• Arghhh

    Omhändertagande av barn

    Om ett separerat par, med gemensamma minderåriga barn och gemensamma vårdnad, där barnen bor vv.

    Tänk, under förälder 1s vecka, om det skulle uppstå en akut situation där barnen mår dåligt, säg att förälder 1 har dragit igång en fest, druckit alkohol el dyl, barnen mår dåligt och kontaktar förälder 2 för att dom vill därifrån. Har då förälder 2 rätt att hämta barnen även om förälder 1 motsätter sig, eller måste förälder 2 först kontakta socialtjänsten akut eller nått?

    Kan det hända nått juridiskt/vårdnadsmässigt om då förälder 2 hämtar barnen och därefter behåller dom tills socialtjänsten gjort sina utredningar osv?

  • Svar på tråden Omhändertagande av barn
  • Arghhh

    Insåg att frågeställning kanske blev lite tillkrånglad.

    Det jag menar är, att vad krävs för att man som förälder har rätt att hämta sina barn från den andre föräldern, även om den andre motsätter sig?

  • Anonym (Polisen)

    Om ni har umgänge bestämt via rätten så är det polisen man måste kontakta som följer med och hämtar barnen

  • Arghhh

    I det här fallet så är det inget som rätten har varit inblandad i, utan en helt vanlig separation, med gemensam vårdnad och barnen vv.

    Vilka rättigheter har man då?

  • Utvandraren

    Ifall du känner att alkoholkonsumtionen är för hög hos den andre föräldern så kan det vara bäst att ringa polisen och be dem åka dit och kolla läget. Ifall situationen som möter polisen där skulle vara skadlig för barnen så ringer de i sin tur socialtjänsten som kontaktar dig och det blir då ett officiellt ärende hos socialtjänsten.

    Ifall du och den andra föräldern har hyfsat bra kontakt och du inte tror att alkoholkonsumtionen är på en nivå som skulle vara destruktiv för barnen kan det kanske vara bättre att prata med den andre föräldern och fråga om du kan hämta barnen istället. Men fick lite intrycket av att så inte vore fallet...

  • Arghhh

    Frågan är egentligen hypotetisk, men det är intressant att veta vad man har rätt till, ifall barnen uppenbart mår dåligt av situationen och vill därifrån, men föräldern motsätter sig.

  • Anonym (Soc.)

    Du har inte bara rätt att hämta barnen utan även en skyldighet.

    Att underlåta att hämta barnen från en skadlig situation kan betraktas som en omsorgsbrist.

    Om det finns en dom som reglerar umgänget kan dock vara klokt att kontakta socialtjänsten som kan dokumentera det hela.

Svar på tråden Omhändertagande av barn