Forum Föräldrapenning - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Kan jag ta ut min lön och fp samtidigt?

  Ons 15 jan 11:59 Läst 0 gånger Totalt 4 svar
  Ons 15 jan 11:59

  Jag och min man har företag tsm och vi tar ut samma lön varje månad oavsett om vi jobbar 25% eller 200%. Ingen fantasilön utan en helt vanlig inkomst.

  Vi ska ha barn i vår och jag behöver inte avstå min lön från aktiebolaget och har än då tänkt jobba lite. Kommer såklart inte jobba de dagar jag är föräldraledig.

  Är det ok att ta ut lön som vanligt och sedan ta Fp typ 50%?? Då kommer jag ha bättre inkomst som föräldraledig än när jag bara jobbar.

  Någon som vet? Har tänkt ringa fk men vet inte hur jag ska formulera mig

 • Ons 15 jan 12:05 #1

  Nä, det går inte - förutsättning för FP är att man avstår lön.

  Men- här är några knep.

  Avstå, dvs för avdrag på din lön för 2 timmar på fredag eller måndag, och då har du rätt till FP över hela helgen och 25% på fredagen eller måndagen.

  Avstå lön helt, och ta ut annan ersättning, benämn det till annat på ditt lönebesked. Tantiem, bonus, övrigt ersättning? Beskattas på samma vis som lön men det står ej månadslön.

 • Ons 15 jan 12:07 #2

  Ett till sätt är att ta dubbel-lön en månad, och sedan ingen lön den andra månaden och så tar du FP den månaden!

 • Tor 16 jan 12:42 #3

  Ja du bestämmer ju själv vilken lön du tar ut som företagare. Huvudsaken du inte jobbar dagar du söker Fp. Sen om du tar ut 15' eller 30' På 50% arbetstid är det ju bara ni som bestämmer. Fk är noga med att man får inte ange högre inkomst än vad du har när de ska räkna ut sgi. Plus att du måste vara hemma med barnet när du söker om Fp.

 • Tor 16 jan 13:12 #4

  Kan du så är det ju annars bra att spara dagarna det första året när din sgi ändå är skyddad. Så kan du använda dem om du/din man vill vara hemma det andra året.

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll