• Villblimamma

    Vill skiljas behöver några råd

    Hej! En av mina bekanta som varit gifta i två år håller på att skiljas.

    Kvinnan är utomland och mannen bor i Sverige. De gifte sig för två år sen och ansökte om uppehållstillstånd till kvinnan och kvinnan har fått uppehållstillstånd med men männen redan har satt gränser att hon får inte bära kläder som visar hennes kropp , hon får inte ta kontakt med främlingar, hon får inte göra nåt utan hans tillstånd och hon måste hela tiden lyssna på hans familj men kvinnan vägrat allt och sagt jag är inte din slav att du ska behandla mig så där.

    Männen hotat att han inte kommer skicka hennes uppehållstillstånds kort och hon får vara i hemlandet om hon inte gör som mannen säger.

    Tjejen vill skiljas nu men hon bor utomland i ett land i Asia.

    Hennes man har hus , dyra bilar , och sparade pengar.

    Har tjejen rätt att kräva bodelning fast hon bor utanför Sverige ? Hon är väldigt upprörd och vill knäcka honom på nåt sätt. Hon säger att han använde henne som en leksak och nu när han inte kan leka mer då vill han kasta henne.

    De är gifta kan hon kräva bodelning av tingsrätt i Sverige och ger någon fullmakt att begära om rättelse i domstol för henne ? Tacksam för svar

  • Svar på tråden Vill skiljas behöver några råd
  • PappaAnnorlunda

    Det här med internationell privaträtt är inte lätt. Troligen behöver kvinnan hjälp av en jurist med denna inriktning.

    Jag TROR att om kvinnan ansöker om skilsmässa i Sverige så är det svensk rätt som gäller vad gäller bodelningen. Blanketten för att ansöka om skilsmässa finns på nätet och skickas till den tingsrätt där mannen är bosatt.

    Efter att skilsmässan är klar är det upp till parterna att göra ett avtal om bodelning. Utgångspunkten är att det ska ske i godo, men kan man inte komma överens kan det ske genom ett rättsligt förfarande.

  • PappaAnnorlunda

    Uppehållstillståndskortet skickas till ambasaden i landet där kvinnan vistas. Hon hämtar det personligen där. Har hon fått uppehållstillstånd kan inte mannen hindra att hon flyttar till Sverige.

  • Villblimamma

    Mannen valde att hab själv skulle hämta uppehållstillstånds kortet.

    Han hämtat den oxå och har den nu.

  • Villblimamma

    De är gifta i Sverige. Registrerat som gifta i Sverige

  • Rudbeckius
    Om de är gifta i Sverige och ska skiljas gäller svenska regler om bodelning m m oavsett var makarna befinner sig geografiskt.

    Bodelningen sker ju genom att boet värderas och delas, helst i godo. Skulle rättsligt förfarande behövas så delas boet 50/50 om inte något registrerat enskild ägande finns eller att det uppenbart har varit giftermål mycket kort tid och man hade mycket olika förutsättningar ekonomiskt när man gifte sig. Då kjan rätten jämka, likt de gör om man var sambos.

    Du behöver nog kolla detta med jurist. 

    lawline.se/answers/bodelning-med-utlandsk-medborgare
  • PappaAnnorlunda
    Villblimamma skrev 2020-01-08 09:52:10 följande:

    Mannen valde att hab själv skulle hämta uppehållstillstånds kortet.

    Han hämtat den oxå och har den nu.


    Hon kan vända sig till Migrationsverket och säga att hon blivit bestulen på uppehållstillståndskortet och be dem skicka ett nytt till ambasaden. Det tar 2-3 veckor att få ett nytt kort.
  • PappaAnnorlunda

    Jag vet inte om hon tänkt på det, men det finns inget som hindrar att hon nu flyttar till Sverige. Om hon om 2 år när hennes tillfälliga uppehållstillstånd går ut kan visa att hon har anknytning till Sverige genom att hon är sambo eller gift med en annan man så kan hon ändå få förlängt uppehållstillstånd/permanent uppehållstillstånd. Det behöver alltså inte vara samma man som hon först fick tillfälligt uppehållstillstånd för.

  • Villblimamma
    Jonnynilsson skrev 2020-01-08 10:02:12 följande:

    Finns det något äktenskapsförord?


    Nä , ingen äktenskapsförord.
  • Jonnynilsson
    Villblimamma skrev 2020-01-08 10:51:23 följande:
    Nä , ingen äktenskapsförord.
    Intressant. Ja då skall hon definitiv ta kontakt med en svensk jurist. Det kan bli en god kompensation för det lidande skithögen har utsatt henne för. Inte för att pengar läker sår i själen men kan kanske bidra till ett trevligare liv.
Svar på tråden Vill skiljas behöver några råd