• puhbear

    Kladdkaka utan choklad!

    För några år sen hade jag ett recept på kladdig kaka utan choklad som man kunde ha i nästan vad som helst... Tex. romrussin, nötter, frukt, chokladbitar...mm mm...
    Den var supergod o nu finns inte receptet kvar längre...
    HAR DU DET??

  • Svar på tråden Kladdkaka utan choklad!
  • Aiwendil

    Nej.. det har jag inte...
    MEN... jag brukar göra kladdkaka men "glömma" kakaon
    Då får man den där kladdigheten ändå..
    Vet inte om det är så du menar men.. du kan väl prova..
    jag tycker det är jättegott och kan tänka mig att det är gott att ha andra gosaker i

  • puhbear

    aha... men måste inte kakaon bytas mot mjöl ist då?

  • cissi24

    Vit kladdkaka (2004-08-28 av anneli ström, se profil)

    Ingredienser Instruktioner

    100 g vitchoklad
    100 g smör el margarin
    2 dl socker
    150g lättkesella
    2,5 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver
    0,5 tsk salt
    saft och skal av en halv citron
    Smält chokladen i vattenbad. Smält smöret
    Rör socker och kesella ca 5 min.
    Blanda i choklad och smör i kesella blandningen, rör om. Häll i citronsaft och skal, blanda. Blanda de torra ingredienserna, häll i lite i taget i smeten.
    Smöra en form med löstagbar kant och ströa den.
    Grädda i 200 grader ca 25 min

    Vit kladd kaka

    Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form (ca 24 cm i diameter). Smörj och mjöla kanten.

    Smält 100 gram smör och 200 gram vit choklad över låg värme i en rymlig kastrull, rör om och passa så att det inte fastnar i botten.

    Ta kastrullen av värmen och rör ner 3 dl socker , 3 dl mjöl, 3 ägg och 3 msk amaretto eller konjak.

    Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills kakan höjer sig lite på mitten.
    Den ska kännas fast men ändå vara kladdig inuti.

    Ta ut och låt den kallna.
    Lägg upp den på ett tårtfat och stick in skyddspapper runtom.

    Glasyr:
    Värm och smält 3 msk grädde och 150 g vit choklad under omrörning.
    Bred glasyren över tårtan.

    Till jul kan man lämpligen komplettera med ett kuvert saffran i glasyren.

  • puhbear

    Vad smarrigt det låter!! Personligen är jag mjölkallergiker o kan inte äta vit choklad tyvärr....
    Den här jag menar är "typ" kladdig sockerkaka... eller inte.. haha... vet inte hur jag ska förklara. Jag ska testa kladdkaka utan kakao. Tror det blir bra!

Svar på tråden Kladdkaka utan choklad!