Vit kladdkaka (2004-08-28 av anneli ström, se profil)
Ingredienser Instruktioner
100 g vitchoklad
100 g smör el margarin
2 dl socker
150g lättkesella
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
saft och skal av en halv citron
Smält chokladen i vattenbad. Smält smöret
Rör socker och kesella ca 5 min.
Blanda i choklad och smör i kesella blandningen, rör om. Häll i citronsaft och skal, blanda. Blanda de torra ingredienserna, häll i lite i taget i smeten.
Smöra en form med löstagbar kant och ströa den.
Grädda i 200 grader ca 25 min
Vit kladd kaka
Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form (ca 24 cm i diameter). Smörj och mjöla kanten.
Smält 100 gram smör och 200 gram vit choklad över låg värme i en rymlig kastrull, rör om och passa så att det inte fastnar i botten.
Ta kastrullen av värmen och rör ner 3 dl socker , 3 dl mjöl, 3 ägg och 3 msk amaretto eller konjak.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills kakan höjer sig lite på mitten.
Den ska kännas fast men ändå vara kladdig inuti.
Ta ut och låt den kallna.
Lägg upp den på ett tårtfat och stick in skyddspapper runtom.
Glasyr:
Värm och smält 3 msk grädde och 150 g vit choklad under omrörning.
Bred glasyren över tårtan.
Till jul kan man lämpligen komplettera med ett kuvert saffran i glasyren.