:55
    #3
    +1

    Kanske för att män ofta träffar kvinnor som talar om jämnställdhet och har ett dåligt beteende ?

    Tror du det finns ett samband här ?

  • Knappa­st nu
    Fri 6 Sep 2019 13:59
    #4
    Praktisk58 skrev 2019-09-06 10:55:54 följande:

    Kanske för att män ofta träffar kvinnor som talar om jämnställdhet och har ett dåligt beteende ?

    Tror du det finns ett samband här ?


    Ja detta stämmer nog. Sedan spiller detta över på denna mannens övriga clashar med kvinnor.
  • Fri 6 Sep 2019 14:10
    #5

    Jag håller inte med, vi är allt många av båda könen som visst fattar....

    Var får du sådana tankar ifrån? Generell slutsats från liten studerad grupp av killar? Det går i så fall åt båda hållen. Jag tycker att vi i familjen (flera killar, flera tjejer i olika åldrar) hemma har bra resonemang om detta ofta. Ömsesidig respekt, hjälpsamhet osv...


    Jämlikhet eller social jämlikhet är ett socialt tillstånd där alla människor inom ett visst samhälle eller inom en viss isolerad grupp har samma status och respekt, att alla människor är lika mycket värda. Den minsta omfattningen av begreppet jämlikhet är att alla människor har lika rättigheter enligt lagen, exempelvis säkerhet (skydd mot faror, brott och skador), rösträtt, yttrandefrihet och mötesfrihet, rätt till egendom och ta del av samhällets service och den gemensamma produktionen av bland annat välfärdstjänster. Jämlikheten omfattar därför även ekonomisk jämlikhet, det vill säga lika tillgång till exempelvis utbildning, hälso- och sjukvård och socialförsäkringar. Jämlikhet innebär också lika möjligheter och skyldigheter, vilka omfattar samhället i sin helhet.
     
    Lagen
    Jämlikhet innebär att alla människor ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter oavsett etnicitet, tro, utseende, sexuell läggning, klasstillhörighet och status, åsikt, funktionsnedsättning, kön etc. Trakasserier och diskriminering på grund av olikheter är därför inte accepterat och i de flesta fall straffbelagt.
     
    Likhet inför lagen innebär att lagen gäller för alla medborgare. Alla skall vara lika inför bestämmelserna i lagen om vad som gäller för individens handlingar i olika situationer och för individens rättigheter etc. Jämlikhet enligt den liberala traditionen är alltså individbaserad och villkorlig och jämlikhet enligt den socialistiska traditionen är kollektiv och gäller idealt lika för alla i samhället. Jämlikhet kan även inbegripa ekonomisk jämlikhet, det vill säga jämlika löner och arbetsvillkor.
     
    Bestämmelser, som kan få konsekvenser för enskilda individer, ska vara klart definierade i lagen och ha skälig och objektiv grund.
     
    Skillnaden i definition mellan jämlikhet och jämställdhet
    Det är skillnad på jämlikhet och jämställdhet. Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan könen, medan jämlikhet kan syfta på vilka grupper eller individer som helst.
Svar på tråden Varför verkar män ha så svårt att fatta vad jämställdhet är?