• Jojjan

    Gravid och arbeta med ESBL-smitta

    Hej!

    Är nu gravid i vecka 24 och undrar hur ni andra inom vården har gjort vid smittoarbete.

    Jag jobbar på en demensavdelning där en boende är bärande av ESBLsmitta via både urin och avföring. Denne person är alltså dement (ej medveten om sin smitta), uppegående och helt rörlig (går alltså på toa själv). Jag känner stark ånger för att vårda denne boende och arbeta på denna avdelning just nu under graviditeten. Har pratat med vår SSK som säger att jag bör kunna vårda denna boende. Personen i fråga har väldigt dålig hygien och har ofta avföring/urin på händer och kläder som alltså kan finnas lite överallt på avdelningen då det är omöjligt att vakta denna boende dygnet runt.

    Väldigt tacksam för svar, mvh mycket orolig

  • Svar på tråden Gravid och arbeta med ESBL-smitta
  • Anonym (Suck)

    Tillämpar du basala hygienrutiner så är risken för smitta liten. Dvs att du tvättar och spritar händerna innan och efter, samt använder förkläde/handskar om du kommer i kontakt med kroppsvätskor.

    MVH en som googlade i 3 sekunder för att hitta svar från vårdhandboken..

  • Jojjan
    Anonym (Suck) skrev 2019-10-10 00:22:13 följande:

    Tillämpar du basala hygienrutiner så är risken för smitta liten. Dvs att du tvättar och spritar händerna innan och efter, samt använder förkläde/handskar om du kommer i kontakt med kroppsvätskor.

    MVH en som googlade i 3 sekunder för att hitta svar från vårdhandboken..


    Jo tack har nog googlat själv. Men som jag skrev hör det till saken att denne person alltså har sin avföring/urin på händer och kläder. Vistas sedan i gemensamma utrymmen som tex dagrum/kök och lämnar såklart av sig sin avföring/urin på diverse föremål/stolar/handtag. Ibland så pass att det är smetad avföring på stolar och golv. Alltså fullständigt omöjligt att skydda sig genom att använda hygienrutinerna som du skriver.
  • Anonym (Omplacering)

    Du kan inte be om omplacering nu tills du går på fl? Prata med din bm. Berätta om din rädda över detta. Kanske hon kan hjälpa dig med detta. Ssk kanske säger annat än vad din bm gör? Lycka till!!

  • Charlieflower

    ESBL är bara ett annat namn på en vanlig tarmbakterie som har blivit motståndskraftig mot vissa antibiotika. De är inte farligare än andra bakterier men om man blir sjuk av dem kan de vara svårare att behandla. Tarmbakterier måste man äta upp för att bli smittad av så precis som (suck) skrev här ovan är risken att bli smittat väldigt liten om man följer hygienrutinerna. Det är inte ovanligt att människor bär ESBL utan att veta om det (du har säkert redan skött om många omsorgstagare som var ESBL-bärare men där det inte var känt). Vi åker ju dessutom gärna på semester utomlands och äter sallader utan att fundera på att vi sannolikt får i oss resistenta bakterier. På vårdboenden finns däremot en risk för medpatienterna/omsorgstagarna som riskerar att bli smittade om personalen inte följer hygienrutiner och är noga med att hjälpa till med handhygien innan måltider. Om man har en omsorgstagare med så mycket riskfaktorer som du beskriver bör man kontakta vårdhygien på regionen för att få hjälp om hur man ska tänka för att minska risken för att smitta övriga boende på avdelningen. Ofta har de bra tips och råd!

Svar på tråden Gravid och arbeta med ESBL-smitta